Aktuális

Koronavírus: Európa bezárt, karanténná vált a kontinens

Bors

2020. március 16. hétfő 22:00

Egyre jobban körbezárul Európa, nemcsak Ausztria, hanem szinte az összes szomszédos ország szükségállapotot hirdetett.

Leálló tömegközlekedés, bezárt boltok és üresen kongó utcák –  a pár hete még élénk városi életet mára ez váltotta fel szinte minden szomszédos országban. Ausztriában betiltották a csoportos rendezvényeket, Csehországban leállt a tömegközlekedés, Szlovákiában pedig már szükségállapotot rendeltek el a koronavírus miatt.

Bezárt Tirol, üresen konganak a máskor zsúfolt bécsi utcák

Hétfő reggeltől újabb korlátozások léptek érvénybe Ausztria területén: már nemcsak a tömegrendezvényeket, hanem az öt főnél nagyobb összejöveteleket is betiltják.

Sebastian Kurz kancellár külön megkérte az osztrák polgárokat: ahogyan csak tudják, szigeteljék el magukat, ha mégis ki kell menniük, csak a legszükségesebbekért tegyék, és ha lehet, egyedül. Tirol azonban már vesztegzár alá került, az országban itt jelent meg legkoráb­ban a vírus, jelenleg 245 fertőzöttet tartanak számon a tartományban. Kurz azt is kihangsúlyozta, hogy a légi közlekedést is leállítják, csak addig várnak, míg az összes osztrák polgárt haza nem hozzák.

Kifejtette: – Aki haza akar térni, sürgősen induljon útnak, vegye fel a kapcsolatot a külügyminisztériummal, hogy haza tudjuk hozni – szögezte le az ORF-nek adott interjújában.

Rendőri felügyelet alatt két tucat cseh falu és város

Hétfő reggel óta villogó, éberen őrködő rendőrautók tömegei lepték el Észak-Morvaországot, ugyanis 21, különösen fertőzött cseh települést vontak teljes ellenőrzés alá. Persze az ország többi pontja sem marad ki, hétfőtől itt is országos vesztegzár lépett érvénybe: minden cseh polgárnak kötelező az otthon tartózkodás, csak akkor léphetnek utcára, ha élelmiszerért, munkába, közeli hozzátartozójukhoz, gyógyszerért vagy tisztálkodószerekért mennek, a kijárást pedig országszerte rendőrök ellenőrzik.

Egyedül a szabad levegőn való egészségügyi séta nincs betiltva, de azt is csoportosulás nélkül, ha lehet, egyedül kell végezni. A vírus elleni küzdelembe a leggazdagabb cseh, Peter Keller vállalkozó is beszállt, ő most 120 tonnányi egészségügyi eszközt ajándékozott az országnak.

A tömegközlekedés is leáll a szlovéneknél

Hétfőtől nemcsak a bárokat és éttermeket záratták be, de a teljes tömegközlekedést is leállították egész Szlovéniában. Az ország közel áll a legfertőzöttebb európai országhoz, Észak-Olaszországhoz, így nem meglepő, hogy a határt azonnal lezárták, és minden olyan tevékenységet felfüggesztettek, ami nem számít létszükségletnek.

Szlovákiában ezzel párhuzamosan szintén szükségállapotot vezettek be, minden boltot és szolgáltatót bezártak, csak a gyógyszertárak, élelmiszerboltok, posták és állateledelt árusító üzletek maradhatnak nyitva, a kórházakban pedig további szigorításokhoz folyamodnak, hogy minden kapacitásukat a friss koronafertőzötteknek szentelhessék.

Vesztegzárban a román kormány egy szenátor miatt Romániában eközben teljes káosz uralkodik: nem elég, hogy a fertőzési gócpontnak számító Olaszországból tízezrével özönlöttek haza a vendégmunkások, szinte az egész kormány karanténba került, miután érintkeztek egy koronapozitív megyei szenátorral.

Az­óta ellentmondásos intézkedések soráról pletykálnak, szükségállapotot hirdettek, amiről azt mondják: valahol a szükségállapot és az ostromállapot között helyezkedik el, azonban hangsúlyozták: tankokat egyelőre nem vezényelnek az utcákra. Olaszországban eközben csúcson dübörög a vírus, egy nap alatt 368-an haltak meg, a szakemberek már háborús állapotokat jósolnak az egészségügyben. Spanyolországban ezt a katasztrófát akarják megelőzni azzal, hogy ellenőrzés alá vonták a magánegészségügyet is.

***

További cikkek

Családi dráma

Megdöbbentő fordulat a gyermekével végző pornósztár ügyében

Halálos baleset

"Bűntudatom van" - először tért vissza Magyarországra Eva Rezesova a szabadulása óta

Ez is érdekelhet

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 17.: a Rák szinte olvas a másik lelkében, az Oroszlán megmutatja erejét

borsonline.hu

Komor figyelmeztetést adott ki a NASA: veszély fenyegeti a Földet

life.hu

Súlyos és nem múló betegséggel küzd Céline Dion: fájdalmai miatt lemondta koncertjeit

kisalfold.hu

Ruhákat lopott az Árkád egyik üzletéből - Keresi a rendőrség

origo.hu

A jobbkezesekre is gondol végre a Wear OS

nemzetisport.hu

PL: Szalah és Mané távollétében is simán nyert a Liverpool

origo.hu

Ezeknek az országoknak már idén nemzeti digitális pénzük lehet

ripost.hu

A padláson találták meg az eltűnt magyar nő holttestét

borsonline.hu

"Bűntudatom van" - először tért vissza Magyarországra Eva Rezesova a szabadulása óta

sport.mandiner.hu

Izland Hollandiát is legyőzte – nekünk kötelező három góllal verni őket!

origo.hu

Ezzel a góllal nyert a magyar kézilabda-válogatott Portugália ellen - videó