Különleges karácsony – Fúziós vacsora az ünnepekre

Különleges karácsony – Fúziós vacsora az ünnepekre

vacsora
PUBLIKÁLÁS: 2019. december 22. 13:00
Ezt a menüt azoknak állítottuk össze, akik szeretik a változatosságot, és az ünnepi alkalmakat felhasználják arra, hogy új ízeket ismerjenek meg. Ugyan a karácsony hagyományosan a töltött káposzta és a halászlé ideje, de lehet idéntől más is!
Bors

Előétel

céklás heringsaláta

Hozzávalók (4 adag):
5 db pácolt hering
1 nagyobb alma
12 dkg ecetes cékla
5 db kisebb savanyú uborka
½ lilahagyma
2 tojás
1 közepes burgonya
5 szelet rozskenyér

A mártáshoz:
3 tojás
3 dl olaj
1 kis doboz tejföl
1-2 ek mustár
1 kis csokor kapor
só, bors

Elkészítés (30 perc + zöldségek főzése): A burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük, majd meghámozzuk és felkockázzuk. A tojásokat is megfőzzük, és cikkekre vágjuk. A heringet lecsepegtetjük, kockára vágjuk. Az almát kettévágjuk, a magházát eltávolítjuk, felkockázzuk. Az uborkát is kockákra vágjuk. A céklát lecsepegtet­jük, felkockázzuk. A tojássárgájákból és az olajból elkészítjük a majonézt, ízesítjük sóval, borssal, apróra vágott kaporral és mustárral, és hozzákeverjük a tejfölt. A céklát, a burgonyát, az al­mát és az uborkát a majonézbe forgat­juk, és a tojáscikkekkel díszítjük. Rozs­kenyérrel tálaljuk. TIPP: A hozzávalókat tortaformába ré­tegezve szép, ünnepi előételt kapunk.

főétel

Almamázas sült marhaszegy

Hozzávalók (6 adag):
1,5 kg marhaszegy
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
5+2 szem szegfűszeg
20 dkg főtt, passzírozott alma
1 ek cukor
2 ek citromlé
2 ek mustár

1 tk őrölt bors

Elkészítés (1 óra 50 perc): Az almát meg­hámozva, felkockázva, egy kanál cukorral, két kanál citromlével és két szem szegfűszeggel puhára pároljuk – csak annyi vizet tegyünk alá, amennyi épp ellepi. A húst dörzsöljük be sóval és borssal, tegyük egy tűzálló tálba. Szórjuk mellé a durva darabokra vágott hagymát és fokhagymát, 5 szem szegfűszeget, öntsünk alá egy ujjnyi vizet. Lefedve, 180 fokra előmelegített sütőben pároljuk puhára. Emeljük ki a húst és csepegtessük le. A pecsenyeléből szedjük ki a fűszereket, és a párolt almával együtt turmixoljuk simára a mustárral, hagymával és fokhagymával együtt. Öntsük vissza a sütőedénybe, tegyük bele a húst, locsoljuk meg bőségesen a keverékkel, majd tegyük vissza a sütőbe, és 180 fokon, fedő nélkül, gyakran locsolgatva süssük pirosra (kb. 45 perc). Rizspiláffal tálaljuk.

köret

Sáfrányos rizspiláf

Hozzávalók (6 adag):
90 dkg hosszú szemű rizs
1 babérlevél
½ tk sáfrány
3 ek olívaolaj
1 tk só
1 l csirkealaplé

Elkészítés (1 óra 30 perc): A rizst egy közepes méretű lábosban felöntjük az alaplével és a babérlevéllel együtt, fedő alatt, lassú tűzön puhára főzzük. A babért kidobjuk, a rizst pedig egy kiolajozott tepsibe simítjuk a maradék főzőlével együtt. A sáfrányt oldjuk fel egy deci langyos vízben, és keverjük a rizshez. Alufóliával szorosan lefedve, 180 fokra előmelegített sütőben 35 percig sütjük.

desszert

Dán kávémázas csokitorta

Hozzávalók (16 szelet):

A tésztához:
2 egész tojás
6 dkg cukor
6 dkg liszt
2 g sütőpor
20 dkg dió
20 dkg étcsokoládé
8 dl habtejszín (38%-os)
20 dkg porcukor
2 ek instant kávé
2 dl víz

Elkészítés (1 óra):Elkészítés: Az egész tojásokat a cukorral felverjük. Hozzákeverjük az átszitált lisztet és a sütőport. 190 fokos sütőben 8 percig piskótaformában sütjük. Ha kihűlt, 3 karikára szeleteljük. A tejszínt félkeményre felverjük. A diót és a csokit feldaraboljuk, majd a tejszínbe keverjük. Az instant kávét felfőzzük, majd ha ki­hűlt, a porcukorral kikeverjük. A piskótát a diós tejszínhabbal rétegezzük. A tetejét megkenjük a kávés cukormázzal, majd a hűtőben 2 órát hűtjük.

a nagymama receptfüzetéből

flódni

Hozzávalók (egy nagy tepsihez):

Tészta:
80 dkg liszt
30 dkg vaj
30 dkg porcukor
4 tojás sárgája
1 egész tojás
2 dl tej
1 kk só

Almatöltelék:
1 kg alma meghámozva, vékony szeletekre vágva
1 ek méz
1 ek cukor
1 ek fahéj
1 ek őrölt szegfűszeg
1,5 dl víz
1 dl fehér bor
2 ek búzadara

Diótöltelék:
40 dkg darált dió
20 dkg cukor
10 dkg mazsola
1 ek cukrozott narancshéj
10 dkg baracklekvár
1 dl víz

Máktöltelék:
40 dkg mák darálva
1 citrom héja belereszelve
5 dkg cukor
10 dkg mazsola
10 dkg szilvalekvár
1 dl víz

Elkészítés (4 óra + 1 nap pihentetés, hűtés): A tészta hozzávalóit robotgéppel gyorsan összegyúrjuk, és fóliába csomagolva 24 órát pihentetjük a hűtőben. Az almát a mézzel, cukorral, borral, fahéjjal, szegfűszeggel megpároljuk. Szűrőbe lecsepegtetjük – a levet felfogjuk, és víz helyett használhatjuk a dió- és a máktöltelék ké­szítésénél. Ezután keverjük bele a búzadarát, és tegyük félre pihenni. A diót és a mákot megdaráljuk, majd a többi hozzávalóval felfőzzük, kivéve a lekvárt, amit a végén keverünk hozzá. Minden tölteléket kihűtünk. Egy nagyméretű tepsit béleljünk ki sütőpapírral. A tésztát osszuk öt részre, és nyújtsuk ki őket a tepsi méretére. Tegyük az első réteget a tepsi aljára, és simítsuk rá a diós tölteléket. A következő tésztalapra az alma kerül, majd újabb réteg tészta és a mákos töltelék. A tetejét tésztalappal fedjük be, szurkáljuk meg, és kenjük be tojássárgájával. 150 fokra előmelegített sütőben 3 órát sütjük a középső rácson. Teljesen kihűtjük a szeletelés előtt.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.