Aktuális

Horgolt bábukkal segítik a gyógyulást

H. R.

Létrehozva: 2019.08.18.

Száz százalék pamutból, szeretetből és odaadásból készülnek a játékok a Horgoljunk a beteg gyermekeknek – Amigurumi jótékonysági csoport tagjainak fürge ujjai között. Hogy megkönnyítsék a beteg, daganatos kicsik küzdelmét a gyógyulás rögös útján.

Rab Tímea könyvelőként keresi a kenyerét, míg szabadidejében beteg gyerekeken segít. Évek óta gyűjt önkéntesen, főleg kupakokat. Az egyik alkalommal ba­rátnője, Man Viktória is csatlakozni akart az akcióhoz.

– Akkor éppen egy anyukának segítettem, akinek korábban már gyűjtöttem kupakokat. Az édesanya úgy döntött, játékokat gyűjt annak a kórháznak, ahol kezelték daganattal küzdő kisfiát – kezdte Timi.

– Én meg arra gondoltam, horgolok egy amigurumit, azt ajánlom fel. Erről írtam egy horgolós csoportba, aminek tagja voltam, hátha csatlakozik más is a kezdeményezéshez – vette át a szót Viki. A lányoknak köszönhetően végül 37 figura jött össze és került felajánlásra első alkalommal, amit nagy sikerként könyveltek el.

Majd jött a folytatás: az első felhívásukban részt vevők elkezdtek érdeklődni, mikor lesz a következő akció. Mit volt mit tenni, a lányok belevágtak, és létrehozták a Horgoljunk a beteg gyerme­keknek – Amigurumi jótékonysági csoportot, és a SzeretetFonal Facebook-oldalt, ahol bárki bepillantást nyerhet a közösségük életébe.

Mi is az az amigurumi?

Egy japán horgolási technika, kötött vagy horgolt kitömött játékfigurát takar. Elsősorban állatokat készítettek ezzel a módszerrel, de napjainkban közkedvelt különféle bábuk, babák alkotásához is. Több mesefigura, mesehős is így készült.

– Egy megkötésünk van, hogy pamutfonalból készüljön a figura. Erre higiéniai szempontból van szükség, hiszen mégis beteg gyerekek kapják majd meg. A többi, a szín, a méret, az alak mind az alkotó fantáziájára van bízva – magyarázta Viki.

– Valójában még horgolni sem kell tudni ahhoz, hogy valaki csatlakozzon hozzánk, én sem tudok – vallotta be nevetve Timi – Ezért főleg a szervezésben vállalok szerepet. A következő célunk, hogy egyesületet hozzunk létre, azon keresztül már sokkal több helyre eljuthatunk majd, mint most. Már ügyvédnél vannak a papírok. Jelenleg hiába vagyunk szolnokiak, csak budapesti kórházakba tudunk elmenni. Az utolsó alkalommal 146 amigurumi babát adtunk át, összesen négy kórház beteg gyerekei számára.

A csoportnak már több mint ötszáz önkéntes tagja van. Sokan fonalat ajánlanak fel, míg mások elkészítik a barátságos bábokat. A lányok terveik szerint legközelebb szeptemberben jönnek és ajándékozzák meg a kórházban fekvő kicsiket, de már most rengeteg apró jószág várja náluk dobozokban, hogy örömet szerezhessen, társa lehessen a küzdelemben valakinek.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek