Aktuális

Mi legyen a karácsonyfával? Fagytól védi a talajt a fenyőág

H. R.

Létrehozva: 2020.01.06.

A hagyományok szerint vízkeresztkor kell leszedni a karácsonyfát, ám sokan hagyják még addig, amíg el nem kezdenek erőteljesen hullani a tűlevelek. Ön mit csinál a fenyőfájával?

Forrás: MTI

Amíg a karácsonyfaállítás jó buli, addig a leszedése már sokkal kevésbé. A legtöbben már újra munkába álltak, visszatértek a napi ritmusba. Hiába volt tegnap vízkereszt, amikor is le kellene bontani a karácsonyfát, a legtöbben inkább kivárnak a hét végéig, mondván, még az ezüstfenyő is bírja addig. A fővárosban a feleslegessé vált tűlevelűeket ki lehet rakni a kuka mellé, azon a napon, amikor amúgy is vinnék a szemetet, de figyelnie kell arra, hogy ezzel ne akadályozza a gyalogos, illetve a közúti forgalmat. Elviheti a fát a több, mint 250 kijelölt gyűjtőhely egyikére is. Az elszállítás folyamatos, általában 1–1,5 hónapig is eltart.

Kérdéses a szaloncukorpapír

Azokban a városokban, ahol elégetik a fát, általában megengedik, hogy a szaloncukorpapír a fenyőkön maradjon. Máshol, ahol komposztálják, viszont nem maradhat semmi az ágakon. Ha nem biztos benne, hogy a maga városában mik a pontos szabályok, jobb, ha semmit nem hagy a fenyőn. Máskülönben lehet, hogy nem fogják elszállítani, hiába tette jó helyre.

– Budapesten társaságunk szervezetten gyűjti össze és szállítja el a fenyőfákat. A logisztikai feladat nem mindennapi, hiszen a becslések szerint mintegy 500–600 ezer darab tűlevelű kerül ki az utcákra, ezt a mennyiséget kell kezelnünk, illetve a hasznosításukat megoldanunk – írja az FKF Nonprofit Zrt. Más városokban és településeken a helyi hulladékgazdálkodási szerv vagy az önkormányzat gondoskodik az elszállításról, annak idejéről és módjáról, sorsukról. Például Nyíregyházán különféle ajándékokat lehet nyerni a hulladékudvarokba leadott fákkal. Az akció időtartama: 2020. január 6. és 18. A nyerteseket 18-án sorsolják ki.

Kötözze össze a földlabdásat

Évről évre egyre több kertészet és áruház ajánlja fel vásárlóinak azt a lehetőséget, hogy a náluk vásárolt földlabdás fenyőfákat visszaveszi, annak árát bizonyos mértékben visszatéríti, vagy ad egy ugyanakkora értékű utalványt.

– Visszaváltás előtt lazán kötözze át és takarja be pokróccal vagy műanyag zsákkal a növényt, és így vigye a visszaváltás helyére – javasolja az Oázis kertészet. A legtöbb helyen meg van szabva, hogy hányadikáig, általában január közepéig lehet visszavinni a fenyőket, de ha kicsúszott a határidőből, sincs semmi gond, ki is ültetheti a fát.

Készítse elő a talajt!

Bár ezen a héten kemény fagyok lesznek, figyelje a hőmérőt és használja ki az enyhébb napokat, például a vasárnapot. Amint újra lehet ásni a talajba, készítse elő azt a fának. Ha nem bír addig várni, akkor takarja le már ma egy fóliával azt a helyet, ahova majd kiülteti a fenyőt. A fólia alatt felpuhul a talaj. Készítsen egy 40–80 centiméter átmérőjű ültetőgödröt, a növény nagyságától függően. Ültetéskor alaposan trágyázza meg a fa környékét, a fenyő elhelyezésénél pedig figyeljen, hogy a gyökérnyak a felszínnel egy szintben legyen. A fának ezután sok vízre van szüksége. Gyakran és bőséggel öntözze. Az örökzöld környékét takarja le mulccsal, falevéllel, vagy gallyakkal, hogy ha jön még mínusz, védje a fagytól.

Jó szolgálatot tehet a kertben

Legyen mulcs

A boltokban kapható fakéregből készült talajtakarók is általában fenyőből készülnek. Az egykori karácsonyfából maga is elkészítheti saját mulcsát. Ehhez elég kisebb darabokra felaprítani. A savanyú talajt kedvelő növények, például a hortenzia, a begónia, a rododendron igazán hálásak lesznek, ha ezzel szórja körbe őket.

Ágak a fagy ellen

A levágott ágak megvédik a növényeket a kemény fagyok idején, ugyanakkor biztosítják számukra a kellő szellőzést is. A fenyőről levágott nagyobb ágakkal nyugodtan takarja le az évelő virágait.

Mehet a komposztra

Sokan nem teszik a komposztra az örökzöldeket, mert úgy gondolják, nem bomlik le. De valójában igen, csak lassan. Ha ősszel már kiürítette a komposztot, vagy tavasszal tervezett készíteni egyet, akkor a kisebb fenyőágakat tartsa meg az aljára. A gallyaknak köszönhetően a komposztja tud majd szellőzni és mire szüksége lesz a növényekből készült tápanyagbombára, addigra a fenyőágak is lebomlanak.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek