Aktuális

Pótmama neveli Bendegúzt, a rosszcsont majmot

R. K.

2020. február 22. szombat 12:30

Aranyélete van egy dzseláda kismajomnak a Veszprémi Állatkertben. Bendegúzt az egyik gondozó, Marokházi Kati vette pótmamaként magához, miután az anyja teje elapadt. A kismajom élvezi is a különleges helyzetet, de már nem sokáig, mivel hamarosan visszakerül majd a társai közé.

Nem indult könnyen egy kismajom élete a Veszprémi Állatkertben. A gondozók által Bendegúznak elnevezett dzseláda tavaly októberben jött a világra. Édesanyja nagyjából három hónapon át szoptatta, amikor a gondozók észrevették: Bendegúz egyre kevésbé kapaszkodik az mamájába, ami arra utalt, hogy elapadt az anya teje. 

– Ha mindez a természetben történik, Bendegúz biztosan elpusztul – mondja a Borsnak Ma­rokházi Kati, aki hatalmas rutinnal bír az állatok nevelése te­rén, hiszen hosszú-hosszú évek óta a Veszprémi Állatkert gondozója. – Sikerült elválasztani az édesanyjától, ezt követően hozzám került. Nem volt vele egyszerű dolgom, hiszen mivel későn került hozzám, úgy viselkedett velem, mint az édesanyjával. Mindez azt jelenti, hogy a szó legszorosabb értelmében egész nap rajtam csüng, nehezen fogadja el, ha éppen le akarom tenni – újságolja Kati.

Bendegúz egyelőre együtt alszik Katival egy szivacson, ebből nem enged. Másfél-két óránként etetni kell. Leginkább emberi tápszert eszik, de már próbálkozik a zöldségekkel és a gyümölcsökkel is. Az édesség miatt inkább a gyümölcsöket szereti, azon belül is a körte a kedvence. Kati így kénytelen volt zöldségdiétára fogni magát, hiszen a kismajom azt eszi meg, amit a pótmamája.

– Egy igazi örökmozgó rosszcsontról beszélünk, aki szétszed és szétszerel bármit, ami a keze ügyébe kerül, nem beszélve az ugrálásról. Csak a két nagylányommal érintkezik. Ez azért fontos, hogy vissza tudjuk majd engedni a többiek közé. Na­ponta odaviszem a kifutójukhoz, ahol az édesanyja folyamatosan jelzi nekem: „add már vissza, mit keres nálad?!” Egyértelmű, hogy visszavárja a csapata. Szeretnénk minél előbb visszaengedni a többiek közé, de ehhez kell még pár hét, valamint hogy megfelelően megerősödjön – magyarázza a pótmama.

Kati az elmúlt húsz évben számos általa nevelt állatnak segített visszaszokni a fajtársai kö­zé, amelyek jelenleg is a töb­biekkel élnek. Nevelt már mosómedvét, tevét, szibériai tigrist, páviánt és még zsiráfot is. Utóbbit kivéve mind az otthonában cseperedett átmenetileg, természetesen ez a kiszsiráfnál nem volt lehetséges.

További cikkek

Gyász

Édesanyja karjai között hunyt el az újszülött kislány

Horror

Gyomorforgató, mi került elő a férfi fagyasztójából, még a rendőrök is rosszul lettek

Ez is érdekelhet

metropol.hu

Durva hideggel érkezik a hózápor, de van egy rosszabb hírünk is

ripost.hu

Sebestyén Balázs beleállt Kulcsár Edinába: Azt sem tudja, merre van arccal előre

origo.hu

Fantasztikusat küzdött a magyar válogatott, de a bírókat is le kellett volna győzni

vg.hu

Szemfülesnek kell lenni, újabb fontos pályázat nyílik meg

szon.hu

"Felszólított, hogy költözzünk ki, de hova? Már nincs is kedvem élni, de tudom, a fiamnak szüksége van rám..."

origo.hu

Megleltek egy 4500 éves, látványos és elveszettnek hitt úthálózatot

nemzetisport.hu

FIFA-gála: Nem csináltam semmit, ami miatt dühös lehet rám – Lewandowski Messiről

origo.hu

Ezek a világ legfényűzőbb börtönei - galéria

vg.hu

A negyedik oltás is kevés az omikron ellen

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: 24 év után jutottak ki, pont nélkül zártak – lemondott a kapitány

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: „Nem így terveztük” – Bánhidi a kiesés után

origo.hu

A megengedett sebesség duplájával mértek be egy autóst a 4-esen, kártyával azonnal fizetett