A friss csülök bőre foltmentes és sima

A friss csülök bőre foltmentes és sima

csülök
PUBLIKÁLÁS: 2019. szeptember 14. 13:00
Egy jó oldala biztos van a lehűlésnek és az ősznek: végre jöhetnek a nehezebb, emberesebb ételek, például a csülök.
Boros Bettina

A pékné, aki először készíthette a magyarok kedvencét is, praktikus asszony lehetett: a reggelre kisült kenyerek után a forró kemencébe tette a csülköket, hagymával, krumplival, és ebédre el is készült a kiadós finomság. Számos pékné jött rá erre a kényelmes megoldásra, ugyanis Európa-szerte hasonlóan készítik a csülköt.

Az sem mindegy, hogy mit választ az üzletben

A hentespultokban egymás mellett sorakoznak a szebbnél szebb darabok, de mégis milyen a jó alapanyag?

– Mindig nézze meg a hús színét, az árulkodik mindenről! – kezdte a Borsnak Petró Gábor, a Petró Hús-Hentesáru Bolt hentese, miközben már emelte is ki a pultból a portékáját, hogy megmutassa.

– Ha egy kicsit is fakónak találja, inkább keressen egy másik helyet, hátha ott frissebb darab várja. A csülöknek a bőre is árulkodó, ha szép sima, nem foltos, akkor bizony nemrég érkezhetett a vágóhídról, nyugodtan beteheti a bevásárlótáskájába. Az, hogy mennyire zsíros vagy csontozott-e már ízlés kérdése, ha a soványabb húsokat szereti, akkor érdemesebb egy kevésbé zsíros darabot választania – tanácsolta Petró.

Könnyebb szeletelni, ha egy kicsit megfőzik

Miután kiválasztotta a sima (nem füstölt) csülköt, tegye fel egy kicsit főni. Csak annyira, hogy megpuhuljon egy csöppet – tanácsolja Gáspár Bea, aki szerint így sokkal egyszerűbb a zsírt lefejteni és felszeletelni a húst.

Sóval, borssal és egy kis kakukkfűvel fűszerezze, majd egy tepsibe karikázzon fel hagymát, kaliforniai paprikát, paradicsomot és fokhagymát. Erre a zöldségágyra tegye a felszeletelt húst, majd jöhet rá még egy zöldségréteg. Zsírral vagy olajjal szoktam meglocsolni, és körülbelül 160 Celsius-fokon két-három órán keresztül lefedve sütöm. Mikor szépen megpuhult, akkor leveszem a fedőt és visszateszem, hogy ropogósra süljön – árulta el a Konyhafőnök VIP szériájának egykori győztese.. Ízlés szerint sörrel is fel lehet önteni.

Üvegbe tegye el a zsírjával együtt, isteni lesz kenyérre

A nyers csülköt tegye be a sütőbe alacsony hőfokra sülni úgy, hogy szépen ellepje a zsiradék. Tegyen mellé hagymát, fokhagymát és almát, majd süsse körülbelül 90 Celsius-fokon vajpuhára. Miután elkészült, szedje le egyben a bőrét és kaparja le a zsírt is róla.

– A bőrt két sütőpapír közé szoktam tenni, amire súlyként egy tepsit teszek. Így egyenes lesz a bőr, és úgy lehet törni, mint az üveget. Isteni lesz – mondja a Borsnak Buday Péter mesterséf.

– Amiben megsült a csülök, abban a zsiradékban pirítson egy kis hagymát és ízlés szerint fűszerezze meg. A puha húst tépkedje szálakra, keverje össze a pirított hagymával és egy üvegben öntse fel a zsírral. Tökéletesen kenhető lesz kenyérre. Vékonyra szeletelt, sózott lilahagymát szórjon rá. 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.