Aktuális

A sarki fény északon jó, míg délen baljós jel

Füredi

Létrehozva: 2020.03.08.

Az égbolton számtalan varázslatos, az átlagember számára rejtélyes, megmagyarázhatatlan jelenséget figyelhetünk meg, mint a Nap és a Hold változásait, a különböző fényhatásokat, de még a különös alakot öltő felhőket is. A sarki fény egyike a természet leglátványosabb csodáinak.

A pontos megfogalmazás szerint a sarki fény a Föld északi és déli sarkánál a légkörbe hatoló töltött részecskék (elsősorban protonok és elektronok) által keltett időleges fényjelenség. Leginkább késő ősztől kora tavaszig figyelhető meg, de nem állandóan, az északi sarkkörtől északra, illetve a déli sarkkörtől délre. Az északi féltekén északi fény vagy aurora borealis néven ismert, utóbbi elnevezés Galileitől származik.

Ennek párjaként alkották meg az aurora australis elnevezést, ami az északi fényhez hasonlóan jelenik meg, és azzal együtt jön létre és változik. Magyarországról a sarki fény általában nem látható, de utazási irodák indítanak különböző túrákat a fény nyomába. Legjobban a sötét égen, hosszú sarki éjszakákon figyelhető meg, de az év és a nap folyamán bármikor létrejöhet a szivárvány színeiből álló fényjáték.

A valkűrök pajzsának tükröződése

A norvég mitológia szerint az északi fény nem más, mint az égen a Valhallába vágtató valkűrök pajzsának tükröződése. A valkűrök a skandináv mitológia legnagyobb és legbölcsebb istenének, Odinnak a szolgálói. A feladatuk az volt, hogy kiválasszák a csatában elesettek közül a leghősiesebbeket, és elvigyék őket a Valhallába, vagyis a hősök csarnokába, ahol a csatában elesett harcosok lelkei gyűlnek össze, és készülnek a végső össze­csapásra. A kontinensen délebbre a sarki fényt a vérontással kapcsolták össze. Mert amikor nagy ritkán Dél-Európában is lehet a fényt látni, az általában vörös színű. Ezt a nagyon ritka és félelmetes látványt az emberek baljós jelnek tartották, amely után háború és vérontás jön. A krónikákból ismert tény, hogy hetekkel a francia forradalom kitörése előtt például vörös színű sarki fényt láttak Skóciában és Angliában.

Hiedelmek kapcsolódnak hozzá

Magyarországon sokan hisznek abban, hogy hullócsillagot látni szerencsét jelent, ehhez hasonlóan az északi féltekén az aurora borealist tartják jó jelnek – aminek a régmúltban erednek a gyökerei. Egykor a svédek úgy hitték, hogy a jelenség nem más, mint hatalmas heringrajok tükröződése az égen, és a halászoknak jó fogást ígér. Illetve ha a tél folyamán sokszor tűnik fel az égen, a következő évben jó lesz a termés. A sarki fény a termékenységhez és a születéshez is kapcsolódik. A kínai és a japán kultúrában ma is azt hiszik, hogy az ilyen éjszakán fogant gyermekek jó szerencsével lettek megáldva. Az ősi izlandi hiedelem szerint ez a fényjelenség enyhíti a szülési fájdalmakat. Ugyanakkor, ha egy állapotos nő a sarki fényt bámulja, akkor kancsal gyermeke születhet.

Az indián mítoszokban is megtalálható: úgy vélték, a fényt eltávozott rokonaik tánca okozza. Amikor nagyon erősen látszik, akkor a halottak boldogok. Az amerikai polgárháború fredericksburgi csatáját 1862. december 11. és 15. között vívták, és a csata utáni éjszakán a harctér fölött sarki fény jelent meg. A győztes konföderációs hadsereg ezt úgy értelmezte, hogy Isten velük van, mivel ilyen délen ritkán látható. Frederic Edwin Church festménye, az Aurora Borealis elterjedt értelmezés szerint az amerikai polgárháború konfliktusát áb­rázolja.

A 18. századtól gyakoribb?

Egy 19. század közepéről származó angol forrás szerint a sarki fény ritka volt a 18. század előtt: az 1716-os sarki fény előtti 80 évben nem volt rá példa. Bolo­gnában 1723-ban látták a jelenséget, és ezt az első alkalomként jegyezték fel. Celsius 1733-ban arról írt, hogy 1716 előtt Uppsalában az idős lakosok szerint is nagy ritkaság volt. A 20. század elején Kristian Birkeland norvég tudós adott magyarázatot a geomágnesesség és a sarki fény kapcsolatára.

Máig megihleti a művészeket Elsősorban a norvég mitoló­giában találkozhatunk a sarki fényhez köthető hiedelmekkel, de az Ótestamentum is említi az északi fényt, és Galileo Galilei itáliai fizikus és csillagász, valamint Johann Wolfgang von Goethe német író, költő, természettudós munkáiban is előfordul. Korunkban is sok művészt, festőket, természetfotósokat, írókat és filmeseket is megihletett. Északi fény (Northern Lights) címen jelent meg például Philip Pullman brit író regénye. 2016-ban pedig mozikba került Mészáros Márta filmrendező Aurora Borealis – Északi fény című alkotása Törőcsik Marival a főszerepben. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27412_resized.jpg?avcount=1714023910
origo.hu

Ukrajna halálos fegyvert vetett be, kitörhet a világháború

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27407_resized.jpg?avcount=1714023910
origo.hu

Bejelentést tettek a NATO határán lévő gyilkos atomfegyverekről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160763_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Úgy voltam vele, hogy ilyen nem fog sűrűn előfordulni" - Marics Peti félmilliót bukott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160463_auto_resized.png
hirtv.hu

Iránytű Intézet: Magyar Péteré a legerősebb ellenzéki párt, de a Fideszt nem veszélyezteti + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158702_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158286_auto_resized.jpg
vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27406_resized.jpg?avcount=1714023910
origo.hu

Putyin rettegett szövetségese megdöbbentő üzenetet küldött

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155270_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Puha, édes tészta, különleges formában: így készül a budai kuglóf

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157532_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160216_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160835_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Miért nem jött vissza játszani?" - elkékült és holtan esett össze a 10 éves, mosolygós kisfiú

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/77QRqHkkmmuF0DtZdXHGjDbLVd1Rdd15Zl1PLKolGu0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzY4NGFhYTc5ZTZlMjQ5Nzg5NGIzZjUzYTcwYjNlYjE5.jpg
Gyász

„Zsuzsi volt a legkiválóbb tanítványom” – egyetemi évek vártak a bakancslistás lányra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/y-hkqrD9dfxH2X-iPEDLAF9i6gfpXCOX-pjYpdmstVQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxMjg3YmU3YzY3OTQ5ZDNiOGRkMThjNmNjNGUxMjI4.jpg
Patkánytámadás

Dráma Ócsán: Ijesztő elváltozást találtak a patkány által megharapott kisbaba szervezetében