Napi tudomány – Így lehet diétázni a tésztával

Napi tudomány – Így lehet diétázni a tésztával

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2019. december 20. 18:00
Bors

Egy kanadai kutatócsoport közel 2500 ember bevonásával felmérést készített, hogy kiderítse, milyen hatással van az emberi szervezetre heti három tésztás étel fogyasztása. A felmérés során rendkívül fontos volt, hogy megkérdezettek más szénhidrát helyett fogyasszák a tésztát, emellett végig tartsák az alacsony glikémiás indexet.

A glikémiás index rangsorolja az ételeket aszerint, hogy azok milyen mértékben emelik a vércukorszintet. Mint kiderült, a tészta a listán alacsonyabb helyen szerepel, mint például a rizs vagy a fehér kenyér.

A vizsgálatban résztvevők egy héten átlagosan 3,3 adag tésztás ételt fogyasztottak más szénhidrátok helyett. Egy adag körülbelül egy fél bögrényi kifőtt tésztát jelentett.

Az eredmény nagy meglepetést okozott: a vizsgáltak közül mindenki átlagosan fél kilót fogyott 12 hét alatt. A súlyveszteség ugyan csekély, de ez az eredmény azt is jelentheti, hogy a tésztás ételek fogyasztása hozzátartozhat egy diétához, csakúgy, mint az alacsony glikémiás index szerinti étkezés.

Ez persze nem jelenti azt, hogy mostantól bárki mértéktelen tésztaevő életmódra válthat, a spagettimonstrumok ugyanis szörnyen hizlalóak maradnak. A mennyiségen van a hangsúly: amennyiben valaki képes tartani a fél bögrényi adagokat, úgy bármilyen tésztaétel elfogadható összetevője lehet egy egészséges étrendnek.

(via)

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.