Aktuális

Gyógyító erővel bír a beszélő tojás

BoBe

Létrehozva: 2019.03.12.

Hét hónapnyi akkurátus munkával készítette el az ország talán legdíszesebb tojását Zsigóné Kati. A hazai tojásdíszítő királynő egy hatalmas strucctojást vont ecsete alá, és őseink jelrendszeréből alkotott rá mintákat. Miniatűr páva, kígyó egyaránt látható a tojáson, és számos olyan szimbólum, ami a gyógyítást, különböző bajok elhárítását jelképezi. Összesen 384 jelet festett az alkotására, amit csak beszélő tojásnak hív, ugyanis a jeleken keresztül „beszél”.

Mint a népi iparművész a Borsnak elmondta, régen a tojásokra rajzolt jelek gyógyító, bajelhárító és termékenységsegítő hatalommal bírtak.

– Nekem a legfontosabb, hogy élvezzem az életet, és örömet szerezzen az, amit csinálok – mondta a Borsnak mosolyogva Kati, aki szerint sokat tanulhatunk őseinktől, ő is sokáig tanulmányozta jelrendszerüket.

– Szerintem még egy ilyet nem fognak készíteni hazánkban. De ennél fontosabb, hogy mindenki, aki tojásfestésbe kezd, annak ez öröm és boldogság legyen – tette hozzá Zsigóné Kati. A kecskeméti alkotó már huszonnyolc esztendeje él a tojásfestésnek, Európában az egyik legelismertebb művész.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek