Aktuális

Hrabal a sörért, Ady a konyakért volt oda - irodalmi legendák kedvenc italai

Bors

Létrehozva: 2019.02.17.

Bizarr művészet - ezt a címet viseli sorozatunk, melyben világhírű alkotók megdöbbentő, megbotránkoztató, sokszor sötét titkairól rántjuk le a leplet. Bizony kedvenc költőink-íróink sem vetették meg az alkoholt. Sőt!

Az irodalmi élet legnagyobbjai sem vettették meg (illetve: vetik meg) az alkoholt, és noha a magyar órákon kevés szó esik róla, bizony Adynak, Krúdynak, Hrabalnak, Oscar Wilde-nak vagy épp Edgar Allan Poe-nak is megvolt a kedvenc itókája, amiből komolyabb mennyiséget el tudtak fogyasztani.

Ady Endrekonyak, bor

A XX. század egyik legkiemelkedőbb költője nem csak nagyszerű műveiről, de önpusztító életviteléről is ismert volt. Szerette a nőket és az alkoholt is - egyes források szerint pedig a verseit is mámoros állapotban vetette papírra. Amellett, hogy már 30 évesen láncdohányos volt, halála előtt pedig már napi több tucat cigarettát szívott el, állítólag 4-5 liter bort és egy üveg konyakot is benyakalt.

Krúdy Gyulafröccs

Krúdy életét számtalan irodalmi legenda övezi. Egyes feljegyzések szerint amikor hajnaltájt kilépett a kocsmából, mindig ez a párbeszéd zajlott le közte és a kocsis közt: "Hova megyünk, Gyula úr?" "Haza, de egy kis kitérővel..."
Az író nagy boros volt, amit előszeretettel fogyasztott fröccs - egész pontosan nagyfröccs - formájában.

Bohumil Hrabalsör

A Sörgyári Capriccio szerzője kapcsán alighanem megkerülhetetlen információ, hogy a cseh író gyerekkorától fogva a sörök nagy barátja volt - amit számos művében meg is örökített. Törzshelye - 1960-as évektől - a prágai Arany Tigris volt. Az ötven fő befogadására képes hely egyébként a mai napig üzemel, ráadásul már a nyitás utáni percektől teltházzal. 

Edgar Allan Poetojáslikőr

Noha az író-költő nagy ivó volt, saját bevallása szerint semmilyen örömét nem lelte a részegségben. Egyes források szerint az abszint, mások szerint a konyak volt a kedvenc itala, ugyanakkor az is tudott, hogy gyakran fogyasztott olyan szezonális itókákat, mint például a tojáslikőr. Sőt, a Poe-családnak saját tojáslikőr-recepte is fennmaradt.

Oscar Wildeabszint

Az abszint az 1800-as évek második felében hódította meg a világot: gyakorlatilag az évszázad utolsó harmadára a művészek kedvenc italává vált. Többek közt Oscar Wilde is előszeretettel fogyasztotta. Eredetileg jeges vízzel felhigítva itták - azaz nem lángoló kockacukorral, meggyújtva, ahogy az mostanában divatos. A XX. századra sok országban betiltották - rehabilitációja pedig csak az elmúlt évtizedekben történt meg. 

Ernest HemingwayMartini 

Hemingway köztudottan kalandos életet élt, emellett igazi nagy ivó volt. Talán nem véletlen, hogy regényeinek hősei sem vetették meg az alkoholt. Szerette a koktélokat, utazásai során sokfélét megkóstolt, kedvenc itala azonban mindig is a száraz Martini maradt. Sok helyen az terjedt el róla, hogy a mojito koktél volt a kedvence - ezt azonban minden jel szerint csak egy kubai bár, a La Bodeguita del Medio terjesztette el, akik egy kézzel írt Hemingway-levelet is őrizgetnek - ami azonban a szakértők szerint nagy valószínűséggel hamis. Ráadásul Az öreg halász és a tenger szerzője nem rajongott a cukorért, így nem is valószínű, hogy egy ilyen édes ital a szájízére lett volna.

Jane Austenfrancia bor

Azt gondolhatnánk művei alapján, hogy a Büszkeség és balítélet írónője visszahúzódó, félénk nő volt - leveleiből azonban egyértelműen kiderül, hogy igencsak élvezte a társasági életet, és az alkoholt sem vetette meg. No persze koránt sem kell olyan ivászatokra gondolni, mint amit mondjuk Hemingway csapott... Kedvencei egyébként a francia borok voltak.
Nővérének, Cassandrának címzett egyik levelében például ezt írta: "Alighanem túl sokat ittam tegnap este. Mással nem tudom magyarázni a kezem mai remegését."

J. K. Rowlinggin-tonic

Csak hogy egy kortárs íróról is essék szó, a Harry Potter-könyvek szerzője állítólag a gin-tonicot kedveli a legjobban, ha alkoholról van szó.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek