Aktuális

Meztelenül, arannyal borítva hevert balesete után Frida Kahlo

Bors

2019. július 6. szombat 20:00

Bizarr művészet - ezt a címet viseli sorozatunk, melyben világhírű alkotók megdöbbentő, megbotránkoztató, sokszor sötét titkairól rántjuk le a leplet. Most Mexikó leghíresebb művésznőjéről gyűjtöttünk össze pár érdekességet.

112 éve pont ezen a napon - július 6-án - született Frida Kahlo, teljes nevén Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderón, nem csak Mexikó, de talán az egész világ leghíresebb festőnője. Ebből az alkalomból most róla gyűjtöttünk össze 5+1 - talán kevésbé ismert - érdekességet.

1.Arannyal borítva hevert a baleset helyszínén

1925. szeptember 17-én villamossal ütközött az a busz, amin az akkor 18 éves Frida utazott. A baleset egy életen át tartó sérüléseket okozott neki - és művészetét is nagyban meghatározta. Akkori barátja később arról számolt be, az ütközés olyan erejű volt, hogy letépte a fiatal lány összes ruháját. Ráadásul egy szobafestő - aki szintén a buszon utazott - épp aranyport szállított. A por állítólag belepte a teljesen meztelen, ugyanakkor több sebből vérző Fridát.

2.Orvosnak készült - végül több mint 30 műtétet végeztek el rajta

Kisgyermekként még meg sem fordult Frida Kahlo fejében, hogy festő legyen. Orvosnak készült, ám a tiniként átélt baleset alapjaiban változtatta meg az életét. Később úgy fogalmazott, nem gyógyító, hanem páciens lett belőle - és eme kijelentés nem is állt távol az igazságtól, ugyanis a baleset után számos műtéte volt, gyakorlatilag egész életében orvosi ellátásra szorult, felnőttként többször elvetélt.

Tudományos érdeklődése egyébként később sem hagyta el, bár elég bizarr formát öltött: egy orvos ismerőétől kapott ugyanis egy formaldehidbe tett magzatot, amit a hálószobájában tartott.

3.Mentővel érkezett a saját kiállítására

Az biztos, hogy Frida nem mindennapi jelenség volt: egy kiállítására az 1950-es években - amikor ideje nagy részét kórházakban töltötte - például az orvosai nem akarták elengedni, ám ő mégis ragaszkodott hozzá, hogy ott legyen a megnyitón. Végül meg is jelent, méghozzá úgy, hogy azt mindenki sokáig emlegette: limuzin helyett ugyanis mentőautóval érkezett.

4.Abban a házban halt meg, ahol született

Frida 1907. július 6-án született a La casa azul (a kék ház) becenevű épületben, és ez volt az az épület, ahol 47 éves korában, 1954. július 13-án a halál utolérte. A ház ma a Frida Kahlo Múzeumnak ad otthont - nem túl meglepő módon.

5.Magyarul írt szerelmes levelet

Noha Frida Kahlo élete szorosan összefonódott férje - a szintén festőművész - Diego Rivieráéval, akitől egyszer egyébként el is vált, hogy aztán egy évvel később újra összeházasodhassanak, kapcsolatuk nem volt épp felhőtlen. Mindkettejüknek voltak afférjaik. Fridának többek közt Trockij marxista politikussal, egy Josephine Baker nevű művésznővel, valamint Nickolas Muray, azaz Muray Miklós magyar származású vívó olimpikonnal és fotográfussal, akivel egy évtizeden át tartott a kapcsolatuk.

Kettejük afférját - amiről addig csak pletykaszinten lehetett hallani - végül a kilencvenes évek elején fedezte fel és hozta nyilvánosságra Muray családja. Frida számos szerelmes levelet írt a férfinak - méghozzá magyarul.

+1.Majdnem Madonna játszotta el

Sokan a Salma Hayek főszereplésével készült 2002-es Frida című filmnek köszönhetően ismerték meg a művésznő életét és munkásságát. Ez a mozi hozta egyébként Hayek eddigi egyetlen Oscar-jelölését.

A színésznő olyannyira azonosult a szereppel, hogy több, a filmben szereplő képet ő maga festett, Frida Kahlo unokahúga pedig olyannyira el volt bűvölve a végeredménytől, hogy neki adta Kahlo egyik nyakékét is.

Noha a mozit ma gyakorlatilag a mexikói-amerikai sztárral azonosítjuk, nem ő volt az egyetlen esélyes a szerepre. Jennifer Lopez és Marisa Tomei neve is felmerült, valamint Madonna - aki nagy Frida-rajongó - is nagyon meg szerette volna kaparintani a szerepet. Ő egyébként Marlon Brandót szerette volna partnereként, Diego Riviera szerepére. 

További cikkek

Covid

Bors exkluzív! Először szólal meg Szilvia, aki mélyaltatásban hozta világra gyermekét

Gyász

Édesanyja karjai között hunyt el az újszülött kislány

Ez is érdekelhet

life.hu

Tavaly még idilli családként szerepelt G.w.M a feleségével: így nyilatkoztak a családjukról

ripost.hu

Bréking: elfogták a szíven szúrt budapesti édesapa gyilkosát

she.life.hu

Egyszer bocsánatot kértem egy férfitól, amiért nem akartam vele lefeküdni

szon.hu

"Felszólított, hogy költözzünk ki, de hova? Már nincs is kedvem élni, de tudom, a fiamnak szüksége van rám..."

nemzetisport.hu

PL: sorozatban a negyedik bajnokiján maradt nyeretlen a Chelsea

vg.hu

Berobbanhat a Balkánra a Waberer's

sport.mandiner.hu

A magyar válogatott öt góllal győzött a címvédő Montenegró ellen a férfi vízilabda-világliga európai selejtezőjében

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: „Nem így terveztük” – Bánhidi a kiesés után

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 19.: az Oroszlán megmutatja az igazságot, a Vízöntő jelet kap

origo.hu

Meccs közben esett össze a labdaszedő kislány - videó