Aktuális

Irány a kozmosz! Űrhajós már nem csak vadászpilótából lehet

Címkék
űrhajós

Hu-Zo

2019. november 29. péntek 08:30

Komoly orvosi vizsgálatok várnak arra, aki ma űrhajós szeretne lenni. Ha a kiképzés sikeres is lesz, talán éveket kell várnia a repülésre, de akkor újra meg kell mindenben felelni.

Forrás: Shutterstock

Míg az űrhajózás hajnalán kizárólag katonai vadászrepülő-pilóták közül válogattak űrhajósokat, ma már lazábbak a feltételek. Azonban így sem repülhet akárki az űrbe, akinek kedve támad. Ha valakinek sok pénze van és űrturista szeretne lenni, annak is komoly orvosi vizsgálatokon kell átesnie, és részt kell vennie egy hosszabb kiképzésen – Charles Simonyi, aki kétszer is megjárta a világűrt – 2007-ben és 2009-ben –, hat hónapos kiképzésen vett részt Oroszországban, de elmondása szerint ez nem volt olyan ke­mény.

Aki kíváncsi a részletekre, nem kell sokat keresnie az in­terneten – eh­hez nem árt an­golul tudnia –, az Európai Űr­ügy­nökség honlapján ugyanis megismerhetők a feltételek, milyen orvosi és pszichológiai normák alapján választják ki a jelölteket.

A jelentkezőnek mentesnek kell lennie minden betegségtől, drog-, alkohol- és dohánymentes életet kell élnie. Az ízületeknek rendben kell lenni. A lá­tás­élességnek 100 százalékosnak kell lenni, de ezt ma már szemüveggel vagy kontaktlencsével is elfogadják. 

A pszichiátriai rendellenesség azonban kizáró ok. Fontos, hogy az űrhajós hatékonyan tudjon együtt dolgozni másokkal, sportoljon, de ajánlott mozgásforma nincs – nem alaposan ki­gyúrt emberekre számítanak, mert ez a súlytalanság állapotában hátrányt jelenthet. Fontos, hogy egészséges legyen, és életkorának megfelelő fitneszszinttel rendelkezzen.

Az orvosi kiválasztáskor van ke­rékpáron, futópadon felvett teszt is. 

Kiképzésben a nők is részt vehetnek. A pszichológiai követelmények azonosak, de például a fitneszértékeket a férfiak és a nők fiziológiai különbségeihez igazítják. Egy nőnek tehát nem kell teljesítenie a férfinormákat, és fordítva.

– Űrturista eddig csak Szojuzzal mehetett, és náluk teljesen mások a követelmények. Mivel ők csak nagyjából nyolc napot töltenek az űrben, ennek megfelelően lazábbak a feltételek – mondta a Borsnak Horvai Ferenc, a Magyar Asztronautikai Társaság főtitkárhelyettese.

– Az Európai Űrügynökség  az akár több tízezer jelentkezőből a saját feltételei szerint válogat, mivel a kiképzett űrhajósok legalább fél évet tartózkodnak az űrben. Viszont nem lehet tudni, hogy mikor repülhetnek, és ha öt év múlva kapnak lehetőséget, akkor is meg kell felelniük. John Glenn például, aki 1962-ben első amerikai űrhajósként megkerülte a Földet, 1998-ban repülhetett újra. Aki az Európai Űrügynökségnél je­lentkezik, és megfelel a követelményeknek, a kiképzést is megkapja, a repülésre még várnia kell, ugyanis az ügynökségnek nincs saját űrhajója – tette hozzá Horvai Ferenc.

5 év múlva akár mehetünk

Magyarország 2024-ben űrhajóst kíván küldeni az űrbe. Mint Szijjártó Péter külügyminiszter elmondta, az űripar az egyik legfontosabb iparág lesz a jövőben. „Magyarország számára ez egy újabb fejlődési, kitörési lehetőség, fókuszában a második magyar űrhajós kiképzése és a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) történő felküldése szerepel, amelyet 2024-re reálisan megvalósíthatónak látunk az orosz Roszkoszmosz együttműködésben" – mondta. A további célok között szerepel, hogy 2024-ben hazánk önálló műholdat állítson Föld körüli pályára.

További cikkek

Gyász

Felesége jelentette be a szomorú hírt: Elhunyt a legendás rockénekes

Interjú

Fontos bejelentést tett Orbán Viktor: Február 15-től lépnek életben az új szabályok

Ez is érdekelhet

borsonline.hu

Fontos bejelentést tett Orbán Viktor: Február 15-től lépnek életben az új szabályok

888.hu

Ezek után csak remélni tudjuk, hogy a franciák tanulnak egy kis szerénységet

origo.hu

Egymás után veszi a százmilliós autókat a baloldali milliárdos Bige László és fia

hirtv.hu

Az oktatási törvény miatt nem akar pénzt folyósítani Brüsszel Magyarországnak

szon.hu

Akik nem jártak még a nyíregyházi Covid osztályon, nem tudhatják...

origo.hu

Másfél óra alatt döntöttek a nácik a holokausztról

origo.hu

Áll a bál, a Tesla befektetői milliárdokat követelnek Elon Musktól

she.life.hu

Olyan nyelvleckét kaptam egy német pasitól, hogy míg élek, nem felejtem el

magyarnemzet.hu

Rendkívüli izzadtsággal, minimális aláírást gyűjtött a baloldal

origo.hu

Újabb fontos levelet küldenek a bankok az ügyfeleiknek