Több mint 360 liter nyers tehéntejet önt a rézüstbe Hegedűs Imre, majd felhevíti 32 Celsius-fokra. Ez rendkívül kedvező a tejben lévő baktériumoknak. Ezután úgynevezett „kultúrázás” következik, vagyis Imre különböző baktériumokat ad a tejhez.
Miután a baktériumok kellőképpen elszaporodtak, be kell oltani a tejet, hogy megalvadjon. Ez egy borjú emésztőenzimével történik, vagyis természetes anyag. A 360 liter tejhez mindössze 45 milliliter oltóenzim szükséges, és körülbelül 40 perc múlva már gyönyörű, sárgásan csillogó az aludt tej.
A hárfával Imre apró, búzanagyságú darabkákra vágja az aludttejet, így kapja meg a sajt alapját, a töretet. Minden sajtnak más nagyságúra kell vágni a darabjait, a francia conte ezt a méretet igényli. A vágás után tovább melegíti az üstöt 54 Celsius-fokra és folyamatos kevergetés mellett körülbelül 30 percen keresztül hevíti a sajtot.
A töretet egy háló és a saját fogai segítségével meri ki Imre, miután a jól felkevert aludttej egyszer csak magától szépen megáll, és az üst alján összegyűlik. Ezt kiemelve beteszi a formába, ahol a préselés alatt kifolyik az anyagból az összes savó.
Egy napig préselik a sajtot ezzel a szerkezettel. Akkor távozik az összes savó a sajtból, amikor a préselő rugói összeérnek. Ekkor úgy 350 kilogramm nehezedik a sajtra. Közben folyamatosan forgatja Imre a közel 40 kilogrammos terméket, majd pontosan egy évre az érlelôbe teszi: itt beosztott időközönként megsózzák, és 12 hónap múlva felszelik az ország legnagyobb sajtját itt, a bodrogkeresztúri Mindszent Havi Mulatságon.
A jó sajt alapja a minőségi tej. Ha 100 tehénből csak egy nem táplálkozik rendesen, már nem lehet tökéletes a sajt – vallja Szilágyi Tibor, akinek a tehenei szolgáltatták az ország sajtjához a tökéletes tejet.
Három dolog nagyon fontos. A jó legelő, magas tápértékű fűvel. A második a téli abrak, ami búzából, kukoricából és szénából áll. A harmadik a higiénia
– sorolja a Borsnak a sajtmester. De nem csak az istállónak és a fejőgépnek kell tisztának lennie: ha koszos a tehén, a tejnek is fura íze lesz.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.