Aktuális

Titokban filmezett a Cannes-ban két díjat is bezsebelő 13 éves Ábel

uv

Létrehozva: 2019.05.28.

<p>Százados Ábel először senkinek sem akarta megmutatni a videót, ami végül két díjat is besöpört a cannes-i filmfesztiválon.</p>

Cannes-ból hazafelé, Érdnél csíptük el a pécsi Százados családot: a nyertes rövidfilm rendezőjét, Ábelt, főszereplő testvérét, Olivért és édesanyjukat, Évát, akik boldogan meséltek a Borsnak az elmúlt napok sikereiről, és arról, hogyan született a Soha című rövidfilm, amiért a 13 éves Ábel megkapta a Legígéretesebb fiatal filmes és a Legfiatalabb te­hetséges filmes díját Cannes-ban.

– Ábel több éve filmez, és három éve tudja, hogy rendező szeretne lenni. A téma – az öngyilkosság – is megvolt már a fejében, de amikor és ahogy elkészült, az teljesen véletlen volt – kezdte Ábel édesanyja, akitől fia vette át a szót.

– A nagymama szülinapját ültük épp tavaly szeptemberben, amikor kihívtam Olivért és felvettük a videót. Először meg sem akartam mutatni senkinek, de aztán a mamának – ahogy Ábel az édesanyját ne­vezi – végül megmutattam.

Éva egyből a szívéhez kapott, nagyon megérintette fia alkotása, majd rendező bátyja tanácsára benevezték a filmfesztiválra. A rendező nagybácsiról, Százados Miklósról – akit például a Lámpagyújtogatók című mozifilm kapcsán is ismerhetünk – maga Ábel vetette föl nekünk, hogy sokan segítséget sejtenek mögötte, ám ezt rögtön cáfolta is.

– Miki végig aludt, meg belehorkolt a videóba – kacagott fel Ábel, aki korához képest nagyon érett, ezért nem is meglepő a kisfilm fókusza sem.

– Nem vagyok depressziós, eszem ágában sincs ilyen, egyszerűen komoly témát akartam a filmemnek. Sokat hallani az öngyilkosságról, ha kimondom, ha nem, figyelemfelkeltésnek szántam és hogy foglalkozzunk vele!  

* * *

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes lelkielsősegély-számot, vagy keresse fel a www.ongyilkossagmegelozes.hu oldalt!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek