Tud ennél jobb pisztrángos fogást? Ugye, hogy nem!

Tud ennél jobb pisztrángos fogást? Ugye, hogy nem!

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2019. március 24. 11:00
<p>A tavaszi böjt idején nagyobb igény merülhet fel a halfogyasztás iránt, de az ez idő tájt frissen fogható halak száma a pisztrángra és a csukára korlátozódik – a vizeinkben élő többi faj tavasszal halászati tilalom alatt áll. A pisztráng esetében nincs nehéz dolgunk: országszerte megtalálhatóak az élővizek és a pisztrángos tavak, ahol akár frissen fogva, konyhakészen is beszerezhetjük.</p>
Bors

Leves

Almás zellerleves karfiollal

Elkészítés: 40 perc

Nehézség: *

Hozzávalók (6 adag): 40 dkg karfiol * 25 dkg zellergumó * 2 közepes alma * 1 póréhagyma fehér része * 1,2 l víz * 2,5 dl tejszín * 5 dkg vaj * 1 tk só * 1 kk fehér bors

A tálaláshoz: petrezselyemzöld és citrom

Elkészítés: A karfiol felét a megtisztított, kockákra vágott zellerrel és almával, valamint a karikára vágott póréhagymával a sós vízben puhára főzzük. A karfiol másik felét rózsáira szedjük, és párolóedényben vagy párolóbetéten, vízgőz fölött félig megpároljuk. A puhára főtt zöldségekhez hozzáadjuk a tejszínt, a fehér borsot, és botmixerrel pürésítjük. A párolt karfiolt a vajon megpirítjuk, és betétként kínáljuk a leveshez. Tálaláskor szórjuk meg petrezselyemzölddel, és locsoljuk meg citromlével.

Főétel

Sült pisztráng citromos vajjal

Elkészítés: 25 perc

Nehézség: *

Hozzávalók (4 adag): 4 közepes pisztráng (kb. 1,2 kg) * 20 dkg vaj * 2 tk só * 2 kk őrölt fekete bors * 1 citrom * 1 csokor petrezselyem

Elkészítés: 10 deka vajból, 1 teáskanál sóból, 1 kávéskanál borsból és a citrom lereszelt héjából fűszervajat készítünk, amellyel kívül-belül bedörzsöljük a konyhakész pisztrángokat. A maradékot a halak belsejébe dugjuk a petrezselyemzölddel együtt. A maradék vajat felolvasztjuk, és a pisztrángokat egyszer átfordítva, mindkét oldalon ropogósra sütjük benne. Tálaláskor szükség esetén újra sózzuk, megszórjuk borssal és meglocsoljuk a citrom levével.

Köret

Tavaszi krumplisaláta

Elkészítés: 40 perc

Nehézség: *

Hozzávalók (4 adag): 40 dkg krumpli * 1 csokor retek * 1 zöldalma * 1 csokor snidling * 20 dkg majonéz * 1 tk só * 1 kk őrölt bors

Elkészítés: A krumplit kockákra vágva, sós vízben megfőzzük. A retket vékonyra szeleteljük, az almát felkockázzuk, a snidlinget felaprítjuk. A krumplit leszűrve kihűtjük, majd az összes hozzávalót összekeverjük. Ha friss a retek levele, azt is szeleteljük bele a salátába.

Desszert

Citromos polenta bogyós gyümölcsökkel

Elkészítés: 40 perc

Nehézség: * * 

Hozzávalók (6 adag): 1 l tej * 5 dkg vaj * 8 dkg polenta (kukoricadara) * 5 dkg méz * 1 citrom héja és leve

A tálaláshoz: 20 dkg bogyós gyümölcs

Elkészítés: A tejet felforraljuk, és beleolvasztjuk a vajat. Forrás közben beleszórjuk a polentát, és kis lángon puhára főzzük. A főzés végén hozzákeverjük a mézet, a citrom levét és héját, majd poharakba adagoljuk. A tetejére halmozzuk a gyümölcsöket.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.