Összeszedtük a legjobb szüretbúcsúztató recepteket

Összeszedtük a legjobb szüretbúcsúztató recepteket

étel
PUBLIKÁLÁS: 2019. október 06. 11:00
A legtöbb helyen már kipréselték a szőlőt, csak a késői szüretek vannak hátra. A csemegeszőlő is hamarosan eltűnik a piacokról, így búcsúzóul egy egész menüt építettünk köré.
Bors

Mandulakrémleves szőlővel

Elkészítési idő: 40 perc

Nehézség: * *

Hozzávalók (4 adag):

20 dkg mandulaforgács

1 gerezd fokhagyma

20 dkg zsúrkenyér

7 dl víz 3 dl tej

4 ek olívaolaj

3 cl szőlőpálinka

25 dkg szőlő félbevágva, kimagozva só,

őrölt fehér bors

1 tk méz

Elkészítés: A mandulaforgácsokat a sütőben egy tepsibe szórva enyhén megpirítjuk, hasonlóképpen járunk el a zsúrkenyérszeletekkel is. A kenyeret ezután beáztatjuk a tejbe. A pirított mandulát, a beáztatott kenyeret, a zúzott fokhagymát, a sót, a fehér borsot és a mézet turmixgéppel simára keverjük. Fokozatosan adjuk hozzá az olívaolajat. Egy lábosba öntjük, felengedjük vízzel, és folytonosan kevergetve felfőzzük. A végén, a tűzről levéve keverjük hozzá a pálinkát. A félbevágott, magozott szőlőszemeket tálalás előtt adjuk hozzá.

Mustban párolt kacsacomb szőlőmártással

Elkészítési idő:  100 perc

Nehézség: * * * 

Hozzávalók (4 adag):

4 kacsacomb

200 ml must

1 tk só

1 ek friss kakukkfű

A mártáshoz:

1/2 kg kék szőlő

300 ml vörösbor

1 tk keményítő

1 ek méz

Elkészítés: A kacsacombok bőrét bevagdossuk, bedörzsöljük a ka­kukkfűvel elkevert sóval, és egy órán át állni hagyjuk. Ezután egy sütőtálba tesszük a combokat, és aláöntjük a mustot. Lefedve, 160 fokra előmelegített sütőben egy órán át sütjük, majd a fedőt levéve 220 fokon ropogósra sütjük a bőrét. Közben elkészítjük a szőlőmártást: a bort felforraljuk, hozzákeverjük a keményítőt, majd a mézet is, vé­gül beleszórjuk a leszemezett szőlőt. A kacsacombbal együtt tálaljuk.

Grillezett polenta

Elkészítési idő:  50 perc + hűtés

Nehézség: * * *

Hozzávalók (4 adag):

20 dkg kukoricadara

5 dkg vaj

1 liter tej

1 tk só

1 kk csilipor

Elkészítés: A tejet felforraljuk, és forrás közben kevergetve szórjuk bele a kukoricadarát. Takarékra vesszük a lángot, és kevergetve sűrűsödésig főzzük. Akkor beleszórjuk a sót és a csilit, belekeverjük a vajat, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, így hagyjuk kihűlni, hogy megdermedjen. (Ezt akár előző nap is elkészíthetjük, és a hűtőbe tesszük kihűlésig.) Sütés előtt kockákra vágjuk, és olívaolajjal átkent rácson mindkét oldalát átsütjük.

Birsalmasajt, nagymama receptfüzetéből

Elkészítési idő: 80 perc

Nehézség: * *

Hozzávalók (1,2 kg):

2 kg birsalma

30 dkg kristálycukor

2 dl víz

½ dl vaníliakivonat

Elkészítési: A birsalmát megmossuk, és félbevágjuk. Magházával együtt tesszük fel főni annyi vízben, amennyi ellepi. Ha puhára főtt, a magházat eltávolítjuk, és a héjával együtt pürésítjük. A cukorral, a vízzel és a vaníliával elkeverve lassú tűzön főzzük, míg besűrűsödik. Közben egy nagy gáztepsit bélelünk ki sütőpapírral, a felületét vékonyan átkenjük olajjal. Ebbe belesimítjuk a besűrűsödött masszát, és két napig száraz, hűvös helyen hagyjuk szik­kadni.

TIPP: Érdemes ügyelni arra, hogy csak a felhasználásra szánt mennyiséget daraboljuk fel. Ezeket beleforgathatjuk dióba, kókuszba, esetleg sütikiszúróval formákat is vághatunk belőle.

Szőlős pite

Elkészítési idő:  40 perc

Nehézség: * *

Hozzávalók (8 szelet): (23 cm-es sütőformához)

12 dkg liszt

6 dkg hideg vaj

1 csipet só

1 tojás

A töltelékhez:

3 dl must

50 dkg kék szőlő

1 ek pektin

1 tk vaníliaesszencia

Porcukor a beszóráshoz

Elkészítés: A tészta hozzávalóit gyorsan, kézzel összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva félórára a hűtőbe tesszük. Utána kisodorjuk, a sütőformába fektetjük, gondosan belenyomkodjuk, és körben egyenesre vágjuk a szélét. 160 fokos sütőben 15 percig sütjük – szórjunk a közepébe sütőgyöngyöt vagy szárazbabot, hogy ne púposodjon fel a tészta. Közben a mustot felmelegítjük: hozzákeverjük a pektint és a vaníliaesszenciát, majd hagyjuk félig kihűlni, hogy elkezdjen zselésedni. Akkor az előkészített tésztába töltjük a mustzselét, a tetejére pedig a megmosott, lecsöpögtetett szőlőszemeket so­rakoztatjuk. Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral.

TIPP: Ha vannak kisebb sütőformáink, egyenként is megsüthetjük a tésztaformákat, így kisebb tortácskákat kapunk.

Őszi gyümölcssaláta 

Elkészítési idő: 15 perc

Nehézség: *

Hozzávalók (4 adag):

1 zöld alma

1 piros alma

4 zellerszár

20 dkg szőlő

4 dkg dió

Az öntethez:

4 ek olívaolaj

1 citrom leve

Elkészítés: Az almákat, a zellerszárat és a szőlőt megmossuk. Az almákat félbevágjuk, kimagozzuk, vékonyan felszeleteljük. A szőlőt leszemezzük, a zellert félcentis darabokra vágjuk, és összekeverjük az almaszeletekkel. Az öntet hozzávalóit összekeverjük, és meglocsoljuk vele a salátát. Tálalás előtt szórjuk a tetejére a diódarabokat.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.