Aktuális

Koronavírus  a szomszédban - Szlovákiában a minisztert is megbüntették

Bors

Létrehozva: 2020.04.02.

A járvány terjedése újabb és újabb próbatétel elé állítja a környező országokat is. Horvátországban most a gazdaságélénkítés, Szerbiában a boltbezárás van napirenden.

Forrás: Profimedia

Elismerte hibáját a szlovák kormánytag

Szlovákiában szigorúbbak a szabályok, mint nálunk, ott a lakóhelyen kívül mindenütt kötelezővé tették a szájmaszk viseletét, beleértve a köztereket és a munkahelyeket is.

Tűzzel-vassal próbálnak érvényt szerezni ennek, és minap Branislav Gröhling oktatásügyi miniszter is fennakadt a rostán. A pozsonyi Új szó beszámolója szerint szájmaszk nélkül jelent meg egy sajtótájékoztatón.

A miniszter azt mondta, hibázott, és bocsánatot kért. Már beszéltem a miniszterelnökkel, ki fogom fizetni a bírságot – mondta Gröhling, aki teljes havi fizetését felajánlotta annak a segélyalapnak, amelyet a koronavírus okozta válság által érintett rászorulók megsegítésére hoztak létre. 

Kéthavi fizetéssel segít a horvát állam

Újabb gazdaságélénkítő csomagot fogadott el csütörtöki ülésén a horvát kormány, ami a munkahelyek megmentését célozza. A mikro-, kis- és közepes vállalatok dolgozói, akik a válság miatt nem tudnak dolgozni, áprilisban és májusban 4000 kuna (190 ezer forint) havi fizetést kapnak az államtól.

Márciusban ez az összeg még 3200 kuna (152 ezer forint) volt, amely után a munkáltatónak kellett a közterheket megfizetnie. Az új rendelet szerint a cégek most mentesülnek az adó- és járulékfizetés alól. A kormány úgy becsüli: 500 és 600 ezer közé lesz tehető azok száma, akik élni fognak ezzel a lehetőséggel. 

200 dolgozó lett beteg egy román kórházban

Romániában a regisztrált koronavírus-fertőzöttek több mint 13 százaléka egészségügyi alkalmazott, a körükben tapasztalt fertőzések miatt pedig sorra kerülnek karanténba kórházi részlegek, megnehezítve az amúgy is túlterhelt egészségügyi rendszer működését.

Máig 357 orvos, nővér, ápoló kapta el a fertőzést. A legsúlyosabb helyzet a kedd óta vesztegzár alá helyezett észak-kelet-romániai Suceaván alakult ki, ahol a fertőzésgóccá vált megyei kórház 200 dolgozója betegedett meg. 

Hazatérő munkásoktól tartanak Ukrajnában

Három hét alatt 650 ezren utaz­tak be Ukrajnába, s további 200 ezer hazatérőre lehet számítani húsvét előtt. Az ukrán társadalmat megosztja a kérdés, hogy helyes volt-e őket beengedni, mert sokan közülük fittyet hánynak a házi karanténba vonulás kötelezettségére, és „széthurcolják” a fertőzést.

Bezárnak Szerbiában a szépségszalonok 

A szerb kormány csütörtöktől az egész ország területén bezáratta a közvetlen érintkezéssel járó tevékenységet végzők üzleteit. Lehúzták a rolót továbbá a kaszinók és a fogadóirodák, tevékenységüket csak az interneten folytathatják. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek