A Bors utánajárt - Terhes nőkre veszélyes a fertőzött kolbász

A Bors utánajárt - Terhes nőkre veszélyes a fertőzött kolbász

veszély
PUBLIKÁLÁS: 2019. október 08. 10:30
Ketten meghaltak, harmincheten pedig rosszul lettek Németországban a kolbásztól és pizzaszalámitól. Mint kiderült, a húsok listeriások voltak, ezért történhetett tragédia. De mi ez a baktérium, és hogyan képes megölni az embert?
Zs.V. 

Úgy tudni, Magyarországra nem jutott a kolbászból és a pizzaszalámiból, ami két embert megölt Németországban. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint a Wilke Wurstwaren vállalat termékeiben volt Listeria monocytoge­nes baktérium. A szakemberek szerint 99,6 százalék a valószínűsége, hogy a megbetegedéseket e cég termékei okozták. 

Hogyan kerülheti el? 

A listeria ugyanis leginkább élelmiszereken szaporodik el, majd ha az ember megeszi, betegséget, legrosszabb esetben pedig halált is okozhat. A Nébih mindenkit arra figyelmeztet, hogy aki Németországba, Belgiumba, Dániába, Ausztriába, Hollandiába vagy Svédországba látogat, ne egyen a cég termékeiből. A Bors utánajárt, hogyan lehet elkerülni a fertőzést. 

Aki erős, megússza

A környezetünkben mindenhol ott van a listeria baktérium, ami egészen addig nem okoz semmilyen problémát, amíg valamilyen oknál fogva el nem szaporodik. 

– Kétféleképpen lehet elkapni a betegséget – kezdte dr. Komáromi Zoltán háziorvos. – Az egyik, ha valaki állatot simogat, majd kézmosás nélkül nekiáll enni, a másik pedig ha már eleve listeriás ételt fogyaszt el – magyarázta a doktor, majd hozzátette, hogy egy egészséges szervezet képes megküzdeni ezzel a baktériummal, azonban a legyengült immunrendszeren már kifog. Utóbbi esetben kórházi kezelésre is szükség van. 

– Jobb esetben az embernek csak egy kellemetlen napja lesz miatta, hasmenéssel és rosszulléttel. Rosszabb esetben, legyengült immunrendszernél viszont kiszáradással vagy akár halállal is végződhet a lakoma – magyarázta dr. Komáromi. Az éppen valamilyen be­tegségben szenvedők, illetve a várandósok emiatt veszélyben vannak. Utóbbiaknál a vetélés vagy a halva születés is előfordulhat, ezért nem ajánlják terhes nőknek a nyers húsok fogyasztását.

Melegítéssel előzhető meg

A listeria okozta betegséget nagyon könnyen el lehet kapni, szerencsére azonban könnyen el is lehet kerülni. Dr. Komáromi szerint az egyik legfontosabb az ételek megfelelő tárolása, ezzel ugyanis meggátolható, hogy a baktérium ne lepje el az egész hűtőt. 

– Hiába vannak lehűtve az ételek, a baktérium 4-5 fokon is képes szaporodni, főleg, ha van étel hozzá. A sajtokat, húsokat, és a zöldségeket is külön dobozban kellene tárolni, hogy ne tudjon egyik ételről a másikra terjedni a baktérium. Arra is fi­gyelni kell, hogy túl sokáig ne tároljuk az ételeket, ezzel ugyanis megad­juk a betegség kialakulásának esélyét – figyelmeztetett Komáromi doktor.

A zöldségeket mindig alaposan meg kell mosni, mielőtt felhasználjuk, a húsokat pedig körülbelül 75 Celsius-fokon át kell melegíteni, hogy a belsejük is felmelegedjen, ugyanis ezt a hőmérsékletet már nem bír­ja a baktérium, így elpusztul. A füs­tölés is jó megoldás, ugyanis ezzel is épp annyira melegszik át a hús, amennyire szükséges. A Wilke Wurstwaren vállalatnál valószínűleg nem jól füstölték, melegítették vagy tárolták a húst, ezért szaporodhatott el benne a listeria. A kolbászt és a pizzaszalámit legyengült szervezetűek is elfogyasztották, ez vezethetett a tragédiához.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.