Szűrt vízzel még finomabb lesz a reggeli fekete

Szűrt vízzel még finomabb lesz a reggeli fekete

reggeli
PUBLIKÁLÁS: 2019. március 21. 13:30
Még a legolcsóbb őrölt kávéból is ki lehet hozni a maximumot, ha tisztában vagyunk azzal, hogy főzőnknek mire van „szüksége”.
Bors

A kávéfőzésre egyre többen gondolnak úgy, mint művészetre. Az igazi szerelmesei időt, energiát nem sajnálnak egy jó presszóra. De vajon a legalapvetőbb eszközökkel is képesek vagyunk otthon, korán reggel lefőzni a tökéletes kávét?
– Egy márkás, drága kávéfőző, prémium kávéval még nem garancia semmire. Általános tévhit, hogy annál erősebb, kof­feindúsabb, minél keserűbb az íze. A koffein valójában színtelen és szagtalan, semmi köze a kávé ízéhez – mondta el a Borsnak Hajdu Péter barista oktató, a Barista Akadémia vezetője.

Véleménye szerint bármilyen kávéfőzővel lehet jó kávét készíteni, ha tudjuk azt használni. – A fajta az ízlés dolga, de a pörkölés és az őrlés már nagyon sok mindent befolyásol. 

A legtöbb boltban vásárolható kávébab „rommá” van pörkölve, ezzel nagyon rontják az ízét a belőle készülő kávénak. Inkább a világos (ez az enyhén pörkölt) vagy közepes pörkölésűt keressük. Minél sötétebb a kávé, annál hosszabb ideig pörkölték – magyarázta. 

Kotyogós
Erős, némileg keserű kávét készít, amolyan olaszosat. Rozsdamentes acélra cseréljük le a régi alumínium fôzôt. Gyorsan, magas hőmérsékletű vízzel dolgozik, ezért a közepes pörkölésű, arabica fajtákat keressük, a sötét pörkölést hanyagoljuk.

Meleg vizet töltsünk a tartályba, mert így nem tud a kávé túlhevülni, így nem lesz annyira keserű. Lazán töltsük meg a kávéval, mert adott időn belül nem tud akkor átmenni a víz.

Karos 
Sokféle van, az ötezer forintostól kezdve a több százezresig. A kávéfőzőt tisztított, lágy vízzel töltsük fel. Utóbbi hosszú távon a takarítást is megkönnyíti, mert nem fog olyan hamar vízkövesedni a készülékünk.

Dugattyús (French press)
Ezzel a technikával hosszúkávé készíthető. A lehető legdurvább őrleményt vegyük, és sose öntsük le forrásban lévő vízzel! Mielőtt nekiállunk elkészíteni a reggeli napindító feketét, melegítsük elő az üvegedényt. Egy kis forró vízzel öblítsük át.

A klór is befolyásolja a kávé ízét

A víz kémiai értelemben egy színtelen, szagtalan folyadék. Ezzel szemben ami a csapból jön, nem az, és ez befolyásolja a minőséget. Már azzal is javíthatunk a főzeten, ha állni hagyjuk a vizet. Ennél jobb megoldás egy aktívszenes vízszűrő otthonra. – Már a klór is ront az ízen. Mindenképpen érdemes szűrt vizet használni a főzéshez, hogy finomabb legyen a „koffeinbombánk” – mondta Hajdu Péter.

Ezután tegyük bele a kávét, öntsük le vízzel, kevergessük meg, és hagyjuk állni három percig. Ezután nyomjuk le a dugót lassan, óvatosan. A lefőzött kávét ne hagyjuk állni a zaccon, öntsük át, különben megkeseredik. 

Filteres
Az elektromos változat mellett vannak egyszerű tölcséralakúak, amiket rá kell tenni a pohárra és hagyni átcsurogni a vizet. Az elektromos sajnos nem a legjobb választás, mert a kávéfőzéshez felforralja a vizet, amivel leforrázza az őrleményt, keserűbb lesz.

Közepes finomságú őrlés illik hozzá. A normál fekete mennyisége körülbelül 7 gramm kávé, ebből megközelítőleg 125 milliliter közepesen erős italt kapunk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.