Aktuális

Lesben állnak a tolvajok! Kísérővel vegyen ki nagyobb összeget az automatából

Bors

2019. július 22. hétfő 13:00

<p>A rendőrség szerint első körben az idősebbeket szemelik ki maguknak a zsebtolvajok. Olykor apróságokon múlik, hogy ki tudják-e fosztani az embert, vagy sem.</p>

A zsebtolvajok leggyakrabban a bevásárlóközpontokban, a piacokon, a fesztiválokon és a zsúfoltabb helyeken csapnak le. A statisztikák azt mutatják, hogy az idősebbekre utaznak, amikor csak tudnak, mert könnyű prédának tartják őket az óvatlanságuk és a hiszékenységük miatt. A Bors összegyűjtötte, melyek azok a fontos dolgok, amiket jobb, ha betart kortól függetlenül, hogy megnehezítse a zsebesek helyzetét.

Táska: Elöl legyen a cipzár nyitója

Táskáját mindig tartsa szem előtt, húzza a teste elé, ha zsúfolódik a tömeg és bizonyosodjon meg róla, hogy rendesen be van cipzározva. Az sem mindegy, hogy melyik irányból lehet kinyitni: ha a vállára felakasztva hordja a táskát, akkor a cipzár nyitója mindig elöl legyen, és ne a háta mögött.

Az iratait és a pénztárcáját a táska alján tárolja. A tömegközlekedési eszközökön is előszeretettel válogatnak a portyázók, ezért a ruhája zsebeibe ne tegyen semmi értékeset. Ha nehéz csomaggal utazik, idegeneket ne kérjen meg, hogy segítsenek. Ha mégis, akkor csak a fel- vagy leszállásig fogadja el. Soha ne tegye a táskáját a bevásárlókosárba.

Pénztárca: Takarja el a tartalmát

– Mindig csak annyi pénzt vigyen magával, amennyire feltétlenül szüksége van. Fizetéskor ne válogasson túl sokáig a címletek között, mert feltűnhet egy zsebtolvajnak, hogy sok pénze van– figyelmeztet Tóth Sándor, a Molnár Biztonsági Szolgálat ügyvezető igazgatója.

Bankautomata: Egyszerre csak keveset

A pénzkiadó automatáknál is előszeretettel garázdálkodnak a zsebtolvajok. Ha nagyobb összeget vesz fel, jobb, ha elkíséri valaki.

– Ne engedje, hogy közel jöjjenek a géphez, miközben intézi a dolgát. Ha mégis, akkor kérje meg az illetőt, hogy menjen hátrébb. Minél forgalmasabb helyszínen vegyen ki pénzt az automatából, és a bizonylatot mindig rakja el! – mondja az igazgató.

Így készítse fel a telefonját a lopásra

– Minél rövidebb időre állítsa be a képernyő automata zárolását

– A képernyőzárolás feloldását kösse kód, vagy minta megadásához

– Az okostelefonok többségén külön kóddal lehet védeni a fotóalbumot, vagy egyéb mappákat

– Ne a készüléken tárolja a fényképeit és az emlékeit, rendszeresen mentse le adathordozóra azokat

– Manapság már szinte minden készüléket regisztrálni lehet a telefonszámmal a gyártó weboldalán például, így arra a felületre belépve folyamatosan követni tudja, mikor, hol van a telefonja.

Kérjen igazolványt

Ne legyen a következő telefonos vagy kaputelefonos csaló áldozata. Ha valaki becsönget és valamelyik hivatalos szerv, vagy bármilyen vállalkozás munkatársának adja ki magát, csak akkor engedje be a lakásába, amikor már ténylegesen megbizonyosodott benne, hogy valóban az, akinek mondja magát.

– Ha gyanús embert, vagy embereket lát, azonnal telefonáljon a rendőrségnek. Nagy segítség, ha megjegyzi, hogyan néztek ki, vagy ha autóval vannak, gyorsan írja fel a rendszámukat! – tanácsolja a Bors olvasóinak Tóth Sándor szakember. 

Bors-tipp

A bankkártyájához állítson be kártyahasználati limitet, hogy ha esetleg ellopják vagy elveszíti, akkor meg legyen szabva, hogy naponta hányszor és mekkora összegeket lehet leemelni róla.

További cikkek

Sértés

Márki-Zay Péter nevetgélve beszélt arról, hogy sértegette a fogyatékkal élőket

Börtön

Törölj mindent! – utasította diákját a vele szexelő tanárnő

Ez is érdekelhet

life.hu

Megdöbbentő dolog derült ki a Covid-oltásokról: sok esetben ez okozza a mellékhatásokat

mindmegette.hu

4 dolog, amit SOHA ne csinálj a konyha takarítása közben

life.hu

Sztárok, akiktől el kellett búcsúznunk 2021-ben

mandiner.hu

Oroszország harckészültségi ellenőrzésekbe kezdett

delmagyar.hu

A Tiszába ugrott egy személy Szegeden - Fotók

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Corrales-bravúrokkal Spanyolország elődöntős

origo.hu

Varga Mihály: Az eddiginél magasabb kamatprémiumot fizet a Prémium Magyar Állampapír

she.life.hu

Rossz hírem van: ez történik veled, ha nem szexelsz rendszeresen

mandiner.hu

Fürjes Balázs: Nem lesz privatizáció, a Haggenmacher villa köztulajdonban marad!

life.hu

Ez a hatóanyag gyorsítja a koronavírusból való felépülést: gyógyszertárakban vény nélkül kapható

origo.hu

Így állt meg az élet az extrém havazás miatt Isztambulban - galéria