Aktuális

Ezekre a KRESZ-szabályokra figyeljen, ha külföldön ül a volán mögé!

Bors

Létrehozva: 2019.04.28.

A jó idő közeledtével egyre több magyar autós lépi át az országhatárt, ám sajnos kevesen vannak tisztában azzal, hogy az általános nemzetközi KRESZ mellett szinte minden országban vannak speciális szabályok, amelyeket a helyi hatóságok szigorúan betartatnak a külföldiekkel is. Így érdemes ezeknek utánanézni.

Szerencsére a magyar biztosításokat Európa-szerte elfogadják, ám néhány országban az ennek igazolására szolgáló „zöldkártyát” kérik, amit a biztosító ingyen kiállít. Ha ilyet nem tud felmutatni, az adott országban előírt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell megkötni a határon.

– A magyar jogosítványt is szinte minden európai országban elfogadják. Nemzetközi jogosítvány kiváltására akkor van szükség, ha valaki külföldön akar autót bérelni, ezt az engedélyt a lakóhely szerinti okmányiroda állítja ki.

– Magyarországon forgalomba helyezett járművel a tulajdonos, illetve üzemben tartó kivételével más csak a tulaj írásos hozzájárulásával lépheti át a határt, és ilyen esetben jó angol nyelvű meghatalmazással rendelkezni.

– Nem árt ismerni a helyi KRESZ-szabályokat. Vannak egészen speciális követelmények, például 2012 óta Franciaországban a gépjárművezetőnek kell biztosítania az alkoholszondát. S bár hazánkban már nem kötelező tartozék az egészségügyi doboz, szinte minden európai országban az autóban kell lennie.

SPANYOLORSZÁG

Egy kör alakú előjelző táblával figyelmeztetik az autósokat, hogy STOP tábla jön hamarosan. Nálunk nem ismert tábla az ajánlott sebesség, illetve ajánlott sebességtartomány az adott útszakaszra. Az ország specialitása a hagyományosan fehér alapú piros keretes háromszög alakú, veszélyt jelző táblák sárga alapszínnel való alkalmazása, ami ilyenkor ideiglenes hatályú. Általában kiegészítő tábla mutatja, mikor érvényes. Idegenforgalmi központoknál a P+R táblák speciális változatait találhatjuk, ahol az R betű helyett a továbbutazás lehetséges eszközét – vonat, metró, busz – tüntetik fel.

* * *

BELGIUM

A Kerékpárosutca eleje táblánál a biciklisek a haladási irány szerinti teljes útszélességet használhatják, gépjárműforgalom engedélyezett, de a bringásokat nem előzhetik meg. Az elsőbb­ség­adás kötelezőbe rajzolt kerékpár a bringásforgalomra hívja fel a figyelmet.

* * *

NÉMETORSZÁG 

Gyakoriak még az autópályán is a torlódások, ilyenkor engedélyezik bizonyos helyeken a leállósáv használatát is, de csak ha a tábla ezt jelzi. Fontos a környezetvédelmi zóna tábla ismerete is, mert ezekre a területekre csak speciális feltételek megléte esetén hajthatnak be az autósok. A tábla alatt a környezetvédelmi osztályt is bemutatják, mely autók hajthatnak be.

A négyes zöld matrica esetén csak az euro4 és afeletti autók közlekedhetnek. Érdemes figyelni a nedves útszakaszokra vonatkozó sebességkorlátozásokat is.

* * * 

BULGÁRIA

A veszélyes helyekre is tábla figyelmeztet. Balesetveszélyes hely, kereszteződés, csomópont vagy útszakasz, kiegészítő tábla jelezheti a veszélyes hely távolságát vagy hosszát (a többi veszélyt jelző tábla alapszíne – egy kivétellel – fehér).

* * *

HORVÁTORSZÁG

A tengerpart felé jó minőségű, hihetetlenül drága autópályán közlekedhet a turista, ahol a fizetős kaput természetesen tábla jelzi előre. Először csak jegyet kell húzni, és a megtett kilométer arányában kihajtásnál történik a fizetés. Egyes kereszteződésekben a közlekedési lámpát vízszintesen szerelték fel, ezt előjelző tábla mutatja.

* * *

AUSZTRIA

Itt különleges táblákkal is találkozhatunk. Az egyik ilyen a várakozási rendet szabályozó páros, illetve páratlan napokat is jelző táblák. Az egy függőleges vonásnál a páratlan napokon tilos várakozni, kettőnél a párosokon. Sokkal nagyobb bírság jöhet azonban az IG-L táblák miatt. Ez egy környezetvédelmi okból kitett sebességkorlátozás, amelynek be nem tartását kiemelten büntetik az osztrák rendőrök.

* * *

OLASZORSZÁG

Itt is figyelmeztetik az autósokat a veszélyes helyekre közlekedési táblával. Ezeken a szakaszokon érdemes fokozott odafigyeléssel közlekedni. Parkolásnál, főleg hosszabb idő esetén figyeljen az úttisztító járművet jelző táblára, mert az autót akár el is szállíthatják, ha akadályozza a takarítást. Korlátozott látási viszonyok esetén a megengedett sebességet is jelzik a hatóságok.

Ez is érdekelhet

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/77QRqHkkmmuF0DtZdXHGjDbLVd1Rdd15Zl1PLKolGu0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzY4NGFhYTc5ZTZlMjQ5Nzg5NGIzZjUzYTcwYjNlYjE5.jpg
Gyász

„Zsuzsi volt a legkiválóbb tanítványom” – egyetemi évek vártak a bakancslistás lányra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/y-hkqrD9dfxH2X-iPEDLAF9i6gfpXCOX-pjYpdmstVQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxMjg3YmU3YzY3OTQ5ZDNiOGRkMThjNmNjNGUxMjI4.jpg
Patkánytámadás

Dráma Ócsán: Ijesztő elváltozást találtak a patkány által megharapott kisbaba szervezetében