Aktuális

Két év múlva már makarónival szippantjuk üdítőnket

H. R.

Létrehozva: 2019.04.24.

Selyempapírba csomagolt szalmaszál, netalán fém vagy papír váltja ki a műanyag szívószálakat? Lázasan dolgoznak a hazai vendéglátásban, mivel helyettesítsék a plasztikpálcikát, amikor két év múlva teljesen betiltják.

Forrás: Fortepan

Ha későn is, de észbe kapott az emberiség. Az évente termelt műanyagmennyiség fele – 150 millió tonna(!) – most is az óceánokban landol, de már tisztítják a vizeket, és a műanyaggyártást az egész világon szigorították. Az Európai Bizottság javaslatára 2021-től kontinensünkön is tilos lesz forgalomba hozni olyan egyszer használatos plasztiktermékeket, mint a szívószál – de poharakat és tányérokat is említhetünk –, amiket egyébként mindennap használunk, de amiknek a helyettesítésére lázasan készülnek a hazai vendéglátóhelyek is.

– Itthon kevésbé érezni, mekkora problémát jelentenek az eldobott műanyag termékek, de  ha egy-egy séta alkalmával jobban körbenézünk, biztosan lá­tunk sok eldobált műanyagot. A legnagyobb problémát az ételek csomagolása jelenti, az elviteles dobozok, zacskók, amiket tíz-húsz percig használunk csak – mondta a Borsnak Buza Kriszta, a környezettudatos termékeket forgalmazó Kitchy Design társalapítója.

Máris több olyan anyag van, ami helyettesítheti a szívószálat, a kínálatuk összeállításához Kriszta tesztelte ezeket. Persze felmerül, hogy miért is ne lehetne szívószál nélkül élni, ám vannak, akik betegség miatt kénytelenek használni, illetve a kicsiknek is sokat segít az ivásban. Az ehető daraboké a jövő.

Egy szál szalma

A ma ismert szívószál szabadalmaztatása, 1888 előtt is feltalálták magukat az emberek, ha szívószálról volt szó. Az első szívóeszközt a sumérok sörivásra használták, később az argentinok a tea rostjának megszűréséhez. Többnyire a növények szárát csavarták össze a nedű kiszippantásához. Nálunk évtizedekkel ezelőtt selyempapírba csomagolva lehetett kapni ivásra alkalmas szalmaszálakat. Most is lehet ilyet venni, az egészségügyi hatóságok által bevizsgált, és kifejezetten erre a célra termesztett növényből készült fajtát.

– A búza szárából készült szívószál az egyik legjobb egyszer használatos megoldás. Vendéglátóhelyek is alkalmazzák már. Természetes, növényi, gluténmentes és könnyen komposztálható. Különben a búza szárát nem használnák fel, de méretre vágás után szívószálnak tökéletes – magyarázta Kriszta.

Ehető műanyag

Debrecenben, egy magyar vállalkozó ötlete alapján már készül az ehető szívószál, amit el is rágcsálhatunk.

– A szívószál lebomlik, mi­után kidobták, de akár el is lehet rágni, mint a ropit. Ezzel szemben a hagyományos mű­anyag szívószál ötszáz év alatt bomlik le – mondta a Szeretlekmagyarorszag.hu-nak  az ötletgazda Felföldi József. A szívószál pontos alapanyagairól mindössze annyit árult el, hogy gabonafélékből, cukor hozzáadásával készül.

Pusztításunk számokban

- Az összes tengeri hulladék 85 százaléka műanyag.
- 1950 óta 8,3 milliárd tonna új műanyagot gyártottunk.
- Csak 2014-ben 311 millió tonna műanyagot állítottak elő, ez 2050-re megnégyszereződhet.
- A világon termelt műanyagnak csupán 9 százalékát hasznosítják újra.
- Az óceánokban 150 millió tonna műanyaghulladék úszik, percenként 15 tonna szemét kerül oda.

Bambusz

Az Ázsiában termő növény hosszú egyenes szárából egyszerűen, darabolással jó minűségű szívószálat lehet készíteni.

– Az anyukák kedvence, nagyjából kétszázszor lehet használni. Egy kis kefe segítségével tisztítható is, itthon is több helyen beszerezhető – mondta a feltaláló.

Hosszú makaróni

A szívószál lényegében egy henger alakú, üreges cső. Innen nézve egy szál tészta is lehet szívószál, mint a makaróni, aminek nagy előnye, hogy szinte mindig találni a konyhában. Ám elég szűkös a benne lévő lyuk, sokáig tart majd vele a szörp elfogyasztása, és az­alatt még el is ázik – a tésztagyártók ugyanakkor már tudják, mit kell tenniük.

Papírszívó

A műanyag előtt papírból készült a szívószál, aminek nagy hátránya volt, hogy hamar szétmállott. Ez mai na­pig a gyártók nagy problémája. Ahhoz, hogy tartós legyen, műanyaggal vonják be, de ez már nem lesz jó megoldás a jövőben.

– A papír szívószálak hamar eláznak, ezért PLA-val, azaz kukoricából ké­szült műanyaggal vonják be arra hivatkozva, hogy az természetes műanyag. Ez azonban csak részben igaz, a PLA ipari komposztálóban, megfelelő hőmérséklet és páratartalom során bomlik le teljesen – hív­ja fel a fi­gyelmet Kriszta.

Üveg szívószál

A gyártók szerint nem törik könnyen, biztonsággal lehet használni. Többféle méret közül lehet válogatni, készítenek íves, hajlított változatokat is. Ezeket már nehézkes kefével kitakarítani, de be lehet dobni a mosogatógépbe.

Fém szívószál

Sokan szeretik és használják világszerte. Rozsdamentes acélból készítik, örök darab lehet a táskákban, zsebekben. Kis drótkefével lehet tisztogatni, sokszor újra használható.

– Nem tetszett benne, hogy fémes ízt hagy a szájban és nehézkes takarítani– kommentált a kreatív alkotó.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek