Aktuális

Karácsony kölcsönből: akár 20%-ot is fizethet „kamatmentes” hitelre

Bors

Létrehozva: 2019.12.12.

Év végén jelentősen nő az áruhitelek forgalma, ugyanis az ünnepek miatt sokan ezt a megoldást választják az ajándékok beszerzésére.

Forrás: Shutterstock

Decemberben elképesztően megugrik a hitelfelvételek száma. Nyilván az ünnepek miatt, sokan abból fedezik az ajándékba adott méregdrága műszaki cikkeket, vagy háztartási berendezéseket például. Számos nagyáruház és interneten webshop nulla százalékos THM-mel és egyéb kedvezményekkel hívogatják vásárlásra a népet. De ne higgyen vakon mindennek!

Figyeljen a részletekre!

Nem hiába a legvonzóbb dolgokat emelik ki a hiteleken, pontosan azért, hogy minél több ember felvegye azokat. Mielőtt aláírna bármit, érdemes kicsit félreállni a sorból és elolvasni még a leg­apróbb betűket is, nehogy aztán kiszúrjon saját magával.

– Ebben az időszakban még körültekintőbbnek kell lenni a hitelekkel, és alaposan meg kell vizsgálni a feltételeket, mert a törlesztés általában az ünnepek utáni időszakban kezdődik – figyelmeztetett az M1 aktuális csatornán Trencsán Erika, a money.hu pénzügyi szakértője.

Lehet, hogy az üzlet nulla százalékos kamattal ajánlja a hitelt, közben viszont a THM 20 százalék is lehet. Sőt hiába vállalja át a kereskedő a kamatot, elég egy kis figyelmetlenség, hogy azt is vissza kelljen fizetnie.

– Fontos tudni, hogy a kedvezmény azonnal elveszhet, ha csak egyszer is megcsúszik a fizetéssel, és ez akár húszszázalékos kamatszintre is felugorhat – mondta a Borsnak Sándorfi Balázs pénzügyi szakértő, a Bankmonitor.hu ügyvezetője.

Tisztában kell lenni azzal is, hogy hiába nincs teljes hiteldíjmutató, azaz THM feltüntetve, attól még lehetnek pluszköltségek. A kereskedelmi kamat, a futamidő-hosszabbítás, vagy a bankszámla használatának díja mind-mind plusz-költséget jelenthet. Az is lehet, hogy külön bankszámlát kell nyitni az adott banknál, ami plusz idő- és pénzkieséssel is járhat. Arra is figyelni kell, hogy a kamat végig fix ma­rad-e, vagy változik a futamidő alatt, ugyanis nem mindegy, hogy havonta mennyit kell majd visszafizetni.

Mérje fel a kínálatot

Az üzletekben az a jó, hogy akár fél órán belül is megkaphatja a hitelt és viheti haza az új tévét, vagy a drágább elektronikai cikket. Azonban hiába áll be a kígyózó sorba a hipermarket hiteléért, ez nem jelenti azt, hogy meg is kapja. Ez ugyanis hasonlóan működik, mint a bankokban. Az üzletben a hitelügyintéző lekéri az adatokat és megnézi, hogy az alanynak mennyi hitele van. A szerződésben álló bank ekkor visszajelez, hogy megadja-e azt a pénzt, amiért éppen sorban áll. Ha igen, akkor gond nélkül viheti a kinézett árut. Ha már túl sok hitele van, vagy a bank úgy látja, hogy nem fog tudni törleszteni, akkor vissza is utasíthatja a kérelmet. Arra is figyelnie kell, hogy egy üzlet általában csak egy bankkal van szerződésben, így nem tudja összehasonlítani a különböző pénzintézetek ajánlatait. Ilyenkor érdemes az adott terméket megnézni máshol is, és összevetni, hogy melyik üzletben jár jobban hitellel, vagy anélkül.

Csalóka szerződés

Mielőtt vásárlásba kezdene, mindenképpen nézze meg, hogy az adott termékhez vagy üzlethez milyen hitelkonstrukciók tartoznak. Ez azért fontos, mivel vagy az áruhitelt, vagy a hitelkártyát ajánlják fel. Előbbi egy adott időre szól, ha visszafizeti a törlesztőrészleteket, akkor a szerződés automatikusan lejár. Ezzel szemben a hitelkártya már bonyolultabb, itt ugyanis a saját hitelkeretét tölti vissza. Miután a kölcsön teljes összegét visszafizette, a hitelkártya egyfajta szerződésként tovább él és feleslegesen terheli a pénztárcáját annak fenntartásával.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088809_auto_resized.png
origo.hu

"Eredeti cicije van?" – kikérdezte barátja a Házasság első látásra szereplőjét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26455_resized.jpg?avcount=1711679111
origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090122_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Annyit nyert a lottón, amiből élete végéig hetente vehet magának egy Lamborghinit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084803_auto_resized.jpg
vg.hu

Varga Judit egykori kabinetfőnöke kitálalt a Mandinernek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088272_auto_resized.jpg
ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090505_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget? – szakértő válaszol

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26454_resized.jpg?avcount=1711679111
origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090958_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

8 szuper töltött tojás, amit kár lenne kihagyni húsvétkor!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084687_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megdöbbentő, babahírt közölt máris a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711679111
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17079298_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Kiszállok" – Ennyi volt, Till Attila elbúcsúzott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091871_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Bejelentést tett Király Viktor, holnaptól így fog élni

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/PYCAtXdhmh9LsdnAirr_T21AcF0Nlkx-6--SdEnTg2g/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzAxMGQ1MWRmNjk5YTQ5ODU4NDVkNzc1MzQ3MmQwODQ1.jpg
Aktuális

"Együtt nézték a futamot" - Szívszorító: egymás mellett halt meg apa és fia a tragikus lábatlani ralin

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/exuIu_AbRG4eF0Q92vXzfxtL7aSxQ846EekyWfb8AfM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2NjZjZhNTEwNTUxODRiNDJhYmFiMGQ2MDY1NzMzMmIy.jpg
tragédia

"Az apja rögtön a vízbe ugrott, én hívtam a mentőket" - Megszólaltak a Kecskeméten vízbe fulladt Andorka szülei