Aktuális

Ahogy öreg szünk, úgy szeretjük meg a spenótot

H. N. Zs.

Létrehozva: 2019.10.02.

Egy kisgyereknél szinte elképzelhetetlen, hogy bármit megegyen, aminek furcsa a színe, a szaga vagy netán az állaga. A kiskorban még utálattal fogyasztott étel felnőttkorra kedvenccé is válhat. De minek köszönhető ez?

Forrás: Shutterstock

Brit kutatók azt vizsgálták, mikor kezdi el az ember megszeretni azokat az ételeket, amelyekkel gyerekként még ki lehetett kergetni a világból. A kutatás arra jutott, hogy az ember – többnyire – 22 éves korára válik „mindenevővé”. Csecsemőkorban még körülbelül 30 ezer ízlelőbimbó van a szájban, így az erőteljesebb ízeket a babák sokkal intenzívebben érzik. Egy fiatalnak miért keserű a sör, miért tart erősnek valamit, ami a szüleinek alig csíp? A gyerekek az édes ízeket kedvelik inkább, hiszen legkorábbi emlékük is édes – az anyatej tele van cukorral és zsírokkal.

Illemből eszünk vendégként

Gyerekeknek és felnőtteknek is akadnak igazán utálatos ízek, például az angoloknak ez tradicionálisan a kék sajt, a magyaroknak a spenót. A brit kutatás szerint az iskolai étkeztetés fontos szerepet játszik az ízlés formálásában. Sokak pedig rettegnek attól, hogy vendégségben olyan ételt kapnak, amit kimondottan nem szeretnek: a válasz­adók között minden harmadik ette meg vendégségben, amit egyébként nem szeret. Talán jobb, ha a meghívottakkal előre egyeztetjük a menüt, ők pedig megosztják, mi az, amit nem vesz be a gyomruk.

Sosem fárad el a nyelvünk

Egy átlagos felnőttnek körülbelül négyezer ízlelőbimbója van. Ezek érzékelősejtjei felelnek az ízek észleléséért, és minden héten megújulnak. Bár a nyelven lévő világos dudorokat sokan ízlelőbimbónak hiszik, valójában azokon belül helyezkedik el átlagosan hat ízlelőbimbó. Sejtjei képesek eldönteni, hogy édes, sós, savanyú vagy keserű ízzel van dolguk. A receptorok ezután üzenetet küldenek az agyba, ez hozza létre az ízérzetet. Az ízlelőbimbók né­hány hetente elhalnak, vagyis újratermelődnek. Az ízeket egyébként a nyelv minden részén érezzük. A nyelv oldalai ebből a szempontból ke­vésbé érzékenyek, mint a középső részé, a hátsó részén pedig a keserű intenzívebb. Alapvető tévedés, hogy a nyelv a legerősebb izmunk, ugyanis a nyelv maga egy izomcsoport. A nyelv az egyetlen részünk, amelynek izmai nem kapcsolódnak csonthoz, így még érdekesebb az a tény, hogy a nyelv sosem fárad el, pedig egész nap használjuk. Az emberi nyelv rajzolata teljesen egyedi, nincs két teljesen egyforma, még az ikreknél sem, olyan, mint az ujjlenyomat.

Veszélyt jelentett a keserű

Az ízérzékelésért felelős ízlelőbimbók is segítették az ősembert, hogy életben maradhasson, hiszen sokszor csak íz alapján tudott dönteni arról, hogy egy étel ehető-e vagy sem. Mint a Bors által megkérdezett táplálkozás-szakértő el­mondta, az édes ízek az életben maradását segítették az ősembernek, a keserű viszont veszélyre hívta fel a figyelmet, így alakult ki az ősember ízpreferenciája. Az anyatej édesebb, mint a tehéntej, így leginkább az édes ízeket részesítjük előnyben. A gyümölcsökben és a tejben is előfordulnak természetes cukrok, de az ember ma már egyre több olyan élelmet vesz magához, amiben na­gyobb mennyiségben van meg a cukor, és ehhez az édes ízhez hozzá is szokik.

Jellemző, hogy általában nem hisszük el, ha azt mondják ne­künk, túl sósan eszünk. Ez az ízpreferencia, vagyis ami másnak túl sós, az nekünk a megfelelő szint. Ez a cukorral is igaz: ha valaki egy hónapon át lemond minden hozzáadott cukorról, és utána egy normál süteményt eszik, meg fog lepődni, mennyire édes. Ez azért van, mert addigra kitisztultak az ízlelőbimbói, és megszokták a természetes mennyiségű cukrot. Az ízpreferenciája azoknak is más, akik dohányoznak, hiszen kevésbé érzik az ízeket.

– Idősebb korra csökken az ízlelőbimbók száma, ami a szakember szerint komoly gondot is okozhat, hiszen velük együtt csökken az ízérzékelésük is. Egyre kevésbé érzik a só és a cukor mennyiségét, így egyre többet is használnak belőle, pedig nekik ebből kevesebbet kellene fo­gyasztaniuk az egészségük érdekében – mondta a Borsnak a dietetikus.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27403_resized.jpg?avcount=1714005018
origo.hu

Felbukkant egy újabb halálos vírus

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27413_resized.jpg?avcount=1714005018
origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160029_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meg van írva: 3 csillagjegy kapcsolata hamarosan véget ér!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158179_auto_resized.png
hirtv.hu

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159231_auto_resized.jpg
ripost.hu

Fülöp herceg az első pillanattól óva intette a királyságot Meghantől

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156309_auto_resized.jpg
vg.hu

Széll Tamás helyett új séfet igazolt a Lidl

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27414_resized.jpg?avcount=1714005018
origo.hu

Alig takarja a melltartó az egykori szépségkirálynő mellét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159363_auto_resized.jpg
travelo.hu

Videó: Egy hatalmas Boeing géppel intett búcsút a levegőben a pilóta

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159166_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meglepő ajándékot kapott Shane Tusup: „Szabályosan lesokkolt”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17151614_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ábel Anita: „Roberto azért szeret, amilyen ember vagyok”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158110_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kiderült: Ez a 4 csillagjegy a legjobb feleség

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159413_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Nagyon várjuk haza mind" - Rejtélyes módon veszett nyoma a nyíregyházi családanyának, ezzel a kocsival tűnt el Zsuzsa

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/77QRqHkkmmuF0DtZdXHGjDbLVd1Rdd15Zl1PLKolGu0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzY4NGFhYTc5ZTZlMjQ5Nzg5NGIzZjUzYTcwYjNlYjE5.jpg
Gyász

„Zsuzsi volt a legkiválóbb tanítványom” – egyetemi évek vártak a bakancslistás lányra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/y-hkqrD9dfxH2X-iPEDLAF9i6gfpXCOX-pjYpdmstVQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxMjg3YmU3YzY3OTQ5ZDNiOGRkMThjNmNjNGUxMjI4.jpg
Patkánytámadás

Dráma Ócsán: Ijesztő elváltozást találtak a patkány által megharapott kisbaba szervezetében