Aktuális

Orbán Viktor bejelentése - Kilencen nagyon betegek, intenzív ellátásra szorulnak

Bors

2020. március 23. hétfő 12:33

Hétfő reggelre hétre nőtt a koronavírus-fertőzésben elhunytak száma Magyarországon és 167-re a beazonosított fertőzötteké.

Orbán Viktor az Operatív Törzs délelőtt 11-es tájékoztatóján elmondta, hogy ebből kilencen nagyon betegek.

Az eddigi hét halottról elmondta, hogy öten szív-, érrendszeri-, és cukorbetegségben szenvedtek, egyikőjük daganatos beteg volt, a hetedik beteg pedig vastagbél betegségben szenvedett.

Az elhunytak átlagéletkora 69 év.

A koronavirus.gov.hu azt írta, hogy egy újabb idős, krónikus betegségben szenvedő férfi hunyt el, és újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19).

Arra figyelmeztettek, hogy már a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés, és Magyarországon is már bárhol jelen lehet a vírus.

Közölték: a tömeges fertőzés lelassításához fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatértek, és aki teheti, maradjon otthon, és mindenki tartsa be a szabályokat és az ajánlásokat.

Ismertetésük szerint Magyarországon 167 a fertőzöttek száma, közülük 10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnami és 153 magyar állampolgár.

Orbán Viktor továbbá elmondta, 12 napja hirdették ki a rendkívül veszélyhelyzetet. Ennek oka az volt, hogy mivel nincsen, és a közeljövőben nem lesz vakcina a vírusra. Egy olyan helyzet alakult ki, amikor szokásos jogrendben nem lehet intézkedéseket hozni.

- Négy vonalon szerveztük meg a védekezést: katonai, rendőri, egészségügyi és gazdasági védekezés - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Azt is ismertette, hogy orvosi maszkból 1,5 millió áll rendelkezésre, és a héten 80 ezer darabra fut fel a termelés. 20 millió gumikesztyű van, 170 ezer védőruha és 2560 lélegeztetőgép áll rendelkezésre.

- Nyugaton mindenből hiány van, ezért keleten óriási készleteket foglaltunk le – mondta a kormányfő. Több mint 10 repülőgépet vár az ország eszközökkel – idézi az Origo Orbán Viktor szavait.

- 65 év alatt 24 643 orvost lehet bevetni, míg az egészségügyi dolgozók közül 105 ezer kiképzett szakdolgozó van – ismertette a miniszterelnök, aki azt is hozzá tette, hogy kedd reggeltől minden intenzív ágy mellett dolgozó orvos és ápoló speciális maszkot kap. A többi kórházi orvos és ápoló sebészi maszkot kap, és minden koronavírus-gyanús beteg sebészi maszkot kap.

65 év alatti bevethető egyenruhás több mint 70 ezer fő áll rendelkezésre – mondta a kormányfő. Több mint 46 ezer nem fegyveres bevethető ember áll rendelkezésre. Orbán elmondta, több  mint 139 ezer ember áll rendelkezésre a rendvédelem terén. A katonaságot illetően azt mondta, hogy ők is készen állnak a segítésre. 23 950 hivatásos katona van, több mint 9 ezer tartalékos, és több mint 10 ezer olyan ember van, aki öt éven belül szerelt le. A katonaság és a rendőrség együttesen 139 ezer főből áll, ők tudják fenntartani a közrendet.

További cikkek

Gyilkosság

Brutális: Kislánya szeme láttára késelte meg barátnője a kétgyermekes apát

FÖLD

Borzasztó felfedezés: így fog elpusztulni a Föld

Ez is érdekelhet

life.hu

Tények és tévhitek a D-vitaminnal kapcsolatban

metropol.hu

így kezdődhetett Kulcsár Edina és új kedvesének kapcsolata? – Fotó!

she.life.hu

Ha ezeket a jeleket észleled magadon, tarts szünetet az online társkeresésben

szon.hu

Hajmeresztő! Ez történt a 13 éves lánnyal fényes nappal Nyíregyháza belvárosában!

origo.hu

Óriási aszteroida tart a Föld felé - riasztást adott ki a NASA

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Máthé Dominik csak egyszer nézte vissza a gólját; elárasztották ajánlatokkal

vg.hu

Az iskolák 3 százalékában súlyos a helyzet

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 18.: fontos kérdéseknek a végére teszünk pontot, lelkileg megújulunk

ripost.hu

Már nem kell sokat várni, ekkor ér Magyarországra a havazás

szon.hu

Megrázó képek - szörnyű dolog történt ma délelőtt a Széna téren

origo.hu

Ez történik most a Szuezi-csatornában ott, ahol az Ever Given tavaly keresztbe fordult