Aktuális

Levélben jelentette be rémtettét a baltás Hóhér

Zs.V. 

Létrehozva: 2019.08.31.

Nyolc, egyes feltétezések szerint tizenkét emberrel végzett a New Orleans-i baltás gyilkos. Máig titok, hogy ki lehetett az elkövető.

Majd’ egy évig tartotta rettegésben egész New Orleanst egy máig ismeretlen ember, aki brutális kegyetlenséggel ölte meg kiszemeltjeit, akiknek a többsége nő volt. Senki sem jött rá, hogy mi alapján választotta ki az áldozatait, így azt sem tudták megmondani, hogy mikor, és ki lesz a következő, akit baltával ver agyon. A megfélemlítést sem aprózta el: egyszer nyílt levelet írt a város lakóinak, amiben kerek perec leírta, hogy mikor támad legközelebb. 

Ártatlanokat ölt 

A vérfürdő 1918 májusában kezdődött az amerikai városban.

Az első két áldozat Joseph Maggio fűszeres és felesége volt, akiket vérbe fagyva találtak meg a saját házukban. A gyilkosságot egy baltával követték el, amit a tettes otthagyott a helyszínen, így azt a nyomozók le is foglalták. Az eset után teljes csend ült a vá­rosra, csak találgatták, hogy ki ölhette meg a házaspárt. Négy hónappal később viszont újra lecsapott a gyilkos, ezúttal az első áldozatainak szomszédjával végzett brutális módon. A férfit a medencéjében holtan találták meg.

A gyilkosságok 1919-ben is folytatódtak, ezért az ismeretlen ember megkapta a Hóhér ragadványnevet. Ekkor már pánikoltak a helyiek, mivel nem le­hetett tudni, lesz-e kö­vetkező áldozat, és ha igen, ki. 

Lopta a baltát 

A nyomozások szerint a gyilkos még a fegyverével se bíbelődött, egyszerűen a családi háznál keresett magának egy baltát, amivel végül kivégezte a háziakat. A legtöbbször a hátsó ajtón át jutott be a házakba, majd végzett az ott-tartózkodókkal. A gyilkosnak nem volt más szándéka, csak a vérontás, ugyanis sem pénz, sem értékes tárgyak nem tűntek el az áldozatok lakásából, sőt a gyilkos fegyvert is mindig hátrahagyta. Többen úgy gondolták, hogy a tettes egyszerűen csak rasszista volt, mivel az áldozatainak többsége – vagy azoknak elődei – Olaszországból vándoroltak Amerikába. Néhány bűnügyi elemző viszont nem a nemzetiségre, hanem a nemre élezte ki a gyilkosságokat. Szerintük a tettes nőket akart ölni, de mivel egyes esetekben a férfi is otthon volt, ezért vele is végzett.

Nyugtatta a jazz 

A sajtó is folyamatosan cikkezett az esetekről, amikor különös fordulatot vett az ügy.

Az elkövető egy üzenetet írt, amit elküldött az újságoknak, hogy tegyék közzé. Ebben azt írta, hogy 1919. március 13-án éjfél körül újra gyilkolni indul, de azokat az embereket megkíméli, akik jazzt hallgatnak. Akkor este a rádiók is csak ilyen zenéket játszottak, és több száz házban szólt egész éjszaka a rádió. Aznap éjjel nem csapott le a baltás gyilkos. 

A gyilkolássorozatnak 1919. október 27-én lett vége, ugyanis ekkor csapott le utoljára a kegyetlen Hóhér. Összesen nyolc élet kioltásáért felelhetett volna – egyes számítások szerint tizenkettőt lehetett volna a számlájára írni –, de az elkövető kilétére a mai napig nem derült fény, ahogy az indítékaira sem.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek