Aktuális

Rekorder vitorlázó: 1700 méter magasan ugrott menyét Márta ölébe

Bors

2019. augusztus 10. szombat 09:30

Szilágyi Márta 31 éve repül és nemrégiben repülőtársával új országos csúcsot állítottak fel 431,6 kilométert szárnyaltak és 6 óra 49 percet töltöttek a magasban. A rekordrepülést a nemzeti bajnokságon teljesítették a pilóták.

Forrás: Feleki Marietta/Kemma.hu

1988-ban kezdtem. A régi Magyar Honvédelmi Szövetség idején fiatalok között toboroztak repülni. Gimnazista voltam, a tanuláson kívül nem volt más elfoglaltságunk, és a barátnőmmel megláttuk a hirdetést, és eljöttünk kipróbálni. A barátnőm két évig maradt, én viszont azóta is csinálom. Anyukám először azt mondta: szó sem lehet róla, apukám azonban támogatott. Aztán szép lassan édesanyám is elfogadta – árulta el Márta a KEMMA hírportálnak.  

Az új csúcsot egyébként társával, Ábrok Ágnessel döntötte meg. 431,6 kilométert repültek „szabad táv” kategóriában egy Janus C típusú vitorlázógéppel. A mutatvány összesen 6 óra 49 percet vett igénybe. Szilágyi Márta azt is elárulta, hogy a verseny előtti nap már repültek 300 kilométert bemelegítés gyanánt. A vitorlázórepülés nagy odafigyelést és csapatmunkát igényel.

– Sokszor voltunk a levegőben egymás mellett más repülőkkel. Egyikőnk vezetett, a másikunk pedig a többi repülőt figyelte, hogy ki hol van éppen. Folyamatosan kommunikálnunk kellett egymással, hogy most innen jönnek, jobbról, balról. A döntéseket mindig közösen hoztuk: mikor hagyjuk ott az emelést, merre menjünk tovább. A terepkiválasztás is közös döntés eredménye volt – mondta el a pilótanő.

Visszarántotta a földre

Mártát csak egyszer érte baleset, de azt szerencsésen megúszta.

– Egyszer igen csörlő üzemű felszállás közben. Ez az, amikor egy gép kötéllel húzza fel a gépet. Leállt az a gép, ami húzott minket. Nem megfelelő szögben voltam, túl későn reagáltam. A gépet már nem tudtam irányítani, és letottyantam gépestül a földre. Egy picit sérültem, de nem volt vészes. Szerencsére levegőben nem történt még baj – nyilatkozott Márta. 

Hogyan vécéznek a gépen a pilóták? 

Egyszer pedig 1700 méter magasan siklott egyedül, mikor a semmiből az „ölébe pottyant” egy menyét. Állítása szerint a kis állat is nagyon meg volt szeppenve. Márta természetesen megúszta a szürreális élményt és az állatkával együtt sikeresen földet ért. Az állatka köszönet- képpen gyorsan elinalt. Sajnos nem rántotta le a leplet arról, hogy hogyan oldják meg a mosdó problematikáját a női pilóták, amikor ilyen hosszú időt töltenek a levegőben, de a férfi pilóták megoldása után talán már nem is mernénk megkérdezni!

Kellenek a meleg áramlatok

A vitorlázó repülőgépek tervezésénél arra figyelnek, hogy ki tudják használni a légköri áramlatokat, melyek segítségével tudnak emelkedni. A tervezésnél nagyon fontos, hogy minimalizálják a légellenállást, ezért sima és keskeny a törzsük, vékony és hosszú a szárnyuk. Mivel ezeknek a repülőgépeknek nincsen hajtóművük, vontatással tudják őket a levegőbe emelni. Repülés közben a pilóták egy variométer nevű műszert használnak, mely a gép emelkedési és süllyedési sebességét méri. 

További cikkek

Tragédia

Döbbenetes részletek: Ezek voltak a koronavírusban meghalt humorista utolsó szavai

Tragédia

Drámai részletek derültek ki a Tatabányán, jég alatt talált Róbert halála kapcsán

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szenzáció a kézi Eb-n: kiesett a világbajnok

borsonline.hu

Madonna ismét elfelejtette, hogy 63 éves: csipkebugyiban mutatta meg formás fenekét

life.hu

Megdöbbentő: Nagymama lett a szexszimbólum színésznőből, simán elsétálnánk mellette

vg.hu

Elmondta a magyar virológus: ez kell a teljes Covid-védelemhez

delmagyar.hu

Évtizedes probléma oldódik meg Csongrádon az áruháznál

nemzetisport.hu

Videó: „Nézz rám, hozzád beszélek!” Medvegyev ordított a bíróval

vg.hu

Ezt a kávét ne fogyassza, visszahívta a gyártó

life.hu

Young G Béci elszólta magát Kulcsár Edina válásáról: ő másképp tudja a történetet

nemzetisport.hu

Liverpool: a Porto szélsője érkezhet, de két csatár távozhat – sajtóhír

borsonline.hu

Meztelenül mutatta meg a világ egyik legszebb fenekét Alena - 18+

origo.hu

Zalatnay Sarolta: külföldi szexkalandoktól a meztelen képekig - fotók