Aktuális

Élve főzte meg a rossz gyerekeket, mielőtt felfalta őket az izlandi óriásasszony 18+

Bors

Létrehozva: 2019.12.26.

A karácsonyi időszak a szeretetről és a megértésről szól: általában ebben a néhány hétben az emberek nagylelkűbbek, együttérzőbbek, mint az év többi napján.

Napjaink ünnepi szokásai többnyire pogány hagyományokon alapszanak, ezeknek olyan adaptációi, amik segítségével a gyerekeket jó viselkedésre lehet ösztönözni. A barátságos és mosolygós Télapó nem az egyetlen, aki – ugyan csak virgáccsal – megbünteti a rossz gyerekeket, és megjutalmazza a jókat, akad néhány sokkal kevésbé lágyszívű alak is, akikkel a világ gyermekeinek számolni kellett. Létezik ugyanis a téli ünnepkörnek egy másik, sötétebb oldala is. A szófogadatlan gyerekekre szörnyű lények leselkedtek, akiknek a nevét is elég volt megemlíteni, hogy összerezzenjenek. 

Jólakötturinn

Az egyik legismertebb, legfélelmetesebb karácsonyi szörny: az izlandi óriásmacska.  Jólakkötturin egy emberevő macska, ami mindenkit felfal, akinek nincs új ruhája karácsonykor, illetve nem visel megfelelő öltözetet az ünnep tiszteletére. A havas vidékeket járó rém (Yule, ahogy az angolszász világban ismertté vált) először a ház éléskamráját fosztja ki, majd az új ruha nélkül maradt gyerekeket is felfalja. A kissé szokatlanul hangzó indok mögött az állhat, hogy a birkatartással foglalkozó helyieknek igyekezni kellett a gyapjú feldolgozásával, ha ez sikerült, az elkészült ruhákból a birkákkal foglalkozó munkások, illetve a szolgálók is kaptak, ha nem, mert nem sikerült időre befejezniük a dolguk, eljött értük a félelmetes állat, és felfalta őket. 

Perchta anyó

Ausztriában és Németországban sem jártak jobban a gyerekek, sőt. Ezeken a területeken a jutalmakért és a büntetésekért egy boszorkány volt a felelős, aki a jóknak pénzt, a rosszaknak pedig horrorisztikus kínzást hozott. A karácsonyi boszorkány egy Holle anyóhoz hasonló alak, akinek megjelenésével riogattak a szülők, ugyanis, ha rossz gyereket talált, azt elragadta, kibelezte, majd szalmával és kövel, illetve szeméttel tömte ki hasát.

Belsnickel 

Akad még bőven rémalak elég, közéjük tartozik a szintén németországi Belsnickel. A félelmetes megjelenésű lény valójában egy férfi, akinek testét állati szőr és szakadt ruha fedi, olyan maszkot visel, amiből hosszú nyelv lóg. A két héttel karácsony előtt érkező alak, egy kereplővel figyelmezteti a gyerekeket, hogy érdemes jónak lenni, amiért cukorka jár, máskülönben ostorral bünteti a rosszakat.

Grýla

Az izlandi folklór nem ér véget egy embernagyságú macskánál, sőt. A helyiek szerint 13 alak járja a házakat, ők az úgynevezett jólasveinar, azaz karácsonyi csibészek. Ők azok, akik kiosztják az éves viselkedésért járó jutalmat, illetve a büntetést, többek közt így kerül a cipőkbe rohadt krumpli vagy ajándék. Szüleik hegyi trollok, az ő anyjuk Grýla. És bizony a család kedvence nem más, mint az emberevő macska, Jólakkötturin. 

Grýla karácsonykor merészkedik elő a hegyekben lévő barlangjából, a rendes gyerekeknek ajándékot visz, de a rosszakat élve megfőzi, majd megeszi. Valójában a koldusként a rossz gyerekekért házhoz érkező boszorkány testesíti meg a kegyetlen izlandi telet.

Mari Lwyd

A félelmetes külsejű szürke kanca a kakukktojás, ugyanis a rémisztő lény valójában szerencsét hoz. Walesben járja a házakat a hosszú póznára feltűzött lókoponyát tartó alak, lepedővel letakarva.

Mari Lwyd és kísérői a háziakkal rímpárbajt játszanak, amit általában megnyernek, ilyenkor bejutnak a házba, ezzel pedig szerencsét hoznak.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185854_auto_resized.jpg
origo.hu

Szoboszlaiékat is megzavarhatja az Eb-n a skót sztár lélegzetelállítóan szép kedvese - galéria

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27731_resized.jpg?avcount=1714795814
origo.hu

Már az Egyesült Államok sem tagad, itt a háborús beismerés

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182705_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megalázták Harry herceget: erre is nemet mondtak neki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186940_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Nagy Feró megrázó interjúban állt ki Orbán Viktor mellett, Magyar Péter is megkapta a magáét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17184997_auto_resized.jpg
ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185288_auto_resized.jpg
vg.hu

Soron kívüli üzemanyagár-csökkenésről döntöttek Magyarországon – hétfőtől megint olcsóbb lesz a benzin és a dízel

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27730_resized.jpg?avcount=1714795814
origo.hu

Hatalmasat csalódott: megrázó élményeiről mesélt a TV2 sztárja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164008_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17187114_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Berki Krisztián anyukájának megvan rá az oka, miért nem beszél fiáról az unokáknak, Natinak és Emmának

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186584_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Mike Tyson életéért aggódnak, elmarad a nagy meccs?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175721_auto_resized.jpg
borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/pMfUVbPq5nv4odW8oYVKy_zuJQiozIVH3tFgcaYzFg0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzczYjY2NGVkMjNmMDQxNDVhN2I1MjAzMjEwYTYxOGQ3.jpg
Szívszorító

„Szívszaggató volt ott állni” – három pici gyermeke énekelt László sírjánál, akiért egy ország fogott össze

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/fpE6tqwm5_BLyIjFCQPQaBWAZKAaKaX12Fz5KE7fU-g/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzlmZWYzYzIxMzJjZDQ3YTVhZjY4NDQ2ZmE1ZTUxOTkw.jpg
Közélet

Immár egyértelmű: Magyar Péter a baloldal mellé állt