Aktuális

Hármas ikreknek adott életet a hármas iker Judit

H. R.

Létrehozva: 2019.02.12.

Juci maga is hármas ikreket szült, mint ahogy őt és nővéreit édesanyja, pedig az esélytelenek nyugalmával készült első terhességére. Mondván, nővére háromszor szült, és egyik sem volt ikerterhesség.

Minda Judit és két nővére kalandos élete 1987-ben indult, Csepelen. Ők voltak az első természetes úton fogant hármas ikrek a városban. Amikor Juci várandós lett, nem gondolta, micsoda meglepetést tartogat neki a sors.

– Az esélytelenek nyugalmával kezdtem meg a kismamák boldog életét. Nővérem már háromszor szült, de egyik sem volt ikerterhesség. Egyébként is úgy tartják, hogy egy generáció után ennek nagyobb a valószínűsége – kezdte a Borsnak Judit, hozzátéve, nagyon örül a piciknek, minden nehézség ellenére.

A három testvér ma már Oslóban, Norvégia fővárosában él. Elsőre Zsófi kapott egy lehetőséget, amit nem tudott visszautasítani, majd testvérei is követték, mert jobban érezték magukat együtt. – Há­rom éve költöztem ki a nővéreimhez. Fél év után találtam munkát és megismerkedtem a párommal. Tavaly februárban kezdtük tervezni, hogy családot szeretnénk, a nyaralásunkon pedig kiderült, hogy szerencsére össze is jött – mesélte örömmel Juci, akinek férje már nem szeretne több gyereket, inkább a meglévőknek adna meg mindent, amit csak lehet, nevelné fel őket tisztességgel.

Mennyi a valószínűsége?

Egy a hatmillióhoz annak az esélye, hogy egy hármas ikernek is hármas ikrei legyenek. – Az öröklődés összetett folyamat, nem olyan szabályos, hogy egy generáció kimarad és majd utána jönnek az ikrek. Mindkét szülő genetikáján múlik. Általánosságban nagyobb számban szülnek ikreket azok, akiknek felmenői között is volt ikerterhesség – mondta a Borsnak dr. Réfy Miklós szülész-nőgyógyász.

A három apróság császármetszéssel jött a világra. Végül az orvosok feltételezései ellenére két fiú és egy kislány született január 29-én. Henrik (1488 gramm), Amelia (1522 gramm) és Filip (2800 gramm) még 2-3 hétig a kórházban marad, amíg felszednek egy kicsit.

– Henrik annyira kimerül egy étkezés alkalmával, hogy a másodiknál még nagyon álmos. Emiatt szondával etetik, Filipnél pedig még nem alakult ki a szopizó reflex – avatott be minket a kicsik életébe az anyuka.

Amíg nem mehetnek haza, a család addig se unatkozik, Juditot és párját nővérei támogatják mindenben, gyakran meglátogatják őket a kórházban és besegítenek, amiben csak lehet.

– Édesanyám e hónapban tud meglátogatni minket, Glenn szülei is ötszáz kilométerre laknak, így ritkábban tudnak eljutni ide, de nem baj. A testvéreim nap mint nap eljönnek hozzánk – számolt be hétköznapjaikról Judit, akinek azért nem volt egyszerű a terhesség és a szülés utáni napok. – A végére már akkora volt a hasam, hogy alig fértem el – nevetett.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek