Aktuális

A muszáj és az idő: így szedje az antibiotikumot

Zs.V. 

Létrehozva: 2019.09.29.

A felgyorsult világban már sokan egy egyszerű nátha miatt is képesek antibiotikum után nyúlni, hogy minél gyorsabban túl legyenek a betegségen. Azonban pont ezzel érik el azt, hogy a baktériumok később erősebbek lesznek.

Forrás: BORS

Kevesebben halnak meg

Az antibiotikumok kora előtt egy tüdőgyulladás vagy akár egy sebfertőzés is az ember életébe kerülhetett, mivel akkor még nem volt olyan szer, ami megölte volna a baktériumokat. Hála az orvostudománynak, ez most már jóval ritkábban fordul elő. Sőt a korábban halált okozó baktériumok ma már csak kellemetlenséget okoznak, amit antibiotikumok nélkül nem lehetett volna kordában tartani.

A szakértők szerint ha ezek a szerek eltűnnének a piacról, vagy teljesen hatástalanok lennének, akkor a baktériumok újra átvennék a hatalmat, ami azt jelenti, hogy a most kevésbé ve­szélyes betegségek is halállal végződnének.

Nem mindegy, mit mi ellen

Nem véletlenül van annyiféle gyógyszer a piacon. Rengeteg baktérium van a világon, és mindegyik ellen más hatóanyag a legjobb, tehát nem mindegyik gyógyszer képes minden kórokozót elpusztítani. Vannak olyan gyógyszerek, amelyekre egy adott baci már eleve rezisztens, vagyis hiába szedi be a beteg, nem lesz tőle jobban, mivel az adott hatóanyagnál erősebb a kórokozó.

Ez azért nem baj, mivel egy másfajta összetételű antibiotikum már jó lehet az adott betegség gyógyítására. Ezért van az, hogy a gyógyszerészek folyamatosan kísérleteznek, és próbálják megtalálni a lehető legjobb ellenszert, ami felveszi a harcot a testet megtámadó kórokozókkal. A baktériumok azonban hozzászoknak a pirulához, így nem lesz hatásos a kúra. Ennél már csak az jelent nagyobb bajt, ha nem tart elég hosszú ideig a gyógykezelés.

Az ember a hibás

Önnel is biztosan megtörtént, hogy azt hitte, már kutya baja, így korábban abbahagyta a gyógyszer szedését. Ez nem jó ötlet, ugyanis a még szervezetben maradt baktériumok újra szaporodásnak indulnak, és lehet, hogy erősebben térnek vissza, mint ko­rábban, mivel rezisztensek lesznek a gyógyszerre. Ilyen esetben az orvosok egy erősebb antibiotikumot írnak fel, hogy elpusztulhassanak a baktériumok, azonban ha a beteg ezt sem szedi végig, akkor a folyamat kezdődik elölről, és még erősebb kórokozók fognak elszaporodni a szervezetben.

Ezt egyébként akkor is el lehet érni, ha valaki feleslegesen szedi az antibiotikumokat. A szakértők ezért arra próbálják buzdítani az embereket, hogy csak akkor szedjenek antibiotikumot, ha az tényleg indokolt.     

Mi mit jelent?

Baktérium: a szervezetbe jutva elszaporodik és betegségeket okoz.
Antibiotikum: más néven penicillin, amely elpusztítja a szervezetben lévő baktériumokat. Egyfajta fertőtlenítőszer.
Antibiotikum-rezisztencia: amikor egy baktérium ellenálló egy adott antibiotikummal szemben, tehát hiába az orvosság, a kórokozókat nem pusztítja el.
Multirezisztens baktérium: sokféle antibiotikummal szemben ellenálló.
Pánrezisztens baktérium: minden ismert antibiotikummal szemben ellenálló.
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek