Aktuális

3 év fegyházat kapott a katona a görbe estéért

Címkék
börtön

R. K.

Létrehozva: 2019.03.21.

Tűzzel-vassal irtották a frissen hatalomra jutó kommunisták az alkoholfogyasztást. Az 1919-es szesztilalom akkora ellenállást váltott ki, hogy egy évig sem maradt érvényben.

Kapualjban árulták

Teljes körű szesztilalmat rendelt el a Tanácsköztársaság 1919-ben, már hatalomra kerülése napján – éppen ma 100 éve –, második intézkedéseként. A világon akkor elsőként tiltották be az alkohol fogyasztását – az amerikai szesztilalom előtt egy évvel, jóval szigorúbb törvényként. A kommunisták a gazdagok rossz szokásának ál­lították be az al­koholivást. Aki italt árult, elkobozták a boltját és 50 ezer koroná­ra büntet-­ték, aki pe­dig csak fo­gyasz­tott, arra 10 ezer korona bírság és fegyház várt.

Persze ha­talmas ellenállás alakult ki az intézkedéssel szemben. Az éttermek képtelenek voltak kizárólag az ételekből kitermelni a bevételüket. Rá­adásul már este 9-kor zárniuk kellett, így a színházból és egyéb helyekről érkező vendégekre nem számíthattak. 

Mivel a fű­szeresek palac­ko­zott formában árulhattak például rumot, fellendült a zugkereskedelem: az üvegeket elkezdték illegálisan árulni a kapualjakban. A vendéglő­sök is próbáltak cselhez folya­mod­ni: például borlevesként tá­lal­ták a forralt bort, de előfor­­-dult, hogy teáskannában tet-ték az asztalra. Az állami nyo­mo­zóegység azonban résen volt, és hamar lecsapott a zug­ivók­ra.

Engedik és tiltják

Az össznépi ellenállást látva a kommunista hatalomnak nem volt más lehetősége, minthogy enyhítsen a szigoron. 1919. no­vember elején Kun Béla, a Ta­nácsköztársaság tényleges ve­zetője – hivatalosan külügyi és hadügyi népbiztos – úgy döntött, vacsorák során felszolgálhatnak a vendéglősök fejenként három deci bort vagy pedig egy üveg sört. Az enyhítés azonban pontosan ellentétes hatást váltott ki azzal, mint amire számítani lehetett: a vendéglátósokat nem érdekelte az enyhítés, korlátlan mennyiségben kezdték árulni az italokat. Az utcákat ellepték a részegek, ismét teljes tilalom következett, de a rendelet csak hat napot élt: november 22-ével ugyanis újra árulhattak rumot a szatócsok. Ettől még a vendéglátósokra bosszú várt, ők nem árulhattak semmit.

Börtön járt a piálásért

A zéró tolerancia és a rendszeres bírságolás óriási népharagot váltott ki. A fogyasztást persze nem tudta visszatartani. 1919 májusában egy csepeli honvédtiszt megszökött a laktanyájából és szerzett magának italt.

Capone is alkoholban utazott

Amerikában 1920. január 16-ától lépett életbe az az alkotmánymódosítás, amely kimondta: az egész ország területén tilos az alkohol előállítása és forgalmazása, igaz, csak a 0,5 százalékosnál erősebb italok esetében. Ennek gazdasági okai is voltak, sok munkás ugyanis rendszeresen fogyasztott alkoholt, így kevésbé voltak munkaképesek. A tiltás azonban a magyar példához hasonlóan csak fellendítette a feketekereskedelmet, hiába próbálták ellenőrizni. A fogyasztást ellenben nem büntették. A tiltás egészen sokáig tartott, 1933. december 5-éig. Ez tette gazdaggá a hírhedt amerikai gengsztert, Al Caponét, aki a bandáival számos zugfőzdét üzemeltetett, és illegálisan árulta a tömény szeszeket.

Alaposan berúgott, a statáriális bíróság pedig már napok múlva elítélte önkényes eltávozás és az alkoholtilalom megsértése miatt. Három év fegyházat kapott.  A kommunisták ezúttal is kompromisszumokra kényszerültek: előbb a betegek számára, orvosi rendelvényre engedélyezték kis mennyiségű alkohol fogyasztását, majd júliusban már minden dolgozó megihatott napi fél liter bort. A szeszkorlátozás végül a kommunista kormányzat augusztus elsejei bukása után szűnt meg. A 100 évvel ezelőtti alkoholtilalom összesen egy évet sem maradt érvényben, a teljes tiltás pedig alig négy hónapot élt meg.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182813_auto_resized.jpg
origo.hu

Most a lengyel külügyminiszter sokkolja a világot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27745_resized.jpg?avcount=1714836013
origo.hu

Így hazudott öngyilkosságot Magyar Péter

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188301_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most már publikus: közös fotóval derült ki, mi van a Házasság első látásra két szereplője között

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17187621_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Amatőr hibát vétett Juhász Péter, lehet hogy mégse lesz belőle polgármesterjelölt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17176529_auto_resized.jpg
ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17187996_auto_resized.jpg
mandiner.hu

A britek megígérték az ukránoknak, amitől az egész világ rettegett

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27746_resized.jpg?avcount=1714836013
origo.hu

Azonnal meghal az, aki erre a szigetre lép

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188271_auto_resized.jpg
travelo.hu

Mintegy 70 utas lett rosszul a Frankfurtba tartó gépen

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27743_resized.jpg?avcount=1714836013
mandiner.hu

Becéző szavak: Így hízeleg egymásnak évek óta Karácsony és a Gyurcsány-házaspár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188025_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Hatalmas veszteség érte a magyar sportot: az Eb-n halt meg a bajnokunk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186765_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ilyen jóképű férfivá cseperedett Csisztu Zsuzsa születésnapos nagyfia – fotó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186385_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kiderült az igazság: letaszították a trónról Vilmos herceget

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/4yHDPMRklE7i6-E1XwXIqB83lCaKl8kPXU7-dlnTKaE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzQ4Y2ZjZTIxOTEwNDQ3YjQ4YjcxMTU4OTAwYWMwM2Nh.jpg
Szívszorító

„Bízzatok Istenben és az orvosaitokban” – 5 millió forintos műtét mentheti meg a 15 éves Emíliát az amputációtól

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/PVz1mGW-RohfDmU2auOkmfIIXeVprES6fmSystlilgU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzZmNWRmNWEzNjI3NTQ5ZWJhMmY2YWE2OWIxNzk2MGY0.jpg
Akaraterő

Rácáfolt az orvosokra a nagyon ritka betegséggel küzdő 6 éves Kiara