Elrontja a hortobágyit, ha ledarálja a paprikást

Elrontja a hortobágyit, ha ledarálja a paprikást

étel
PUBLIKÁLÁS: 2019. május 18. 09:30
A magyaroknál a húsos palacsinták terén a klasszikus hortobágyi a kedvenc, de nem kötelező ennél a tölteléknél leragadni. Adott esetben egy panírozástól se riadjunk vissza!
Reim Károly

Ha húsos palacsintáról beszélünk, legtöbben azonnal a hortobágyira gondolnak. Buday Péter séf a hortobágyit szigorúan csirke- vagy borjúpaprikásból készíti, a szokásos habart paprikás-tejfölös mártással lelocsolva. Fontosnak tartja azonban, hogy ne daráljuk le a palacsintába töltött paprikásunkat. Aki így tesz, a séf szerint valóságos bűnt követ el, tönkreteszi az ízeket. Inkább nagyon apró darabokra vágjuk össze a húsdarabokat! Így a tésztánkban minden egyes falatnál érezhetjük minden zamatát a paprikásunknak.

De a húsos palacsinták családja ennél sokkal népesebb. Tájegységtől függően töltötték régen sertéssel, marhával, libával, csirkével, de valójában csak a képzelet szab határt annak, hogy mit teszünk a palacsintánkba. Tálalhatjuk majonézzel, tartárral, paprikás mártással, sajtmártással, vagy akár rántva is. Bátran en­gedjük el a fantáziánkat!

Buday Péter: Csirkemellel, zöldséggel

Van élet a magyaroson túl is – állítja a mesterszakács. Például a gyerekekre is érdemes gondolni, nekik hálás zöldséges-húsos palacsintát készíteni. – Fogjunk egy szép csirkemellet, és pirítsuk le! Szerezzünk be friss zöldségeket, paprikát, paradicsomot, hagymát, akár cukkinit is, de bármi jöhet! Amit lehet, vágjunk vékony csíkokra, majd éppen annyira pirítsuk össze a csirkével, hogy még roppanósak legyenek! Készítsünk hozzá egy sajtkrémet, majd mehet minden vegyítve a palacsintába betekerve. Garantáltan imádni fogják a gyerekek, és még egészséges is! – adott tippet a séf a Borsnak.

BORS-tipp

Ha már elengedjük a fantáziánkat: Miért ne tehetnénk paradicsomos húsgombócot a palacsintánkba? A lényeg, hogy törjük össze a gombócokat, majd némi tejszínnel sűrítsük be, hogy még véletlenül se folyjon ki a tésztából! Mehet némi ráolvasztott sajt a tetejére, és garantált lesz a siker!

Wossala Rozina: Rántott hússal, omlettel

Wossala Rozina: Rántott hússal, omlettel A Konyhafőnök című műsor egykori sztárja, az étteremtulajdonos-szakács Wossala Rozina sok időt töltött Kaliforniában. Ott tanult meg egy igazán különleges húsospalacsinta-receptet, amit a bátrabbak a mi palacsintatésztánkkal is elkészíthetnek. – A recept Mexikóból származik, és breakfast buritónak hívják. Ezt egy kicsit át kell alakítani. A lényeg, hogy egy sűrűbb palacsintatésztát készítsünk, több lisztet tegyünk hozzá, hiszen a töltelék is tartalmasabb lesz – magyarázta. – Rántott hússal az igazi, amit apró darabokra kell felvágni bele. Egytojásos omlett is kell bele, és jó sok csípős szósz, valamint avokádó. Ha ezeket a hozzávalókat szépen betekerjük a vastag palacsintatésztába, garantáltan tartalmas ételt kapunk. Szerintem ez az igazi húsos pali!

Schobert Norbi: Sonkakrémmel, rántva

Schobert Norbi: Sonkakrémmel, rántva A fitneszguru is szeret eltérni a hagyományos húsospalacsinta-receptektől, mi több, egy különleges rántott palacsinta a kedvence, amit Update termékekből gyorsan és ízletesen el lehet készíteni. – A palacsintatésztát a szokásos hozzávalókon – tojáson, són, vízen, sütéshez való olajon – túl szigorúan Update liszttel készítem. Én általában sonkakrémmel töltöm meg. Update csirkemellsonkát és trappista sajtot használok a krémhez, amihez megy még vaj, vöröshagyma finomra vágva és egy kicsit lepirítva, továbbá némi tejföl, mustár, só és bors. Ha ez megvan, a krémet egy tálban botmixerrel összepépesítem. Betöltöm a palacsintába, majd jöhet a felcsavarás és a panírozás Update lisztbe és morzsába. Előmelegített olajban mindkét oldalát megsütöm. Tálaláskor ízlés szerint friss salátát vagy Update majonézt adhatunk hozzá.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.