Aktuális

Húga mellett nyugszik a Hableány kapitánya

Bors

2019. augusztus 26. hétfő 21:00

Magyarország történetének legsúlyosabb hajókatasztrófája következett be 2019. május 29-én. A Viking Sigyn luxushajó 7 másodperc alatt hullámsírba küldte a Hableányt, 28 ember vesztette életét, köztük a sétahajó matróza és kapitánya is.

Majd’ három hónappal a dél-koreai turistákat szállító Hableány tragédiája után még rengeteg a kérdés, és vélhetően még hosszas vizsgálatok előzik meg, míg a hatóságok egyértelműen meg tudják nevezni a felelősöket. Ami bizonyos: a szörnyű tragédia családok sokaságát roppantotta meg, és az áldozatokat az egész ország gyászolta.

Balesetben vesztette életét

Egy szülő eltemetésénél talán csak a gyermek elvesztése lehet nehezebb. Lombos László, a Hableány kapitányának édesanyja kétszer is átélte ezt a mérhetetlen fájdalmat. Szeretett fia halála előtt a lányát is el kellett gyászolnia. László lánytestvére korábban közúti balesetben vesztette életét, és májusban sajnálatos módon Lászlót is egy baleset vette el szeretteitől.

Édesanyjuk a hajós búcsúztatón csak annyit tudott könnyei között mondani: „Ad­ják ide a fiam! Hadd temessem el őt is!” A Bors úgy tudja, hogy a hajós megemlékezés után a kapitányt húga mellé helyezték végső nyugalomra.

Lombos Lászlónak gyerekkori álma vált való­ra, amikor a Dunán vezethette hajóját. Tapasz­talt hajóskapitány volt, emberei tisztelettel haj­tot­ták végre utasításait. 58 évesen indult utolsó út­jára.

Szülinapját ünnepelte János

Pethő János, a Hableány matróza a baleset előtti napon ünnepelte 53. születésnapját. Korábban katonaként szolgált, majd amikor váltania kellett, egyértelműen a víz szeretete vonzotta, így a hajózás mellett döntött. Maga is a kormány mögé szeretett volna állni, már csak a szükséges idő leteltét várta hozzá. Precíz, higgadt, újító szellemű volt, ezért is kapta meg 2018-ban a cégcsoport „Minőség díját”. 

A tragédia kronológiája

• 2019. május 29-én este 21.05 perckor a Viking Sigyn luxushajó maga alá gyűrte a Hableány sétahajót, rajta a 33 fős dél-koreai turistacsoportot és a kétfős magyar legénységet. Mindössze hét másodperc alatt a Duna fenekére süllyedt a turistahajó, az ütközést csak heten élték túl, aznap éjszaka hét áldozat holttestét találták meg a vízben.

• Másnap a Viking Sigyn ukrán származású kapitányát meggyanúsították és június 1-jén elrendelték előzetes letartóztatását. Egyben 15 millió forintos óvadékot állapítottak meg. Miután kifizették az összeget, szabadlábon védekezhetett nyomkövetővel a lábán, nem hagyhatta el Budapest területét.

• Június 5-én megérkezett Újpestre a roncs kiemeléséhez szükséges Clark Ádám emelődaru, másnap már a baleset helyszínét térképezte fel a monstrum.

• Június 6-án a Szabadság híd közelében megtalálták Pethő János, a magyar matróz holttestét a Dunában.

• Június 10-én újra Magyarországon szeli a hullámokat a Sigyn, Visegrádon kötött ki, ahol a rendőrség egy második szemlézést tartott a luxushajón.

• Június 11-én reggel hat órakor kezdték a Hableány roncsának kiemelését, több mint hat órán át tartott a művelet. A kapitányi hídba beszorulva találtak rá a búvárok Lombos Lászlóra, a magyar kapitányra. Ekkor már 24 áldozatot találtak meg a hatóságok, a következő napokban még hármat, így összesen 27 holttestet hoztak fel a Dunából, egynek azóta sincs nyoma.

• Június 28-án Polt Péter legfőbb főügyész jogorvoslati indítványt nyújtott be a Kúria felé, hogy vizsgálja meg a büntetőeljárás törvényszerűségét Jurij C.-vel szemben.

• Július 29-én a Kúria megtartotta nyilvános ülését, ahol jogszerűtlennek nyilvánította, hogy 28 ember haláláért 15 milliós óvadékkal szabadlábon védekezhet az ukrán kapitány. Még aznap délután 5 óra előtt nem sokkal az ügyészség beadta indítványát a kapitány letartóztatása érdekében.

• Július 31-én a bíróság elrendelte Jurij C. letartóztatását, újabb óvadékot nem szabtak ki.

További cikkek

Gyilkosság

Halálos késelés a XVI. kerületben: Könnyek között vallotta be tetteit a gyilkos

Covid

Bors exkluzív! Először szólal meg Szilvia, aki mélyaltatásban hozta világra gyermekét

Ez is érdekelhet

life.hu

Sebestyén Balázs markáns véleményt fogalmazott meg Kulcsár Edináról: "Azt se tudja, merre van arccal előre"

likebalaton.hu

Különleges szálláshelyek a Balatonnál #2 – Malom a Lesence pataknál

origo.hu

Ezek a világ legfényűzőbb börtönei - galéria

mandiner.hu

Az ENSZ-főtitkár tanácsadói állást ajánlott Angela Merkelnek

kemma.hu

Rendőrt gázolt egy férfi menekülés közben Tatabányán

origo.hu

A vegyi szennyezés túllépte az emberiségnek biztonságos határértéket

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Micsoda este Budapesten! – izlandi lapszemle

vg.hu

Berobbanhat a Balkánra a Waberer's

ripost.hu

Bréking: elfogták a szíven szúrt budapesti édesapa gyilkosát

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Mérhetetlen csalódottság van bennem – Nagy László

origo.hu

Bemutatták az első képet Batman szexi barátnőjéről - fotó