Aktuális

Városi legenda: tömegével száguldoztak az ufók hazánk felett

H. N. Zs.

Létrehozva: 2019.11.28.

Pontosan harminc éve rejtélyes légi jelenségek tartották lázban a köz­életet. Az ország több pontjáról, Budaörsről, Nagykanizsáról, Pápáról is furcsa fényeket láttak őrületes sebességgel száguldani. Még Geszti Péter is látott egy ufót.

Forrás: Pixabay

Akik komolyabban kutatják a földön kívüli életet, úgy tartják, hogy intelligens életformák már az ősi időkben is látogatták bolygónkat. Egy római katona időszámításunk szerint 98-ban jegyez­te fel, hogy egy lángoló pajzsot látott repülni. Ez az a feljegyzés, ami leginkább megegyezik a modern kori ufóészlelésekkel.

Hazánkban a legnagyobb ufószenzáció 1989 novemberében volt tapasztalható, a tévétől a rádióig minden arról szólt, hogy országszerte több azonosítatlan fényjelenséget láttak meteorológusok.

4200-zal repkedett

– Állítólag a Dunántúl több pontján láttak ufókat. Este hat óra után a nagykanizsai meteorológiai állomásnak jelentette egy hölgy, hogy egy narancs nagyságú, sárga színű, fényes jelenségre lett figyelmes. Fél nyolc táj­ban Pápán már négy fényjelenséget észleltek, amelyek közül az egyik ellipszis pályán forgott, a másik pedig maximum hat kilométer magasan repült – számolt be a jelenségekről akkor a Kossuth Rádió.

A farkasfai meteorológiai állomás lokátorral bemérte az ismeretlen tárgyak sebességét, amelyek 4200 kilométeres órán­kénti sebességgel száguldoztak. Pápán a honvédségi repülőteret is riasztották, és a felszálló pilóták a Göncölszekér vonalában, a csillagoknál tízszer erősebben világító négy fénypontot láttak, amelyek alakjukat és átmérőjüket állandóan változtatták. A jelenségek nem mozogtak a Föld forgásával együtt, és egyszer csak váratlanul eltűntek az ég­boltról. A pápai meteorológiai szolgálat ügyeletese éjjel 3 óra 35 perckor egy villámgyorsan száguldó fénycsíkra lett figyelmes, amely nappali világosságot teremtett a környéken, és tűzfelhőt húzott maga után.

Fenyőfa alakja volt

Az események után a televízió is a rejtély nyomába eredt. Egyre több bejelentés érkezett az országból azonosítatlan villogó piros fényekről, fényjelenségekről. Tóth Éva repülési vezető a budaörsi lakótelep felett látott rendszeresen hasonló jelenségeket.

– Távcsővel megnéztük, mint egy fekvő karácsonyfa, a zöld szín dominál benne. Ahogy a gépeket figyelmeztetem, abban a pillanatban eltűnik. Mintha hallaná, mindig reagál rá – mondta akkor a köztévének Tóth Éva.

A fény körülbelül kétszáz méteres magasságban lehetett, és vagy a csápjait húzta be, vagy gyorsan helyet változtatott. Aztán volt néző, aki Ózd felől Budapestre haladó kicsi piros pontokról számolt be. Persze azóta sem derült ki, hogy a Magyarország felett elhúzó furcsa fények-tárgyak valójában mik voltak.

Gesztit sokáig követték

Még 2018-ban került elő egy ősrégi felvétel – ezt a Bors akkor meg is írta – amin Palcsó Brigitta Geszti Péterrel arról beszél, hogy együtt ufót láttak. Ez épp harminc éve készülhetett. Palcsó és Geszti két másik utas társaságában Budapestre autózott egy hosszú útról, amikor az éjszakai égen kiszúrtak valamit, ami hazáig követte őket. Megálltak az autóval, figyelték, de nem tudtak rájönni, mi az.

– Velem egyszer fordult elő, hogy olyat láttam, amit nem tudok megmagyarázni az általam ismert világ szabályai szerint – mondta a Borsnak Geszti Péter harminc évvel a történtek után.

– Olyan fényjelenséget láttunk, ami úgy tűnt, mintha egy repülő tárgy lenne, ami olyan elképesztő sebességgel mozgott, amivel ember alkotta gép nem tud. Másodpercek alatt jutott el kilométeres magasságból a föld felszínére, és onnan vízszintesen száguldva tovább és vissza. Ez nem egy random mozgás volt, mint akár a gömbvillámnál, ráadásul nyugodt idő és csillagos éjszaka volt. Semmi nem tud így mozogni, sem repülő, sem rakéta, sem helikopter – mondta akkor Geszti, aki, mint közölte, addig nem hisz a természetfeletti jelenségekben, míg nem látja őket.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186612_auto_resized.jpg
origo.hu

Óriási bajban a kínai nagyvárosok

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27728_resized.jpg?avcount=1714792513
origo.hu

A gigamellű modell kétszer is csődbe ment, mégis elképesztő luxusautói vannak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17184870_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fantasztikus örömhírt jelentett be Szinetár Dóra, özönlenek a gratulációk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186273_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Migránspárti genderaktivistát indítottak Magyar Péterék a VII. kerületben, majd kihátráltak mögüle

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185958_auto_resized.jpg
ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185707_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Nagy Feró a rendszerváltás előtti rendőrségi kihallgatásairól mesélt, ahol még vér is folyt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27729_resized.jpg?avcount=1714792513
origo.hu

Folyamatosan meztelenkedik a kebelcsoda bolgár énekesnő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174010_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182705_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megalázták Harry herceget: erre is nemet mondtak neki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186385_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kiderült az igazság: letaszították a trónról Vilmos herceget

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186662_auto_resized.jpg
borsonline.hu

A műsor után elengedte, most mégis rátalált a szerelem a Házasság első látásra szereplőjére?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186584_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Mike Tyson életéért aggódnak, elmarad a nagy meccs?

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/pMfUVbPq5nv4odW8oYVKy_zuJQiozIVH3tFgcaYzFg0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzczYjY2NGVkMjNmMDQxNDVhN2I1MjAzMjEwYTYxOGQ3.jpg
Szívszorító

„Szívszaggató volt ott állni” – három pici gyermeke énekelt László sírjánál, akiért egy ország fogott össze

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/fpE6tqwm5_BLyIjFCQPQaBWAZKAaKaX12Fz5KE7fU-g/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzlmZWYzYzIxMzJjZDQ3YTVhZjY4NDQ2ZmE1ZTUxOTkw.jpg
Közélet

Immár egyértelmű: Magyar Péter a baloldal mellé állt