Így készítsen ínycsiklandó menüt a húsvéti maradékokból

Így készítsen ínycsiklandó menüt a húsvéti maradékokból

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2020. április 19. 13:00
Nem törvényszerű, hogy a húsvéti maradékok a szemétben végezzék: most egy teljes menüt építettünk fel a húsvéti sonka, tojás és kalács felhasználására.
Bors

Leves

Tejfölös sonkaleves

Elkészítési idő: 35 perc

Nehézség: *

Hozzávalók (4 személyre): 1 póréhagyma * 2 csokor petrezselyem * 1 ek friss tárkony * 10 dkg húsvéti sonka * 80 g vaj * 50 g liszt * 1 l húsleves * 1,5 dl fehérbor * 3 dl tejföl * ½ kk szárított tárkony

Elkészítés: A vajat felolvasztjuk, megpirítjuk rajta a lisztet. Felöntjük a húslevessel és a borral, beletesszük a karikára vágott póréhagymát, majd felforraljuk. A tejföllel, sóval, borssal, szárított tárkonnyal és egy csipet cukorral ízesítjük. A zöldfűszereket apróra vágjuk és a levesbe keverjük, de már nem forraljuk tovább. A tányérba szedjük a feldarabolt sonkát, erre merjük rá a levest.

Főétel

Skót tojás

Elkészítési idő: 1,5 óra

Nehézség: * * * 

Hozzávalók (4 adag): 8 db tojás * 50 dkg darált sovány hús (sertés vagy pulyka) * 1 csokor petrezselyemzöld * 1 tk Worcester szósz * 1 tojás a húsmasszához * 1 csipet só * 1 késhegynyi fekete bors

A panírozáshoz: 1 db tojás * 10 dkg liszt * 10 dkg zsemlemorzsa

étolaj a sütéshez

Elkészítés: Hideg vízben tegyünk fel főni 8 tojást közepes lángon, és forrástól számítva 4 percig főzzük őket, majd hideg vízben hűtsük ki. A darált húshoz adjuk hozzá a sót, a borsot, az apróra vágott petrezselyemzöldet, a Worcester szószt és a nyers tojást, és keverjük jól össze, majd osszuk 8 egyenlő részre. A tojásokat tisztítsuk meg, forgassuk lisztbe, majd egyenként burkoljuk be őket a darált húsos masszával, és tegyük félórára a hűtőbe. Ezt követően forgassuk őket a felvert tojásba, majd zsemlemorzsába, és süssük őket forró olajban aranybarnára. Frissen fogyasszuk!

Köret

Medvehagymás krumplipüré

Elkészítés:  30 perc

Nehézség: *

Hozzávalók (4 adag): 60 dkg krumpli * 1 csokor medvehagyma * 25 g vaj * 1 tk só * 1 késhegynyi őrölt szerecsendió * 1 késhegynyi őrölt bors

Elkészítés: A krumplit kockákra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, összetörjük, majd a vajjal és egy kevés főzővízzel krémesítjük, közben ízesítjük borssal és szerecsendióval. A végén belekeverjük az apróra vágott medvehagymát. Frissen tálaljuk.

Desszert

Kalácspuding

Elkészítési idő: 60 perc

Nehézség: *

Hozzávalók (4 adag): 50 dkg kalács * 5 tojás * 10 dkg cukor * egy csipet só * 3 dl tej * 3 dl tejszín * 1/2 vaníliarúd * 20 dkg erdei gyümölcs

Elkészítés: A kalácsot felszeleteljük, enyhén megpirítjuk, majd egy tűzálló tálba rendezzük. A tojást a cukorral és a sóval habosra verjük. A tejet és a tejszínt összeforraljuk vaníliarúddal és a kikapart magjaival, majd félig kihűtjük. Akkor folyamatos keverés mellett a felvert tojáshoz öntjük, majd meglocsoljuk vele az előkészített kalácsszeleteket. 15 percet várunk, hogy a kalács beszívja a tojásos masszát. A gyümölcsöt a tetejére szórjuk. Előmelegített sütőben,160 fokon kb. 35 percig sütjük (az a lényeg, hogy ne maradjon alatta folyadék). Frissen tálaljuk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.