Aktuális

Meglepő: kevesebb a gyilkosság, mint 30 éve

H. N. Zs.

2019. augusztus 29. csütörtök 09:30

Az elmúlt napokban egymást érték a brutális gyilkosságok. Egy hete a budapesti Rózsadombon egy férfi kivégezte a feleségét, közös, négy­-éves gyermeküket, majd magával is végzett, pár napja pedig Nyíregyházán is szörnyű féltékenységi dráma játszódott le. Ugyanakkor a szakember szerint szó sincs arról, hogy több gyilkosság történne mostanság, sőt.

– A rendszerváltás előtti években elkövetett halálos gyilkosságok száma nagyjából évi kétszázra tehető, az elmúlt fél évtizedben ez a felére csökkent – húzta alá a Borsnak Németh Zsolt kriminológus.

– A legtöbb gyilkosság családi konfliktusokból származik. Ilyen esetekben a családoknak szükségük van a szociális szféra beavatkozására, hiszen a rendőrséget nem családsegítésre képezték ki. Indulattal teli ügyekben a hatóság próbál rendet tenni, be­avatkozik, ha szükséges, kiemelik a családból a bántalmazót, de a probléma gyökere nem oldódik meg – magyarázta a szakértő. Az emberek gyakran nem veszik észre a problémáikat, ha mégis, szégyellnek segítséget kérni. 

– A társadalom megbélyegzi azokat az embereket, akik nehézségekkel küzdenek, akik a drog vagy az alkohol fogságába kerülnek. Gyakran elmarad a segítségnyújtás vagy megtörténik a legrosszabb.

– A kísérletek nem igazolják, hogy a filmekben, sorozatokban látott erőszak befolyásolná a társadalom erőszakosságát, persze egy beteg lelkületű embernek adhat lökést – magyarázza a kriminológus, hozzátéve, hogy a videojátékok ennek ellenére nem egészségesek, hiszen az nem lehet játék, amikor a másikat megöljük.

Szerencsére az emberek többsége még mindig a kommunikáció útján oldja meg a konfliktusait – mondja a szakértő –, noha az ember könnyen felkapja hirtelen felindulásból, ami a keze ügyébe akad.

További cikkek

Havazás

Kiadták a riasztást: Ezeket a megyéket borítja be mindjárt a hó

Botrány

Autót akartak feltörni, nyilvános szex lett belőle

Ez is érdekelhet