Aktuális

Börtönkommandó: Kitti nem fél a legkeményebb bűnözőktől sem

Bors

2019. augusztus 26. hétfő 20:30

A 44 fős csapatból csupán egyetlen hölgy tagja van a büntetés-végrehajtás Speciális Műveleti Egységének, a híres elitcsapat a rácsok mögött történt legvadabb esetekre is azonnal reagál az ország bármely pontján.

Nevetős, barna szemek, csinos alak és gyönyörű arc – ezt látja, aki ránéz Kittire, a 27 éves, fiatal nőre a civil életben. Senki nem sejti, hogy a bájos külső mögött egy igazán kemény csaj rejtőzik, és munkafelszerelése talpig fekete öltözetből, maszkból és fegyverből áll. Kitti ugyanis az egyetlen női tagja az ország elit börtön­osztagának, a Speciális Műveleti Egységnek, amely a börtönökön belüli elit csapat. Ha nagy a baj, csakis őket hívják. A fiatal nő október óta erősíti a különleges csapatot, azonban már 20 éves kora óta a büntetés-végrehajtás kötelékében szolgál. Ahogy ő mondja: beleszületett a börtönfalak közé. 

– Az iskola befejezése után láttam egy álláshirdetést, és meg is kaptam, a Markó utcában voltam előállító – meséli a lány, aki egy idő után újabb megmérettetésekre vágyott.

– Tudtam, hogy női tagja még ezelőtt nem volt a műveleti egységnek, így hatalmas szakmai kihívásnak tartottam – mondja Kitti. Senki ne higgye azonban, hogy a börtönkommandóba bárki bekerülhet, mint minden tagnak, Kittinek is kőkemény fizikai, mentális felvételin és vizsgán kellett átmennie ahhoz, hogy bekerüljön az elitosztagba. Nem véletlen, hogy rengeteget készült a megmérettetésre.

– Fél évig készültem, versenyeken indultam, edzettem. A felvételin speciális fizikai megmérettetés, pszichológiai teszt is volt – sorolta. A felkészülés és Kitti rátermettsége meg is hozta gyümölcsét, ugyanis nagyon jól teljesítette a felvételit, októbertől így belépést nyert az osztagba. A fiúk azonnal csapattagként fogadták, kedvesek és segítőkészek voltak az egyetlen hölggyel, a lány szerint mellettük igazán fejlődhet. Bár több nő is próbálkozott, rajta kívül azóta egynek sem sikerült bekerülnie a csapatba. Nem csoda, a munkakör nem egyszerű, ugyanis vannak olyan speciális helyzetek a börtönökben, amiket csak ők képesek megoldani. – 12 órás műszakokban dolgozunk. A központunk Budapesten van, de ha az ország bármely pontján történik bármilyen rendkívüli eset, azonnal indulunk. Ha nem bevetésre megyünk, akkor tréningeket és képzéseket tartanak, folyamatosan fejlődünk. Ebbe beletartoznak a küzdősportok, intézkedéstaktikai és mentális képzések is. Bi­zonyos szituá­ciókat is gyakorlunk, aminek a célja az, hogy minél gyor­sabban és mi­nél kevesebb hibával oldjuk meg, ha élesben sor kerül rájuk – magyarázta a fiatal nő.

A speciálisan őrzött rabok még az arcát sem láthatják, azonban a tiszteletet már kivívta közöttük.

– Az elején próbálgatták a ha­­táraikat, amikor meglátták, hogy nő vagyok, de hamar sikerült kivívni azt, hogy ugyanúgy áll­janak hozzám, mint a fiúkhoz – mondta. Ami­óta a csapatban szolgál, nem is akadt baleset, minden bevetést 100 százalékosan teljesítettek. A civil életet elválasztja a szakmájától.

– Ott is pörgős életet élek, imádom a spor­tokat, a Forma–1-et, a futást. De ahogy kilépek innen, a munkám magam mögött hagyom. A családom és a barátaim elfogadják és támogatják a munkámat, örülnek a sikereimnek – szögezte le a lány, aki elárulta: ismerkedésnél azért megesik, hogy nem köti az új ismerősei orrára a foglalkozását. 

Speciális feladatok

A Speciális Műveleti Egységet a börtönön belüli rendkívüli események felszámolására hozták létre, amelyet egy alapképzést kapott őr már nem tud megoldani. Ebbe beletartozik a kiemelt foglyok előállítása és speciális szállítása, biztonsági vizsgálatok végrehajtása, börtönzendülések vagy fogolyszökések megoldása és felderítése, vagy azok a helyzetek, amikor egy rab zárkatorlasszal barikádozza el magát vagy rejtett késsel támad az őrökre.

További cikkek

Kellemetlen

Öt évig titkolta, hogy pornós, rettentő kínos, ahogy lebukott a családja előtt

Baleset

Két mentőhelikoptert riasztottak a helyszínre: Szörnyű tragédia történt Bács-Kiskun megyében

Ez is érdekelhet

borsonline.hu

Most adták ki a meteorológusok: borzalmas, ami az ország felé tart

888.hu

Vancsa Zalán ötmillió euróért ír alá a Manchester Cityhez

origo.hu

Leszámolt a vásárlók vágyaival a Tesla, nem kapják meg, amit akarnak

mandiner.hu

Németh Zsolt: Az Európa Tanácsnak szerepet kell vállalnia a megromlott európai biztonsági helyzet megoldásában

vaol.hu

Meghalt egy férfi Szombathelyen, nem baleset történt - fotók

origo.hu

Az ember szemén látszik a halál időpontja

nemzetisport.hu

Videó: a svéd kézisek odébb tették a rossz helyen parkoló autót Budapesten

vg.hu

Megvan, hová temetik Csollány Szilvesztert

origo.hu

Ezek most Magyarország legolcsóbb új autói, ki nem találná, melyik márka áll az élen

mandiner.hu

Márki-Zay Gulyás Mártonról: Ő nyíltan meleg, és szerintem kommunista. Nagyon szeretem!

haon.hu

Rablást kísérelhettek meg egy Hatvan utcai ékszerüzletben

origo.hu

Így forgatták Tom Holland Uncharted-filmjének leglátványosabb akciójelenetét - videó