Pálinkától lesz pikáns a halászlé - receptek a nyárra

Pálinkától lesz pikáns a halászlé - receptek a nyárra

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2019. július 21. 13:00
<p>Bár a statisztikák szerint mi, magyarok, nem eszünk elég halat, azért a balatoni halsütőknél elég sok hekk fogy, a halász­lé­főzés köré pedig fesztiválok szerveződnek. De nem kell feltétlenül messzire menni: egy hétvégi, családi kerti partin  is felvonultathatjuk a kedvenceket. </p>
Bors

Előétel

Ropogós haltepertő

Elkészítési idő: 40 perc

Nehézség: * *

Hozzávalók (4 adag): 40 dkg harcsafilé * 6 ek rizsliszt * ½ kk fokhagymapor * ½ kk citrombors * ½ kk só * olaj a sütéshez

Elkészítés: a szárazra törölt halszeleteket vágjuk kétcentis kockákra, majd forgassuk bele a fokhagymapor és a citrombors keverékébe, és hagyjuk állni 10 percig. Hempergessük meg a halkockákat a sóval elkevert rizslisztben, és forró olajban süssük ropogósra. Sütés után itassuk le róla a felesleges olajat, és ízlés szerint citromszeletekkel, tartármártással vagy szeletelt lilahagymával kínáljuk.

Leves

Balatoni halászlé

Elkészítési idő: 2 óra

Nehézség: * * *

Hozzávalók (8 adag): 1 kg tisztított ponty (vagy balatoni hal) * 20 dkg krumpli * 4 fej vöröshagyma * 2 gerezd fokhagyma * 1 nagyobb paprika * 1 nagy, szaftos paradicsom * 1 dl száraz fehérbor * 4 ek olaj * 4 ek őrölt pirospaprika * 1 ek só

A tálaláshoz: csípős paprika vagy Erős Pista

Elkészítés: annyiban tér el az alaprecepttől, hogy a krumplit (amit érdemes meghámozva, egyben belerakni), egy óra után kivesszük a fazékból, és melegen tartjuk a tálalásig, és csak a tányéron adjuk hozzá. A többi hozzávalót passzírozzuk le. A fehérbort a passzírozás után, az újraforralás előtt tegyük bele.

TIPP: tálalás előtt egy kis pálinkával is megbolondíthatjuk.

Főétel

Hekk baconben sütve

Elkészítési idő: 40 perc

Nehézség:

Hozzávalók (4 adag): 4 db hekk (fagyasztott) * 20 dkg bacon vékonyra szelve

Elkészítés: a kiolvasztott halakat tekerjük bele a baconszeletekbe, fektessük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 30 perc alatt süssük készre.

Miért jó? Nem lesz olajszag a konyhában, és azok is szívesen fogyasztják, akik egyébként nem nagyon esznek halat.

Köret

Sonkás krumplisaláta

Elkészítési idő: 40 perc

Nehézség: * * 

Hozzávalók (4 adag): 20 dkg sovány sonka * 20 dkg krumpli * 20 dkg zöldborsó * 10 dkg zöldbab * 1 tk só * 20 dkg majonéz

Elkészítés: pu­hára pároljuk a kockára vá­gott krumplit, a zöldborsót és a zöldbabot. A zöldborsóból 4 evőkanálnyit félreteszünk a tálaláshoz. Megsózzuk, összekeverjük a felkockázott sonkával és a majonézzel, majd szufléformába nyomkodjuk, és fél órára a hűtőbe tesszük. Zöldborsóval díszítjük.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.