Aktuális

Egy esküvő megszervezése: Ásó, kapa, nagyharang - de mindezt mennyiből?

Címkék
esküvő

Bors

2020. február 10. hétfő 09:00

Menü, vendéglista, ruhák és díszítés – az esküvőszervezés egy kész agyrém, hiszen semmi sem maradhat ki, ami a nagy napon szükséges. De vajon jobban megéri, ha felfogad egy esküvőszervezőt, vagy saját kezűleg készítsen el mindent otthon?

Forrás: Shutterstock

A hét végén kezdődött a házasságot népszerűsítő Házasságok hete rendezvénysorozat, ennek kapcsán a Bors annak járt utána: miképp érdemes megszervezni a nagy napot.

Polgármesteri hivatal: 

A házasságkötést az anyakönyvvezető csak a bejelentést követő harminc nap utáni időpontra tűzheti ki. Maga a polgári esküvő mindenhol ingyenes, de a terembérlésért fizetni kell, plusz ha munkaidőn kívül tartják, például hét végén, akkor anyakönyvvezetői díjjal is számoljon, ami 20–60 ezer forint között mozog. Ha külső helyszínen szeretné tartani, akkor is fizetni kell, ez településenként változó, körülbelül 30–60 ezer forint. 

Vendéglista: 

Ezzel kezdje a szervezést: írja össze, hány embert szeretnének meghívni. Ha megvan a pontos szám, készítsen egy ültetésrendet, hiszen akkor kiderül, hogy hány asztalra is van szükség. 

Helyszín: 

Látogasson el min­den olyan helyszínre, ahol el tudja képzelni az esküvőjét, járjon az utcákon is nyitott szemmel. Minden hely­szín más-más összeget kér el egy esküvőért, de minimum 100 ezer forint körül számoljon.
 
Szállás: 

Nézzen körbe a közelben, hogy milyen szállások vannak, ha van kisgyermek a vendégek között, külön emelje ki. Egy kétágyas szoba körülbelül 10–20 ezer fo­rint között mo­zog, így kalkuláljon. 

Menü: 

Általában háromfogásos menüket szoktak igényelni a párok, ami körülbelül 10–15 ezer forintra jön ki fejenként. A hagyományos ételek sokkal nagyobb sikert aratnak, mint a különleges me­nük. Figyeljen az ételérzékenyekre és a vegánokra, akár sértődés is lehet belőle, ha nem jut nekik külön étel.
 
Torta: 

Legyen emeletes, de ne egy művészeti alkotásban gondolkozzon. Kérdezzen körbe a cukrászatokban, és vesse össze az árajánlatokat. Több tízezer forintért már gyönyörű és ízletes tor­tát kaphat, persze határ a csillagos ég.

Ruhák: 

Kardinális pont a menyasszonyi ruha kiválasztása, talán a legtöbb időt erre hagyja. Próbálja fel a lehető legtöbb fazont a lehető legtöbb boltban, és je­gyez­ze fel az árakat. Úgy kalkuláljon, hogy egy ruha 100 ezer forinttól kezdődik, erre jön a vő­legény körülbelül 30 ezer forintos öltönye. A koszorúslányruhák és a menyecskeruhák szintén pluszkiadások. Fontos, hogy mindent feljegyezzen és körbekérdezzen, több tízezer forintot spórolhat ezzel. 

Díszítés: 

A rendezvénytermek általában adnak terítőt és egy minimális díszítést. De minden másról a párnak kell gondoskodnia. Határozottan döntse el, hogy milyen stílust szeretne, és adja ki a családtagoknak a feladatokat. Van, aki készítheti a gyertyákat, a különböző asztali díszeket és a táncparkett fölött lógó díszelemeket otthon. 

Vöfély, fotós: 

Vannak, akik nem tudják elképzelni az esküvőjüket ceremónia­mester és fotós-videós nélkül. Egy vőfély átlagos ára 100–200 ezer forint is lehet, míg egy fotós és videós is hasonló árakon dolgozik. 

Esküvőszervező: 

Megmentheti magát a rengeteg stressztől, ha felfogad egy esküvőszervezőt. Mindent elvégez maga helyett, nem kell más, csak körülbelül 200–300 ezer forintot fizetni a munkájáért. 

Gyűrűk:

A házasság jelképeként különösen fontos, hogy a legmegfelelőbb da­rabot válasszák ki. Szánjanak rá időt, próbáljanak fel a boltokban minden darabot, és tényleg a legmegfelelőbb típusúra mondjanak igent. Ha megvan, akkor keressenek fel ötvösöket, és vessék össze az árajánlatokat a boltival szemben. Körülbelül 50–250 ezer forint között mozognak, persze a határ itt is a csillagos ég. 

További cikkek

Diagnózis

„Soha nem fog meggyógyulni” – Sokkoló diagnózist közöltek a 3 hetes kisfiú anyukájával

kávé

Kapszulás kávékat vizsgáltak, szörnyű dolog derült ki róluk

Ez is érdekelhet

mandiner.hu

„Feri, Szaszi és Peti előre megállapodnak az ülések előtt” – cikket közölt a 444.hu az ellenzék belső viszonyairól

ripost.hu

„Én vagyok a dínó, ők meg a lovasok” – így pózol gyerekeivel Csuti

origo.hu

Halálra késeltek egy fiatal eladólányt egy luxusüzletben, a vásárlók találtak rá a holttestére

vg.hu

Új roncsprogrammal szabadulnak az autómatuzsálemektől

kisalfold.hu

Új tüdő segíthet majd Csollány Szilveszteren

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Steins Máthé Dominikot, a magyar szurkolók a hollandokat dicsérték

origo.hu

Hírességek, akik saját éttermet nyitottak, de azzal nem lettek sikeresek

mandiner.hu

Kaszab Zoltán (Vasárnap): Saját bukására játszik a baloldal?

origo.hu

Becsüljük meg, mert ilyen vad kisautó aligha lesz többet

origo.hu

Budapesten megnyílt a világ egyik legjobban várt új épülete, a Magyar Zene Háza