Aktuális

Elvarázsolt világ az őserdőben

Csanálosi Beáta

2020. március 8. vasárnap 12:00

Kambodzsa egyik fő vonzereje Angor, amely évszázadokon keresztül rejtve maradt a nyugati ember szeme elől, ám újabban évente több millió turistát fogad. Az őserdőtől megtisztított nagyjából 200 négyzetkilométeren több száz templom áll, így mindet bejárni szinte emberfeletti vállalkozás. Saját bevallásuk szerint még a helyi idegenvezetőknek sem sikerült. Nekem pedig mindössze három napom volt rá, hogy a legendák nyomába eredjek.

Buddha tisztelete

Angkor templomait járva a legváratlanabb helyeken bukkanhat fel egy-egy Buddhának állított szentély, ahová nemcsak a buddhisták, hanem a más vallású látogatók is előszeretettel teszik le lótuszvirágaikat, étel- és italadományukat, vagy gyújtják meg füstölőiket. Ám nemcsak az emberek, hanem még a fojtófügék is tisztelik őt, mert bár a gyökereik szép lassan behálózzák a falakat, Buddha domborművét ügyesen kikerülik.

A teljesség szimbóluma

Ázsia legnagyobb vallási épületkomplexuma, Angkorvat homokkőből épült 50 ezer munkás, 5000 szobrász és kőfaragó 30 évi munkájával. A legmagasabb, 65 méteres középső torony a hindu vallás univerzumának szívét, a Meru-hegyet szimbolizálja, a sáncárok pedig a mítikus óceánt. Tájolása a többi templommal ellentétben nem keletre, hanem nyugatra néz. Ehhez egyébként egy legenda is kapcsolódik, a khmerek régen hittek a boszorkányságban, ezért hogy megvédjék magukat az ellenségeiktől, a legerősebb bűbájt bocsátották a nyugati kapura, így aki belép rajta, az elveszíti minden varázserejét. A 2012-ben elhunyt Norodom Szihanuk kambodzsai király nem is lépett át soha ezen a bejáraton…

Időtlen mosolyok

A négy égtáj felé néző arcokkal díszített toronyból Angkorthomban van a legtöbb: 54. Érdekességük, hogy nincs köztük két egyforma, s mindegyiknek mosoly bujkál a szája sarkában.

Jolie tette divatossá

Angelina Jolie korai akciófilmje, a Lara Croft: Tomb Raider a Ta Prohm templomban forgott, amely arról is nevezetes, hogy a régészek abban az állapotban hagyták meg, ahogy Henri  Mouhot expedíciója az 1860-as évek elején az őserdő mélyén rátalált. A vadregényes épületegyüttesben hajdan 80 ezer ember élt, köztük 18 magas rangú szerzetes és 615 mennyei táncosnő is, és 3140 falu gondoskodott az ellátásáról.

További cikkek

Tragédia

Négymilliárdos kártérítést követelnek a Hableány-tragédia áldozatainak hozzátartozói

Búcsú

Játék közben vesztette életét a The Voice és az X Factor fiatal tehetsége

Ez is érdekelhet

vg.hu

Hatalmas pofont kapott a Netflix

metropol.hu

„Ilyet nem is láttam, még soha! Iszonyú!„ – brutális hóvihar csapott le Magyarországon – Videó!

origo.hu

Ügyesen feltette a BMW-s a hóláncot, csak azt nem találta el, melyik kerékre kellett volna

vg.hu

Oroszország szerint a NATO-nak Romániát és Bulgáriát is el kéne hagynia

bama.hu

Kattant a bilincs: ismét baranyai dílerekre akadtak a rendőrök

origo.hu

Bionikus szemmel érzékeli a világot egy nő

origo.hu

Emberi ürülékkel orvosolnák a műtrágyahiányt Észak-Koreában

zaol.hu

Átalakított autóval közlekedett egy férfi Zalaszentgróton, búcsút inthetett a forgalmi engedélyének

vg.hu

Februártól kötelező a koronavírus elleni oltás Ausztriában

origo.hu

Óriási repedések jelentkeztek a legendás svájci bankrendszer pedigréjén