Grill vagy barbecue? Tiszta vizet öntünk a pohárba - egy jó kis tarjás recept kíséretében

Grill vagy barbecue? Tiszta vizet öntünk a pohárba - egy jó kis tarjás recept kíséretében

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2019. május 19. 13:00
<p>A tarja a sertés legsokoldalúbban felhasználható, és méltán az egyik legnépszerűbb része: az állat nyakhúsa, amiből a legszaftosabb ínyencségek készíthetők. Egészben és szeletben is süthető, zsírtartalmának köszönhetően nem szárad ki, és a fűszerezése is jól érvényesül. Ha száraz pácot használunk, érdemes rövid ideig érlelni a húst, hogy igazán intenzív ízélményt kapjunk.</p>
Bors

Grill vagy barbecue?

Bár a két kifejezést egymás szinonímá­jaként használják (sőt a grillezést lassan kiszorítja a BBQ-nak is rövidített bar­becue), a két sütési mód nem ugyanaz, sőt homlokegyenest ellentétes eljárást jelent.

A szabad tűzön grillezés lényege: magas hőmérséklet és rövid sütési idő. A grillezni kívánt húsok külseje megpirul, vékony kéreg képződik rajtuk. A hús belseje szaftos és puha marad, az egésznek lesz egy enyhén füstös zamata. 

A tipikus barbecue lassú, jóval hosszabb, alacsonyabb hőmérsékleten (80-120 Celsius-fok) készül. Általában nagyobb darab, hosszú sütési időt igénylő húsok elkészítésére szokták használni. A barbecue-nál a hús először lassan párolódik a füstben, és csak a végén pirítják meg. Speciális esz­közök szükségesek hozzá.

Száraz pác vörös húsokhoz

Hozzávalók (kb. 1 kg húshoz elegendő): 5 ek só * 5 ek barnacukor * 5 ek édes fűszerpaprika * 5 tk chilipor * 8 tk fokhagymapor * 3 tk őrölt fehérbors

TiPP: 30 perccel sütés előtt dörzsöljük be vele a húsokat!

Főétel

Sertéstarja sütve, grillkörettel

Elkészítés: 50 perc+érlelés

Nehézség: * * 

Hozzávalók (4 adag): 60 dkg sertéstarja * 6 ek száraz pác

A körethez: 1 kg zöldség (padlizsán, cukkini, lilahagyma, kápia paprika, zöldbab, paradicsom, gomba, kukorica vegyesen, lehetőség és ízlés szerint)

Fűszersó: 1 ek só, 1 kk oregánó, 1 kk kakukkfű, 1 kk bazsalikom, 1 kk rozmaring

Elkészítés: a húst vágjuk 1 centi vastag szeletekre, és dörzsöljük be a száraz páccal, légmentesen lezárva tegyük a hűtőbe minimum 30 percre, de akár egy egész éjszakára. A parázs fölött lassan, egyszer átfordítva süssük meg. A zöldségeket daraboljuk fel, és a hús után pakoljuk fel a grill-lapra. Süssük át mindkét oldalukat, terítsük ki egy tálcára, és szórjuk be a fűszersóval.

Desszert

Grillezett gyümölcs

A zöldség helyett, vagy akár desszertként is, kiváló választás, ha friss nyári gyümölcsöket grillezünk. Krémes kecskesajttal, mézzel lecsorgatva mennyei.

Elkészítés: 30 perc

Nehézség: *

Hozzávalók (4 adag): 80 dkg gyümölcs (20 dkg szilva, 20 dkg sárgabarack, 20 dkg ananász, 10 dkg körte, 10 dkg alma stb.) * 20 dkg krémes kecskesajt * 4 ek méz (4 dkg)

Elkészítés: a gyümölcsöket magozzuk ki és szeleteljük fel, majd a grillen mindkét oldalukat süssük át. Tányérra rendezve halmozzunk rá kecskesajtot, és csorgassunk mézet a tetejére.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.