Nem tudja, mit főzzön? Itt egy igazán tökös menü!

Nem tudja, mit főzzön? Itt egy igazán tökös menü!

tök
PUBLIKÁLÁS: 2019. október 13. 13:00
Mindent akkor érdemes fogyasztani, amikor a legfrissebb, a legízesebb – így van ez a sütőtökkel is. Az alábbi menüben számos ötletet találnak változatos elkészítésére és fűszerezésére, amelyet bármikor bevethetnek, ha ez a zöldség a konyhapultra kerül.
Bors

Narancsos, bazsalikomos sütőtökkrémleves, pirított tökmaggal és tökmagolajjal

Elkészítési idő: 70 perc

Nehézség: * *

Hozzávalók (4 adag):

1 kg sütőtök

1 diónyi friss gyömbér

1 ek extra szűz olívaolaj

1 l víz vagy zöldségalaplé

1 tk só

1 narancs leve és reszelt héja

10 db friss bazsalikomlevél

3 ek méz A tálaláshoz

1 marék hántolt tökmag

pár csepp tökmagolaj

Elkészítés: a sütőtököt vágjuk félbe, kanállal kaparjuk ki a magjait, majd vágjuk több kisebb darabra és tegyük tepsibe, és előmelegített, 180 C-fokos sütőben süssük 35-40 percet. A kész tököt hagyjuk kihűlni, majd kanalazzuk ki a belsejét. Egy közepes méretű fazékban hevítsünk olívaolajat és a megtisztított, szeletekre vágott gyömbért enyhén pirítsuk le. Öntsük rá a mézet, és felhabzásig karamellizáljuk, majd tegyük a fazékba az elősütött tök húsát. Öntsük fel zöldségalaplével vagy vízzel. Egy narancs héját reszeljük le és facsarjuk ki a levét. Ezeket a hozzávalókat is tegyük a levesbe, és sózzuk. Hagyjuk, hogy gyöngyözve forrjon 15-20 percig. Ezután dobjuk a levesbe a bazsalikomleveleket, majd vegyük le a tűzről és konyhai robotgéppel krémesítsük. Ha szükséges, adjunk még hozzá a fűszerekből és az alapléből. Egy száraz serpenyőben pirítsuk le a tökmagot kevés sóval. A levest merjük tányérokba, locsoljuk meg tökmagolajjal, szórjuk meg a pirított tökmaggal.

Babragu kolbásszal és sütőtökkel

Elkészítési idő:  40 perc

Nehézség: * *

Hozzávalók (4 adag): 

40 dkg sütni való sertéskolbász

20 dkg sütőtök

40 dkg fehérbabkonzerv

2,5 dkg vaj

½ liter barna sör

1 ág rozmaring

1 tk só

1 ek rizskeményítő

1 kk zsálya

1 tk színes őrölt bors

1 kk apróra vágott csilipaprika

Elkészítés: a vajat olvasszuk fel, és süssük meg benne a kolbászok mindkét oldalát. A végén szórjuk mellé a sütőtökkockákat, tegyük bele a leöblített fehérbabkonzervet, és öntsünk rá annyi sört, hogy ellepje. Miközben felforraljuk, tegyük bele a rozmaringágat, szórjuk bele a zsályát, a bor­sot, a csilit és sózzuk meg. A keményítőt oldjuk fel fél deci vízben, és a főzés vége előtt keverjük a mártáshoz. Ropogós, friss kenyérrel tálaljuk.

Házi fehérkenyér dagasztás nélkül

Elkészítési idő: 90 perc+12 óra kelesztés

Nehézség: * * * *

Hozzávalók (50 dkg):

45 dkg BL55 fehér liszt +10 dkg a kidolgozáshoz és a sütőtál kiszórásához

2,5 dl víz

1 kk instant élesztő

1 tk só 

Elkészítés: a lisztet, a sót és az élesztőt gondosan összekeverjük. Hozzáadjuk a vizet, és géppel simára eldolgozzuk, híg, nokedliszerű tésztát kapunk. Lefedve tizenkét órát pihentetjük a tésztát, a végén kovász jellegű massza lesz belőle. Sütés előtt lisztezett deszkára borítjuk, felül is beszórjuk liszttel, és áthajtogatjuk, majd cipót formázunk belőle, és lefedve pihentetjük 20 percig. Közben előmelegítjük a sütőt 250 fokra, és felmelegítjük benne a kiválasztott fedeles sütőtálat. A meleg sütőtálat belül kiszórjuk liszttel, és beletesszük a tésztát. Lefedve 30 percig, majd fedő nélkül további 10 percig sütjük.

TIPP: a tetejét spricceljük be egy kis vízzel, hogy ropogós legyen a kenyér héja.

Nizzai saláta őszi kiadásban

Elkészítési idő: 40 perc

Nehézség: * *

Hozzávalók (4 adag):

20 dkg lila tölgylevél saláta

20 dkg fekete lencse

20 dkg zöld ceruzabab

4 db vajretek

4 tojás

5 dkg friss majoránnalevél

1 fej lilahagyma

1 babérlevél

1 gerezd fokhagyma

5 ek olívaolaj

1 tk só

1 ek borecet

1 kk frissen őrölt fekete bors

½ liter csirke alaplé

Elkészítés: A tojásokat főzzük meg. A lencsét az alaplében főzzük meg egy gerezd fokhagymával és a babérlevéllel (10 perc), majd szűrjük le és csöpögtessük le. A ceruzababot forrásban lévő, sós vízbe dobjuk 4 percre, majd szűrjük és hűtsük le. Kevés olajon pirítsuk meg 2 perc alatt a felszeletelt lilahagymát és a zöldbabot. A lencsét keverjük össze egy evőkanál olajjal és a borecettel. A tálaló tálra terítsük ki a salátaleveleket, kanalazzuk rá a lencsét, halmozzuk rá a zöldbabot és a hagymát, a felszeletelt retket, a gerezdekre vágott főtt tojást, és szórjuk meg frissen őrölt fekete borssal és majoránnalevéllel. Kínáljunk hozzá ropogós pirítóst.

Sütőtökös palacsinta

Elkészítési idő: 60 perc

Nehézség: * *

Hozzávalók (4 adag):

20 dkg sütőtökpüré

2 tojás

Elkészítés: a tojásokat verjük habosra, majd adjuk hozzá a sót, a cukrot, a 4 evőkanál olvasztott vajat. Keverjük össze a lisztet a sütőporral és a fahéjjal, majd keverjük össze a tojásos masszával, és adjuk hozzá a sütőtökpürét is. Végül a tejet apránként hozzáadagolva keverjük csomómentesre a tésztát. Hagyjuk pihenni 30 percig, majd forró palacsintasütőben, olvasztott vajon süssük ki a palacsintákat. Tálaljuk friss gyümölcsökkel és juharsziruppal.

Sütőtökös pohárkrém granolával

Elkészítési idő: 10 perc

Nehézség: *

Hozzávalók (8 adag): 

40 dkg sütőtökpüré

1 mk őrölt fahéj

½ mk őrölt szerecsendió

2 ek narancslé

1 narancs reszelt héja

2 ek méz

A tálaláshoz: 

8x ½ dl tejszínhab

8 evőkanál granola

Elkészítés: a sütőtökpürét ízesítsük fahéjjal, szerecsendióval. Keverjük hozzá a mézet, majd a narancs héját és 2 evőkanál levet. Adagoljuk poharakba: díszíthetjük tejszínhabbal, majd szórjuk meg egy-egy evőkanál granolával.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.