Vékonyan szeletelve süsse puhára a májat!

Vékonyan szeletelve süsse puhára a májat!

máj
PUBLIKÁLÁS: 2020. március 14. 10:30
Imádja a májat, de ritkán áll neki, mert fél, hogy kemény lesz, mint a cipőtalp? Ennek most vége, eláruljuk, hogyan lesz omlós és puha.
H. R.

Sok háziasszony azért áll neki ritkábban a májnak, mert nehéz jól elkészíteni. Pedig rengeteg a szervezet számára nélkülözhetetlen vitamin és nyomelem van benne. Például gazdag A- és D-vitaminban, vasban, rézben, cinkben, mangánban. A vérszegénység, vagy más néven vashiány legjobb ellenszere. Érdemes rendszeresen fogyasztani. Ezt megkönnyíti, hogy számos módon elkészíthető.

Pástétom

Friss majoránna a titka

A májpástétomot igazi csemegeként tartja számon a magyar gasztronómia. Az igazi csemegének tartott libamáj kilójának ára verdesi a tízezer forintot, van, hogy még ennél is magasabbra kúszik. A szintén különlegességnek tartott kacsamáj sem sokkal olcsóbb. A pénztárcánkat kímélendő, jobb, ha a pástétomhoz csirkemájat is veszünk. Fele-fele arányban sokkal olcsóbb, mégis meglesz a különleges íz.

– A zöldfűszerektől lesz igazán finom. Nemrég készítettem pecsenye kacsamájpástétomot, friss majoránnát használtam hozzá – magyarázta a Borsnak Marton Adrienn séf és ételstylist. – Azoknak, akiknek nincs otthon aprítójuk, se mondjanak le a pástétomról, úgy is finom, ha egy éles késsel alaposan összeaprítjuk a hozzávalókat.

Rántott

Disznóból a legjobb

A hétvégi ebédek régi sztárja a rántott máj. A legjobb friss uborkasalátával, vagy savanyúsággal és krumplival.

– Rántott májnak a nagyobb testű álla­tok, például a disznó máját ajánlom. Ugyanis ezekből lehet szép egyenletes szeleteket vág­ni – árulta el Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács. – A vékony, lapos szeletekre azért van szükség, hogy gyorsan és mindenhol átsüljön a rántani való. Miután   felszeletelte, nyugodtan sózza meg, nem attól keményedik meg. A hagyományos módon panírozza be, én egy kis darált diót szoktam tenni a zsemlemorzsába. Forró zsiradékban addig süsse, míg szép szalmasárga nem lesz.

Resztelt

A végén dobja bele

A resztelt májat is rengetegféleképpen lehet elkészíteni. Van, aki csak hagymát pirít alá, míg mások a lecsós alapra esküsznek. Bárhogyan is, egy a lényeg, a májat már csak a legvégén szabad belerakni.

– Akármilyen májból jó resztelt májat lehet készíteni. A trükk csak annyi, hogy nem szabad sokáig hőkezelni – fedte fel a Borsnak Schobert Norbi.

– Ennek az az oka, hogy a hízott májak kivételével szinte semmi zsír nincs az állatok ezen részén. A zsír hiánya és a sok fehérje okozza, hogy kemény lesz a túlzott hőkezelés hatására. Tehát a hagymás vagy lecsós alapot készre kell készíteni. Saját szánk íze szerint fűszerezni, nyugodtan lehet sózni is, és csak ezt követően beletenni a kockákra, vagy vékony csíkokra szeletelt májat. Nagy lángon a mérettől függően öt, de maximum hét percig hagyja rotyogni. Tovább ne, mert kemény lesz – magyarázta Norbi.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.