Aktuális

Szauna a drogfüggőség ellen?! - Kamu volt Curtis elvonókúrája?

kbv

Létrehozva: 2019.02.19.

Szaunázással, sportolással, pszichológus segítsége nélkül szabadították meg Curtist a drog- és alkoholfüggőségétől. Sokan azonban kételkednek benne, hogy ezek a módszerek alkalmasak a probléma sikeres kezelésére.

Hat héttel ezelőtt komoly lépésre szánta el magát Széki Attila Curtis: miután végre belátta és bevallotta, hogy alkohol- és drogproblémái vannak, felismerte azt is, hogy segítségre van szüksége. Ám míg a köznyelv a krízisintervenciós rehabilitációt általában elvonónak hívja, Curtis egy ideje méregtelenítő programként emlegeti a leszoktató kúrát. Valószínűleg nem véletlenül.

A rapper hétfőn reggel a Mokkában elmondta, az első napok pokolian nehezek voltak, de később a napi négy és fél óra    szaunázással, sporttal, vitaminokkal és rengeteg folyadékkal sikerült minden oda nem illő anyagot kitakarítania a szervezetéből, így napról napra jobban lett. Az adás után mi is megkérdeztük, hogyan zajlott a méregtelenítés.

– A legnagyobb nehézség az volt, hogy nem volt bent olyan közeli hozzátartozóm, akivel tudtam volna beszélgetni. Lett egy mentorom, aki végül nagyon jó barátom is lett, és tartani is fogom vele a kapcsolatot. Nagyon sokat segített a felépülésben, hogy elkezdhettem szöveget írni, ez is a terápiám része. Egyébként a mentoromat is bármikor hívhatom, ha úgy érzem, megcsúsznék – folytatta a rapper, aki elmondta azt is, sem pszichológus, sem pszichiáter nem foglalkozott vele a méregtelenítő program alatt. 

Ez – különösen a szaunázással együtt – sok internetezőnek szöget ütött a fejébe: úgy vélik, a hathetes kezelés inkább emlékeztet gyomorpanaszokra vagy bőrproblémákra kitalált wellnesskúrára, mint valódi leszoktató programra. Természetesen lehetséges így is a leszokás, de a hagyományos nyugati orvoslással foglalkozók szerint az elvonással járó fizikai tünetek – főleg kilencévnyi függőség után – olyan erősek lehetnek, hogy nem ajánlott sem szaunázni, sem sportolni. Az általunk megkérdezett függőségszakértő – aki a konkrét esetet nem ismeri, Curtist nem kezelte – általánosságban elmondta, hogy néz ki egy leszoktatás.

Békülni szeretne Majkával

Curtis, amint elhagyta a programot, minden kapcsolatot megszakított azokkal, akik szerepet játszottak a függőségében: értesítette őket, hogy ne keressék, lecserélte a telefonszámát. Menyasszonyával, Krisztivel új otthonba költöztek, hogy semmi ne emlékeztesse, pláne ne csábítsa korábbi bűnös életébe.
– Nem egy az utunk ezekkel az emberekkel. Nem rossz emberek ők sem, én sem voltam az. Nem raboltam bankot, nem öltem embert, de tény, hogy nagyon sokakat megbántottam. Jó életet szeretnék élni, amiben eddig a saját hülyeségem gátolt – mondta Curtis.
Természetesen a rapper nem akarja minden régi társát elfelejteni. Sőt állítja, Majkával szeretné felmelegíteni a kapcsolatot. Zenésztársa a végsőkig kitartott Curtis mellett, de tavaly nyáron már úgy érezte, tarthatatlanná vált a helyzet, és kidobta a zenekarból.

– A klinikai tapasztalatom az, hogy az elvonási tüneteket enyhítő gyógyszerek nélkül nem szokott menni a leszokás, pláne kokainmegvonás esetén. Ha pedig gyógyszer kell, ott orvosnak is lennie kell – kezdte dr. Funk Sándor addiktológus főorvos. – Én nem engedném az intenzív sportolást és a szaunázást sem, a vegetativum ugyanis ilyenkor táncot jár: a megvonás heves szívdobogással, vérnyomás- és vércukor-ingadozással, rossz közérzettel, bőrbizsergéssel, zsibbadással, állandóan változó hangulattal, és még sok egyéb más kellemetlen tünettel jár együtt – magyarázta az orvos, aki szerint a hangulat­ingadozás a legnehezebben viselhető tünet a betegek számára. Ez viheti őket ismét a rossz útra, hiszen a drog, különösen az erős eufóriát okozó kokain újra enyhíteni tudja a beálló depressziót. Mindezek ellenére nem zárja ki, hogy Curtis orvosi segítség nélkül, másfajta terápiával is képes volt elindulni az úton.

– Kilenc évig szerek hatása alatt álltam, kivéve a tévés munkáimon, a stúdióban, egy-két fellépé­sen. Az én esetemben nem csak kábítószerről van szó, sokszor alkohol befolyása alatt voltam. Hetente kétszer-háromszor is ittam, de most vasárnap este, kilenc év után először már úgy néztem meccset, hogy egy sört sem kortyoltam el. Kóláztam, és észre kell vennem, egyáltalán nem volt rosszabb a meccs. Ezt is meg kellett tanulnom, és tudatosítanom, hogy ugyanolyan energikus és sikeres lehetek az életben szerek nélkül, mint velük. Sőt ma már sokkal jobban érzem magam – mondta lapunknak Curtis.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek