Aktuális

Szőnyi: Fenékre veréssel avatták a birkózókat

szs

Létrehozva: 2020.04.19.

Sike András kötöttfogású birkózóválogatottunk kapitánya komor, ugyanis egyelőre nem tudja, mikor folytatódik a központi felkészülés.

Forrás: Bors

Az 1988-as olimpia bajnoka, Sike András három hete önkéntes karanténban él, de kiderült, hogy 2021 márciusában Budapesten pótolják az idén elmaradt kötöttfogású európai olimpiai válogatót, ami az utolsó belépési esély a 2021 júliusában rajtoló tokiói olimpiára.

– Az idei hátralévő nemzetközi versenynaptárról bővebbet nem tudok – jegyzi meg Sike szomorúan, hiszen így nehéz terveznie. Bánatát próbáltuk elűzni, amikor megkérdeztük: kapitánysága alatt is beavatják-e válogatottja újoncait.

Szó sincs ma már efféléről – válaszolta.

Szőnyi János, váloga­tottunk sikeres exkapi­tánya a Borsnak elmesélte, hogyan is nézett ki a beavatás régen.

A beavatás számomra fájdalmas emlék. Az 50-es évek óta a birkózóválogatottba került debütánsokat a tatai edzőtá­borban bíróság elé állították – így Szőnyi.

A 71 éves szakvezető a saját 1968-os beavatásának részleteiről elmondta: a tatai tábor sportcsarnokában, kétszáz sportoló előtt került rá sor, jót derültek a vendég súlyemelők, atléták, vívók. Szabályos tárgyalás folyt, előzetesen a beavatandók rossz cselekedeteiről gyűjtöttek adatokat.

– Nekem a fejemre olvasták, hogy nehezen ébredek, éjjelente nem hagyom aludni a szobatársaimat – folytatta Szőnyi. – Ez­után kámzsát húztak négyünk fejére, bevezettek a terembe, előttünk állatvérrel összekent keresztet cipelt az egyik birkózó.

Két asztalnál ültek az esküdtek, balra az orosházi nehézsúlyú Botond Imre fővételre alkalmas tőke mögött, kezében bárd. A bíróság elnöke a kétszeres olimpiai bajnok Kozma István volt, aki évről évre kifejezetten élvezte a szerepét.

Pici, mert így becézték Kozmát, felolvasta a vádat, majd elrendelte az ítélet-végrehajtást, a kiadós verést.

– A svédszekrény felső részére fektettek, majd félszáz birkózó a hátsó felünkre húzott. Arra ügyeltek, nehogy vesére, combra csússzon a tenyerük.

Szőnyi két alsónadrágot húzott fel, félt az ütészuha­tagtól, mert hallott birkózóról, akinek az ülepén vérző seb támadt. Mivel sok volt a beavatás miatti panasz, a hetvenes évek közepén a klubok és a válogatott is beszüntette.

– Utólag ez jól hangzik, de két napon keresztül ülni sem 

tudtam…

Klinga László olimpiai bronz­érmes 16 éves korában, 1964-ben kapta meg a magáét, a bűne az volt, hogy az idősebbek elé tolakodott az ebédnél.

– Szerencsémre két olimpiai bajnok, Polyák Imre és Varga János úri módon ütött, de a válogatott gyúrója olyan krémet adott, ami szerinte megnyugtatja a ve­rés helyét. Nos, bemelegítő­krém volt, és pokolian csípte az ülepemet…

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek