Aktuális

Szürreális élmény a tudat, hogy pénteken meg fogok halni, de nagyon is valós – mondta az eutanáziát választó férfi – 18+ videó

Bors

2019. szeptember 4. szerda 15:00

Forrás: Facebook/videó

A most 65 éves Richard Selley iskolaigazgatóként dolgozott, ám egy végzetes betegség teljesen tönkretette az életét. A skót férfinél 2015-ben motoros neuronbetegséget diagnosztizálták. (Ugyan ebben a betegségben szenvedett a 2018 márciusában elhunyt Stephen Hawking elméleti fizikus is.)

Selley állapota azóta napról-napra rohamosan romlik, és már csak táblagépen keresztül, írásban képes kommunikálni a családjával is. A férfi ezért úgy határozott, hogy nem várja meg, amíg teljesen mozgásképtelen lesz, hanem eutanáziát kér, hiszen a minden pillanatban gyötrő fájdalmakat már képtelen elviselni. Skóciában azonban nincs erre lehetősége, így ha valóban meg akar halni, Svájcba kell utaznia, ahol beadják neki a méreginjekciót.

– Elköszöntem a szeretteimtől, minden barátomtól és ismerősömtől. Szomorú vagyok, de a harag bennem sokkal nagyobb, mint a fájdalom. Még hónapjaink lehettek volna közösen, de azért kell idő előtt elválnunk egymástól, mert itt nincs lehetőség ara, hogy rendelkezzek a saját halálomról. Ha lenne, még egy kis időt együtt tölthettünk volna, de most, amíg még képes vagyok utazni, mennem kell, ha valóban eutanáziát szeretnék – írta a férfi blogjában búcsúzásképpen, majd hozzátette, hogy nagyon szürreális élmény az, hogy pontosan tudja, mikor fog meghalni. 

Choosing to die with dignity

Richard Selley will travel to Zurich to end his life after a four-year battle with Motor Neurone Disease. He wants reform on current assisted dying laws in Scotland.

Posted by BBC Scotland News on Monday, September 2, 2019

Selleyn szeptember 6-án a svájci Dignitas klinikáján hajtják majd végre az eutanáziát. 57 éves felesége mellette lesz, de a többi családtagját nem tudhatja majd maga körül. Szerettei elfogadták a döntését, bár még mindig reménykednek abban, hogy a férfi az utolsó pillanatban meggondolja magát, és az életet választja. 

* * *

Van segítség!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes lelkielsősegély-számot, vagy keresse fel a www.ongyilkossagmegelozes.hu oldalt!

(via)

További cikkek

Népszavazás

A baloldali Political Capital szerint Karácsony és a baloldal össze-vissza beszél

Tragédia

Négymilliárdos kártérítést követelnek a Hableány-tragédia áldozatainak hozzátartozói

Ez is érdekelhet

life.hu

Csollány Szilveszter ötven napja küzd az életéért: Zacher Gábor elmondta, van-e esély a felépülésére

borsonline.hu

Brutális balesetben elhunyt nyíregyházi anya utolsó szavai: "Szia drágám, délután jövök érted"

travelo.hu

Vaddisznó sétált az M1-es tatabányai felhajtóján

vaol.hu

50 napja van kómában Csollány Szilveszter, Zacher Gábor szerint van remény

origo.hu

Élményszerű digitális oktatást szeretne a Telekom

origo.hu

Emberi ürülékkel orvosolnák a műtrágyahiányt Észak-Koreában

origo.hu

Soha nem látott szalagkorlát épül egy magyar út mellett, meg fog lepődni, hogy néz ki - fotók

vg.hu

Hatalmas pofont kapott a Netflix

vg.hu

Februártól kötelező a koronavírus elleni oltás Ausztriában

origo.hu

Drámaian emelkedett Svédországban a nemi erőszakok száma