Aktuális

Ne sajnálja a sütést a máglyarakástól!

B. B. A.

Létrehozva: 2019.06.08.

Az egyik legegyszerűbb, mégis a leglaktatóbb sütemény, éppen ezért sokan nem is desszertként, hanem főfogásként tálalják a máglyarakást. Ahhoz viszont, hogy ne essen szét, trükköket kell bevetni.

A máglyarakás tulajdonképpen nem más, mint egy felturbózott kenyérpuding: szikkadt kifli az alapja, tejjel, almával és tojáshabbal kell készre sütni. Van, aki a tojásfehérjehabhoz forgatja a baracklekvárt, de számos olyan variáció is létezik, amelyek szerint a baracklekvárnak egy külön réteget kell alkotnia a süteményben. Kifli helyett használható szikkadt kalács, briós, az alma helyett pedig sokan a körtét választják, de vegyítve is isteni. A tejet lehet dúsítani tejszínnel, olvasztott vajjal és csokoládéval is, ki hogy szereti. Abban viszont a legtöbben egyetértenek, hogy langyosan a legfinomabb.

Fűszerek

Az almát érdemes fahéjjal, vaníliaőrleménnyel, szegfűszeggel vagy kardamommal megbolondítani.

Az almákat hámozzuk meg, szedjük ki a magházat, szeleteljük fel vékony szeletekre, szórjuk meg fahéjjal és a vaj egyharmadán pároljuk meg. A tojásokat válasszuk ketté, a sárgákat vajjal, vaníliás cukorral és a porcukor felével keverjük habosra. A tejet forraljuk fel, öntsük a tojásos masszára, majd a kalácsdarabokat is locsoljuk meg vele. Egy tepsit vajjal kenjünk ki és szórjuk meg zsemlemorzsával, és a kalács felét halmozzuk az aljába. Tegyük rá a megpárolt almát és a kalács maradékával fedjük le.

A baracklekvárt keverjük össze egy deci vízzel és kenjük meg vele a kalács tetejét. 180 fokos sütőben fél órán keresztül süssük. Ez alatt az idő alatt a tojásfehérjéből verjünk kemény habot, adjuk hozzá a porcukor másik felét és a megmaradt lekvárt. Mehet a süti tetejére, aztán a sütőbe, amíg megpirul a teteje.

Sági Szilárd: Diót, mazsolát bele!

A gasztrokibic nem túl édesszájú, de a máglyarakásnak ő sem tud ellenállni.

– Ha én csinálom, akkor abba biztos, hogy kerül dió és mazsola is. A darált diót az almával szoktam összekeverni. Alma helyett más gyümölccsel, például körtével is finom. Gyakran megspékelem egy kis szilvalekvárral is – mesélte el a Borsnak Szilárd.

Marton Adrienn: Egy réteget se hanyagoljunk el

A séf úgy emlékszik vissza, hogy a nagymamája nemcsak szilvalekvárt és almát tett a máglyarakásba, hanem megbolondította egy kis rumba vagy rumaromába áztatott dióval is.

– Amikor réteges sütiket készítünk, akkor érdemes minden egyes rétegre külön odafigyelni, hogy finom ízes legyen minden része. Ez nemcsak az édességeknél fontos, hanem egy egyszerű rakott ételnél is. Így ugyanis biztos lesz az ízgazdagság – magyarázta Adrienn a Borsnak, aki elmesélte, hallott már olyan verzióról is, hogy a sütemény tetején lévő tojásfehérjébe is tesznek szilvalekvárt, amitől még színesebbé válik a süti.

Erdélyi Mónika: Süssük tovább, ha túl folyós

– Arra érdemes vigyázni, hogy az alma ne legyen túl puha, mivel az pillanatok alatt megpárolódik. Ha rátesszük a vajra párolni, azt maximum 10 percig tegyük, de inkább álljunk mellette és kevergessük. Ez a gyümölcs átmenet nélkül megy át a keményből a teljesen szétfőtt állagba. Ahogy látjuk, hogy változik az állaga, zárjuk el a lángot. A másik hibalehetőség, hogy a tojáshabot túl rövid ideig pirítjuk. Na akkor marad folyós. Ha elkezdjük vágni a máglyarakást és még úgy érezzük, hogy puha a teteje, inkább tegyük vissza a sütőbe még néhány percig – tanácsolja a Bors-olvasóknak Erdélyi Mónika.

Erdélyi Mónika receptje:
- 1 kg alma
- 1 liter tej
- 30 dkg porcukor
- 25 dkg kalács vagy kifli
- 25 dkg sárgabaracklekvár
- 15 dkg vaj
- 4 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 púpozott mokkás kanál fahéj
- zsemlemorzsa

Bors-TIPP

Ha a tetejére kerülő tojáshabba teszünk egy kevés porcukrot, azzal könnyebben elérhetjük a megfelelő keménységű állagot.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27554_resized.jpg?avcount=1714379711
origo.hu

Váratlan bejelentést tett Putyin - ez mindent megváltoztat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27552_resized.jpg?avcount=1714379711
origo.hu

Hadüzenetet küldött egy európai uniós NATO-ország az oroszoknak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171418_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Jennifer Aniston és Sandra Bullock egymást támogatja a bajban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172021_auto_resized.png
hirtv.hu

Bayer show - Deutsch Tamás: Egyszer érdemes kipróbálni, hogy milyen a hazádhoz való hűség, a hazaszeretet jegyében politizálni + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163279_auto_resized.jpg
ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171892_auto_resized.jpg
vg.hu

Döntött Lázár János: ez lesz a hivatalos neve a Kalocsa-Paks közötti új Duna-hídnak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27553_resized.jpg?avcount=1714379711
origo.hu

Azonnal kórházba kellett szállítani a stúdióból a TV2 sztárját

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27555_resized.jpg?avcount=1714379711
magyarnemzet.hu

Gyurcsány polgármestere saját vejének köreit látta el több tíz milliós szerződésekkel

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714379711
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714379711
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/w7EwFR-H92vN778V1xnmxCzC8c081eAt3bUIeaMmE58/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzIxM2FjZTkxYWI1ZDRmMzU4ZDRiMTYzYmRlNTcyYmZi.webp
Remény

Négy nap alatt bénult le Livi – nem adja fel a gerincvelő-gyulladással küzdő kislány

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/RqZNiKuiWuX-_JOx3ybuYtQQ-UKhfQLZSZRVR4KfmZg/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ZlNmU5NmFlZWRjZDRiNzg5MDBhZmI2MDFiY2IwOTg0.webp
Búcsú

"Csak az hal meg, akit elfelejtenek" – így emlékeznek a Bors olvasói Csire Zsuzsira, a bakancslistás lányra