Aktuális

Finom a sérült, de kemény alma is

Zs.V. 

2019. szeptember 13. péntek 13:00

Kevés alma lesz idén a piacon, így aki téli készletét fel szeretné tölteni, még most gondoskodjon róla. Helyes tárolással pedig csak minimális mennyiség végzi majd a kukában.

Forrás: Knap Zoltán

Szűkösen elégíti ki a piacot

Az idei év időjárása nem volt kegyes a magyar almához, a fagyok és a jég is gyérítette a termést. Emiatt az árakban is növekedésre kell számítani a tavalyihoz képest. – Az étkezési alma esetében a termelői árak másfél-kétszeresükre emelkedtek fajtától és minőségtől függően – kezdte dr. Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. – Nagy átlagban elmondható, hogy míg tavaly nettó 50–60 forint volt kilónként, most inkább 80–100 forint közötti árakon mozognak az almák.

Tavaly körülbelül 900 ezer tonna alma termett az országban, ebből 100–150 ezer tonna elrohadt. Idén, úgy tűnik, hogy a tavalyi mennyiségnek csak a felét lehet betakarítani. Ez azt jelenti, hogy szűkösen, de van annyi étkezési alma, ami a piacot ki tudja elégíteni. Na­gyon sok ültetvényben volt jégverés. Az apróbb ütődés nem jelent gondot, igaz, hogy kicsit csúnyább lesz a termés, de a beltartalmával semmi baj nincs. Azok a gyümölcsök, ame­lyek nagyobb jégverést kaptak, már lerohadtak – mondta az elnök. Ez azt jelenti, hogy bár a vásárlók szeretik a szép, sérülésmentes gyümölcsöket, zöldségeket, az alma esetében nyugodtan meg lehet venni azt is, ami sérült, de kemény, fényes héjú, ez ugyanis ugyanolyan finom, mint a jégverést megúszó társai.

Népszerû a szedd magad!

Fajtától függően lehet már szedni az almákat, a hét végén, jövő hét elején például az egyik kedvenc, a golden kerül terítékre a piacon. Az ország több pontján is lehet élni a szedd magad akciókkal, ahová csupán a családját és ládát kell vinnie, így annyi almát hozhatnak el, amennyit le tudnak szedni. Útnak indulás előtt érdemes felvenni a kapcsolatot a termelővel, mivel előfordulhat, hogy már elfogyott az alma, vagy aznap épp nincsenek nyitva.

Hova tegyem?

Mielőtt a téli helyére kerülne a gyümölcs, előtte a helyiséget elő kell készíteni. A hoz­záértők szerint le kell fertőtleníteni azt a részt, ahová az alma kerülni fog, így kisebb az esély rá, hogy beinduljon az idő előtti rothadás. Krumplival ne tárolja egy légtérben, mert megromlik.

Vigyázzon a héjára!

Ahhoz, hogy a leszedett alma sokáig eltárolható legyen, fontos, hogy a szedéskor is betartsa az alapvető szabályokat. Az első és legfontosabb, hogy ne sérüljön az alma héja, így ugyanis gyorsabban beindul a rothadás. Sem a körmével, sem a szedéshez szükséges eszközzel nem szabad megsérteni. 

További cikkek

Tragédia

Drámai részletek derültek ki a Tatabányán, jég alatt talált Róbert halála kapcsán

Erőszak

Bemásztak az ablakon, alvás közben erőszakoltak meg egy budapesti nőt

Ez is érdekelhet

astronet.hu

A hétvége horoszkópja: a Nap és az Uránusz új utat mutat nekünk

borsonline.hu

Elfajult a botrány az Exatlonban, rátámadt csapattársára a Kihívó – videó

she.life.hu

Hiszek abban, hogy valahol valaki őrzi a szívem kulcsát

magyarnemzet.hu

A baloldal soraiban lehetnek az ország ellen dolgozó ügynökök

kemma.hu

Elhunyt a nagybetűs tatai háziorvos, Dr. Sopov Krszto

origo.hu

Egy sebesült bébi bálna megmentéséért küzdenek az athéni strandon - videó

nemzetisport.hu

Videó: a svéd kézisek odébb tették a rossz helyen parkoló autót Budapesten

vg.hu

Sorra mondják le koncertjeiket a világsztárok, kidőltek a Covidtól a stábtagok

life.hu

Nem enyhül Koltai Lajos gyásza: "Ugyanúgy érintetlen az otthonunk, mint amikor Kati még élt"

life.hu

Váratlan fordulat! Mégsem Szilágyi Gerda írta a megdöbbentő sorokat?

origo.hu

Halle Berry januárban is a szabadban meztelenkedik - fotó