Ahogy öreg szünk, úgy szeretjük meg a spenótot

Ahogy öreg szünk, úgy szeretjük meg a spenótot

tudomány
PUBLIKÁLÁS: 2019. október 02. 14:00
Egy kisgyereknél szinte elképzelhetetlen, hogy bármit megegyen, aminek furcsa a színe, a szaga vagy netán az állaga. A kiskorban még utálattal fogyasztott étel felnőttkorra kedvenccé is válhat. De minek köszönhető ez?
H. N. Zs.

Brit kutatók azt vizsgálták, mikor kezdi el az ember megszeretni azokat az ételeket, amelyekkel gyerekként még ki lehetett kergetni a világból. A kutatás arra jutott, hogy az ember – többnyire – 22 éves korára válik „mindenevővé”. Csecsemőkorban még körülbelül 30 ezer ízlelőbimbó van a szájban, így az erőteljesebb ízeket a babák sokkal intenzívebben érzik. Egy fiatalnak miért keserű a sör, miért tart erősnek valamit, ami a szüleinek alig csíp? A gyerekek az édes ízeket kedvelik inkább, hiszen legkorábbi emlékük is édes – az anyatej tele van cukorral és zsírokkal.

Illemből eszünk vendégként

Gyerekeknek és felnőtteknek is akadnak igazán utálatos ízek, például az angoloknak ez tradicionálisan a kék sajt, a magyaroknak a spenót. A brit kutatás szerint az iskolai étkeztetés fontos szerepet játszik az ízlés formálásában. Sokak pedig rettegnek attól, hogy vendégségben olyan ételt kapnak, amit kimondottan nem szeretnek: a válasz­adók között minden harmadik ette meg vendégségben, amit egyébként nem szeret. Talán jobb, ha a meghívottakkal előre egyeztetjük a menüt, ők pedig megosztják, mi az, amit nem vesz be a gyomruk.

Sosem fárad el a nyelvünk

Egy átlagos felnőttnek körülbelül négyezer ízlelőbimbója van. Ezek érzékelősejtjei felelnek az ízek észleléséért, és minden héten megújulnak. Bár a nyelven lévő világos dudorokat sokan ízlelőbimbónak hiszik, valójában azokon belül helyezkedik el átlagosan hat ízlelőbimbó. Sejtjei képesek eldönteni, hogy édes, sós, savanyú vagy keserű ízzel van dolguk. A receptorok ezután üzenetet küldenek az agyba, ez hozza létre az ízérzetet. Az ízlelőbimbók né­hány hetente elhalnak, vagyis újratermelődnek. Az ízeket egyébként a nyelv minden részén érezzük. A nyelv oldalai ebből a szempontból ke­vésbé érzékenyek, mint a középső részé, a hátsó részén pedig a keserű intenzívebb. Alapvető tévedés, hogy a nyelv a legerősebb izmunk, ugyanis a nyelv maga egy izomcsoport. A nyelv az egyetlen részünk, amelynek izmai nem kapcsolódnak csonthoz, így még érdekesebb az a tény, hogy a nyelv sosem fárad el, pedig egész nap használjuk. Az emberi nyelv rajzolata teljesen egyedi, nincs két teljesen egyforma, még az ikreknél sem, olyan, mint az ujjlenyomat.

Veszélyt jelentett a keserű

Az ízérzékelésért felelős ízlelőbimbók is segítették az ősembert, hogy életben maradhasson, hiszen sokszor csak íz alapján tudott dönteni arról, hogy egy étel ehető-e vagy sem. Mint a Bors által megkérdezett táplálkozás-szakértő el­mondta, az édes ízek az életben maradását segítették az ősembernek, a keserű viszont veszélyre hívta fel a figyelmet, így alakult ki az ősember ízpreferenciája. Az anyatej édesebb, mint a tehéntej, így leginkább az édes ízeket részesítjük előnyben. A gyümölcsökben és a tejben is előfordulnak természetes cukrok, de az ember ma már egyre több olyan élelmet vesz magához, amiben na­gyobb mennyiségben van meg a cukor, és ehhez az édes ízhez hozzá is szokik.

Jellemző, hogy általában nem hisszük el, ha azt mondják ne­künk, túl sósan eszünk. Ez az ízpreferencia, vagyis ami másnak túl sós, az nekünk a megfelelő szint. Ez a cukorral is igaz: ha valaki egy hónapon át lemond minden hozzáadott cukorról, és utána egy normál süteményt eszik, meg fog lepődni, mennyire édes. Ez azért van, mert addigra kitisztultak az ízlelőbimbói, és megszokták a természetes mennyiségű cukrot. Az ízpreferenciája azoknak is más, akik dohányoznak, hiszen kevésbé érzik az ízeket.

– Idősebb korra csökken az ízlelőbimbók száma, ami a szakember szerint komoly gondot is okozhat, hiszen velük együtt csökken az ízérzékelésük is. Egyre kevésbé érzik a só és a cukor mennyiségét, így egyre többet is használnak belőle, pedig nekik ebből kevesebbet kellene fo­gyasztaniuk az egészségük érdekében – mondta a Borsnak a dietetikus.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.