Aktuális

Az összebújás segít átvészelni a karantént

Címkék
szex

Bors

2020. március 28. szombat 12:00

„A karantén végére elválunk, vagy lesz egy negyedik gyerekünk” – ez egy háromgyermekes apuka mondata, amely elindította a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom kampányát Veszekedés helyett összebújás! címen. Az online randioldalak tanúsága szerint egyre többen választják az utóbbit.

Nem veszíthetjük el a reményt! Bagdy Emőke pszichológus karanténsorozata a kampány része, az első adását 900 ezren nézték az M5 Facebook-csatornáján. Nem véletlenül. Szavai megnyugtatnak, és segítenek legyőzni a szorongást a vírusjárvány okozta bezártságban.

– Voltak vészterhes idők, én is a második világháború alatt születtem, hát édes istenem! – kezdte a beszélgetést mosolyogva Bagdy Emőke – Ebben a helyzetben egyik nehézség torlódik a másikra. A munka és a magánélet két lábán élünk, ezek között amúgy is művészet egyensúlyt teremteni. Most jött egy krízishelyzet, ki kell találni, miként maradjunk talpon. A munka megváltozott, vagy kényszerűen nem dolgozunk. Ebben a bizonytalan helyzetben az egyik lábunk, a munka már megsérült. A másik, a magánélet esetében is kérdéses, hogyan tudjuk ezt a kényszerű helyzetet úgy átvészelni, hogy még nem látjuk az alagút végét. A krízisterápia arról szól, ho­gyan tudunk a legkisebb veszteség árán legnagyobb eredményt el­érni.

– El kell választani egymástól egy kis időre, hogy családunk van  és dolgozunk. Adjunk reményt magunknak, és dolgozzunk úgy, mintha látnánk az alagút vé­- gét. Bizakodó odafordulás nélkül ugyan­is beleeshetünk a depresszió csapdájába, amikor nincs reménysugár. Ezt kerüljük el! Ha otthon van a pár, egyedül vagy gyerekekkel, akkor számolni kell azzal, hogy az elzártság következtében kialakul lelki krízis, a lombikeffek­tus. Egy zárt lélektani térben felfűtődnek az indulatok.

Rend és harmónia

– Első lépésként közösen, tudatosan készítsünk egy változatos tervet, napirendet. Mi a feladat, kinek mi a dolga? Az első a gyerek, az iskolai kötelezettségeihez igazodjunk – tanácsolja Bagdy Emőke.

– Legyen sokféle program, iktassunk be játékot, mozgást, humort! Főzőcskézzünk a párunkkal! Minden pár életében más a vállalható egyensúly, hogy mit szeretnek együtt. Legyenek benne azok a dolgok, amikre sosem ér­tünk rá. Csináljunk ehhez is listát, mert a szervezettség megvéd a széteséstől. A feladat összetart. Fontos beiktatni a mozgást. Nekem is csak egy pici erkélyem van, de a levegőn félórát tornázom, mert hiányzik a mozgás.

A mozgás szorongásoldó, különösen a nagy lendítések, körzések, szökdelések, mély guggolások, feszítések, lazítások. Jó egy kis rá­hangolódó meditáció is. A test felkészül arra, amit a gondolat üzen. Ha azt üzenem, hogy valami jó történik, bizakodom, akkor ez az egész idegrendszert ráállítja arra, hogy ez az elvárás, ez történik. A hit segít legyőzni a szorongást, az elkeseredést, mert az gyilkos erő. A hírek követésében tartsunk fegyelmet, maximum kétszer, reggel és este. Ne mossuk át az agyunkat, a túl sok hír olyan, mintha tömnének, és nincs „emésztési” idő, a feldolgozatlanság miatt pedig nő bennünk a feszültség.

Párok esetében az intimitás kifejezése, a csók, simogatás, érintés, nevetés mind erősítik az ellenállóképességet. Szerelem korona idején A koronavírus terjedését csak az emberek közötti távolság tartásával lehet lassítani, aminek egyik hátránya, hogy a társkeresés sokkal nehezebbé vált. De a szerelem így is utat talál a társkereső alkalmazásokon keresztül. A karantén magányában egyre többen veszik igénybe az online társkereső oldalak szolgáltatásait. A letöltéseket nyomon követő Lovino internetes oldal adatai szerint a járvány kitörése óta a társkereső oldalakon 72 százalékkal több beszélgetést kezdeményeznek a felhasználók, 90 százalékkal több üzenetet cserélnek, és 300 százalékkal több videóhívást indítanak, mint korábban. A társkereső oldalakra re­gisztráltak száma hazánkban mint­egy 125 százalékkal magasabb, mint az előző év azonos időszakában. 

További cikkek

Omikron

Ez lehet az omikron legelső tünete, mutatjuk, mire figyelj fel

Tragédia

Tragédiába torkollott a jégen való biciklizés Szúnyogszéken

Ez is érdekelhet

origo.hu

Fontos figyelmeztetést adtak ki rengeteg magyar autótulajdonos számára

borsonline.hu

Zokogva nyilatkozott Babicsek Bernát édesanyja: „Mi akartuk eltemetni a fiunkat”

vg.hu

WHO: az omikron vethet véget a járványnak

szon.hu

Fényes nappal kinézel az ablakon és hoppá, lámúr a motorháztetőn! Íme a Ferenc körúti romantika!

origo.hu

Titokzatos lila sziklákat találtak a Marson

vg.hu

Az orosz–ukrán háború boríthatná az európai gázellátást

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: édesapjára emlékezik a volt tatabányai szélső

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: a lengyelek megóvták az oroszok elleni meccset – sajtóhír

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 25.: sorsfordulat vár a Bikára, a Szűz szerencsés

origo.hu

105 éve született Ernest Borgnine - képgaléria