Ünnepi menü: Olajsütés helyett jobb, ha grillezi a krumplit

Ünnepi menü: Olajsütés helyett jobb, ha grillezi a krumplit

menü
PUBLIKÁLÁS: 2019. december 18. 12:30
Hazánkban közel egymillió diabéteszes él. A szeretet ünnepén, amikor annyi finom ételt eszünk, különösen oda kell figyelniük, mit fogyasztanak.
Bors

A 2-es típusba tartozó cukorbetegeknek sajnos gyakran a karácsony is a szénhidrátok számolásáról szól. Muszáj ügyelniük a gyorsan felszívódó szénhidrátok – például cukrozott élelmiszerek, folyékony tejtermékek, gyümölcskészítmények – kerülése mellett a zsiradékbevitelre is. Ezért érdemes sovány húsokat, gombát, halakat fogyasztaniuk – figyelmeztet dr. Marton Anna, a Budai Egészség­köz­pont belgyógyász, diabetológus szakorvosa.

A köretek kapcsán sokszor a krumpliban és a fehér rizsben kimerül a fantáziánk, ám egészségesebb, ha olajban és zsírban sütés helyett inkább grillezzük a burgonyát, rizsből a lassabban felszívódó barna rizst választjuk, illet­-ve ha zöldségfélékkel színesítjük vagy részben salátákkal helyettesítjük a köreteket.

Süteményeknél cukor helyett használjunk természetes édesítőket! Búza- vagy rozsliszt helyett jó a teljes kiőrlésű liszt vagy az alacsony szénhidráttartalmú, zsírtalanított mandula-, illetve kókuszliszt, töltelékekhez és krémekhez pedig ideális választás a szénhidrátmentes túró vagy a mascarpone sajt. A cukorbetegeknek kerülniük kell a magas cukortartalmú italokat, így a borokat, likőröket, sört, ugyanakkor a cukrozatlan röviditalok, mint például a pálinka, a whisky, a ko­nyak vagy a vodka, csökkentik a vércukorszintet – az étkezés előtti inzulindózis csökkentésével kell kompenzálni a különbséget.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.